FE - TÖRTÉNELMI KETTŐS TECHEETAH-SIKER CHILÉBEN, VERGNE A BAJNOKSÁG ÉLÉN
Formula-E 2018: Chile, Futam

20171202132027j6i4965.jpg

Santiagóban kettős győzelmet ünnepelhetett a Techeetah, annak ellenére, hogy versenyzői, Jean-Éric Vergne és André Lotterer között több meleg pillanat is volt - előbbi végül megszerezte a szezonbéli első győzelmét, átvéve a vezetést a pontversenyben. Az Audi pedig ismét kudarcot vallott megbízhatóság szempontjából.

Magyar idő szerint szombaton este 20 órától megrendezték a Formula-E 2017/2018-as szezonjának negyedik versenyét, a santiagói ePrix-t, amelyet Jean-Éric Vergne, a Techeetah versenyzője kezdhetett meg a pole-ból - ám a piros lámpák elalvása utáni másodpercekben egyáltalán nem volt biztos, hogy meg is tudja őrizni a vezetést, ugyanis Nelson Piquet Jr. a Jaguarral bombarajtot vett az ötödik rajtkockából, amellyel a célegyenes végén kívülről oda is tudott érni a francia mellé.

ABB Formula E on Twitter

We go green in Santiago! #SantiagoEPrix https://t.co/DnRT3SqajV

ABB Formula E on Twitter

Both @pechito37 and @NickHeidfeld are out after contact on the first lap #SantiagoEPrix https://t.co/7RBKAZ5RzL

ABB Formula E on Twitter

And this was how @MaroEngel's race finished... #SantiagoEPrix https://t.co/FgXCTOYaoI

Nem sokkal később viszont pályára kellett küldeni a biztonsági autót amiatt, mert a szintén remekül rajtoló José Maria Lopez és Maro Engel is a falban kötött ki, külön szeparált első körös incidensek következményeként. Ezután az újraindításnál meg tudott lógni Vergne, de nemsokára Piquet már le is dolgozta a lemaradását, de egy komolyabb támadást követően nem tudta a francia tempóját tartani. Sőt, az autócserékig 3.6 másodperces hátrányra tett szert, és még André Lotterer is elment mellette a másik Techeetah-autóval.

Ez volt az első verseny a Formula-E történetében, amely során az autócseréknél nem volt érvényben a bokszutcában töltendő minimumidő. A szabályváltozás befűzte a hozzáfűzött reményeket, valamelyest megkavarva a sorrendet. Ezen a futamon Felix Rosenqvist -, aki csak a 14. helyről rajtolhatott - volt a nagy nyertese ennek a módosításnak, ugyanis az ötödik pozícióban találta magát az autócseréket követően úgy, hogy azok előtt még a 11. helyen haladt.

ABB Formula E on Twitter

@LucasdiGrassi stops on track! Is this another retirement for the champ? #SantiagoEPrix https://t.co/FFidXVoeVB

A nagy vesztese úgy az egész futamnak pedig Lucas di Grassi volt, aki hiába zárkózott fel szépen a 13. rajtkockából a pontszerző zónába, zsinórban a negyedik futamon is tönkrement alatta az Audi - ezzel már csak a brazil mondhatja el magáról a 12 futamos idény negyedik megmérettetését követően egyszer sem tudott pontot szerezni...

Sam Bird a riválisaihoz képest egy körrel később szánta el magát az autócserére, de a taktika nem jött be, mivel a negyedikről a hatodik helyre esett vissza.

ABB Formula E on Twitter

The two @TecheetahFE drivers go wheel-to-wheel in Santiago! #SantiagoEPrix https://t.co/94DVytALCQ

ABB Formula E on Twitter

The two TECHEETAH's hit each other! The battle for the top five is wide open #SantiagoEPrix @TecheetahFE https://t.co/T3yGR39MK1

Mindeközben az élen Vergne is kissé nehéz helyzetbe került, ugyanis elromlott a csapatrádiója, így neki kellett menedzselnie az energiamennyiségét. Ezáltal tempót veszített, így csapattársa, André Lotterer könnyedén fel tudott zárkózni rá. A német olyannyira közel volt a franciához, hogy háromszor is összeértek, de a legmelegebb pillanat az volt, amikor Lotterer hátulról valósággal ráakaszkodott Vergne autójára a 3-as kanyar előtt az utolsó körökben.

Nagyjából ugyanekkor Piquet Jr. szerette volna visszaelőzni Buemit a dobogó legalsó fokáért, de a 3-as kanyarban besokallt, és visszaesett a 6. helyre.

ABB Formula E on Twitter

@TecheetahFE secure an historic one-two finish in the ABB FIA Formula E Championship! https://t.co/DXmRN5EkGJ

A Techeetah pedig történelmi kettős sikert aratott Jean-Éric Vergne-nyel és André Lottererrel - előbbi az idei első győzelmének köszönhetően átvette a vezetést a bajnoki pontversenyben Rosenqvisttől! A harmadik hely sorsa meg egy körömrágós csatában dőlt el Sebastien Buemi számára, aki mögött Rosenqvist és Bird látták meg a kockás zászlót.

A Jaguarok végül kettős pontszerzéssel zártak Santiagóban Piquet 6. és a mezőny végéről felzárkózó Evans 7. helye révén, mögöttük az idei első pontjait megszerző Jerome d'Ambrosio (Dragon Racing), Antonio Félix da Costa (MS&AD Andretti) és Nicolas Prost (Renault e.dams) egészítette ki az első tíz helyezett névsorát.

Jelenleg az egyéni összetettet vezető 71 pontos Vergne 5 ponttal előzi meg Rosenqvistet, és további 5-tel Bird-öt. A csapatbajnokságban is átvette az első helyet a Techeetah - a kínaiak 89 egységet számlálnak jelenleg, és két ponttal vannak a Mahindra Racing előtt, hússzal a DS Virgin Racing előtt.

A bajnokság kereken egy hónap múlva, Mexikóvárosban folytatódik.

A Santiago ePrix végeredménye:

fe_2018_chile_r.jpg

Fotó: LAT/Formula-E

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7213631184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása