FE - DANIEL ABT GYŐZELEMMEL ÜNNEPELTE A SZÜLETÉSNAPJÁT MORTARA DRÁMÁJA UTÁN
Formula-E 2017: Hongkong, Második futam

20171102180022w6i0523.jpg

Mindössze három kör választotta el Edoardo Mortarát egy rajt-cél győzelemtől élete második Formula-E-versenyén, de megpördült, és így a 25. születésnapját ünneplő Daniel Abt ölébe hullott a győzelem - a német Audi-pilóta első győzelmét aratta az elektromos szériában! 

Magyar idő szerint néhány perccel reggel 8 óra után rajtolt volna el a Formula-E negyedik szezonjának második versenye Hongkongban,  azonban a kezdés nem volt sallangmentes, ugyanis a versenyzőknek perceket kellett várniuk arra, hogy előrébb gördülhessenek rajtpozícióikba (ugyebár a Formula-E-ben a rajt előtt nincsen felvezető kör) - mint kiderült, elromlott a rajtlámpa! Emiatt az autók elé hajtott a biztonsági autó, és annak felvezetésével kezdődhetett meg a 45 körös futam.

FIA Formula E on Twitter

We go green in Hong Kong for the second time! #HKEPrix https://t.co/sG65hhXMrX

Az újraindítás után pedig máris bekövetkezett az első dráma, ugyanis a célegyenes végén megpördült a pole-ból induló Rosenqvist, és visszaesett a mezőny közepébe, majd egy csata hevében a Mahindra svédje a falnak vezette az NIO olasz pilótáját, Luca Filippit. Így a vezetést a Venturi svájci születésű olasza, Edoardo Mortara vette át, mögötte pedig Daniel Abt és a jaguaros Mitch Evans haladtak a második-harmadik pozícióban.

A Mahindra Racinget néhány körön belül újabb dráma érte - Nick Heidfeld állt le a pályán, és kellett újraindítania az autót - ezzel a mezőny végére esett vissza a német versenyző, akinek korábban az is keresztbe tett, ahogyan visszatért a pályára a csapattársa a megforgást követően. Három körrel később a falból kikászálódott Filippi is lelassult, majd kiment a bokszba, körökkel később pedig visszatért a pályára. 

Féltávig lenyugodtak a kedélyek, majd sor került az autócserékre. Lucas di Grassi számára alakult ez az időszak a legrosszabbul, ugyanis közvetlenül a depózása előtt állt meg alatta az Audi, de a regnáló bajnok újra tudta indítani a gépet. Az autócseréket követően az élen Mortara, Abt és az elefántléptekben előre lépdelő Rosenqvist haladt, miközben Da Costa például egészen a 14. helyig esett vissza.

FIA Formula E on Twitter

This is where it all went wrong for @edomortara � #HKEPrix https://t.co/W0jV3lGSlN

A futam második fele pedig meglehetősen nyugodtan telt egészen a 43. körig, amikor az élen haladó Mortara megpördült önhibából - a harmadik helyre esett vissza az olasz! Az élre ezzel Abt tört, a második helyre Rosenqvist kapaszkodott fel.

A hátralévő két kört meg hibátlanul teljesítette Daniel Abt, aki így 25. születésnapját pályafutása első Formula-E-győzelmével ünnepelte. A német pilóta mögött az óriási felzárkózást produkáló Rosenqvist lett a második, és végül a dobogó legalsó fokára állhatott fel Mortara. A pályafutása legjobb eredményét beállító Mitch Evans a negyedik helyen ért célba a Jaguarral, megelőzve Jean-Éric Vergne-t (Techeetah), Sam Birdöt (DS Virgin Racing), Oliver Turvey-t (NIO), Maro Engelt (Venturi), Nicolas Prostot (Renault e.dams) és Alex Lynn-t (DS Virgin Racing) megelőzve.

20171203131637j6i7753.jpg

A futam végén még történt egy baleset: az utolsó kanyarban zúzta le a Techeetah autóját André Lotterer, miután utolérte a pálya szélén lassan poroszkáló Piquet Jr. autóját - de miután a német amúgy sem volt pontszerző, nem sokat változtatott ez az incidens a helyzetén, 14. lett.

Az előző két szezon bajnokai, Sebastien Buemi és Lucas di Grassi újabb katasztrofális versenyen vannak túl: a Renault e.dams svájcija a 11. lett, az Audi brazilja meg a 15. - mindketten pont nélkül zárták a negyedik szezon első versenyhétvégéjét. Ki hitte volna ezt a szezon előtt?

Január 13-án, Marokkóban folytatódik majd a bajnokság.

FRISSÍTÉS: Még annyira ne legyünk biztosak Abt győzelmében, ugyanis a legfrissebb hírek szerint vizsgálják az Audi csapatát!

FRISSÍTÉS 2: Véget értek a vizsgálódások, és nincs további intézkedés az Audi-ügyben, Abt megtarthatja a futamgyőzelmét.

FRISSÍTÉS 3: Korábbi információink tévesnek bizonyultak - mégis kizárták Daniel Abtot a második futamról, aki ezzel elveszítette a futamgyőzelmet! Rosenqvisté a futamgyőzelem, Mortara és Evans a dobogón! (Ennek megfelelően a cikkben alább feltüntetett ponttáblázatok nem érvényesek!)

FE - BRÉKING: HOSSZAS HUZAVONA UTÁN MEGFOSZTOTTÁK ABTOT A SZÜLETÉSNAPI GYŐZELMÉTŐL

Órákkal a negyedik Formula-E-szezon második versenyének leintését követően diszkvalifikálták a győztes Daniel Abtot - ezzel Felix Rosenqvist lett az első! Mint az ismeretes, Daniel Abt a 25. születésnapján azok után szerezte meg pályafutása első győzelmét a Formula-E-ben, hogy a hongkongi második versenyt szinte végig vezető Edoardo Mortara a leggyorsabb körért hajtva megpördült, és visszaesett a harmadik helyre.

A Hongkongi ePrix második futamának végeredménye:

fe_2017_hongkong_r2.jpg

Az egyéni bajnokság állása, két futam után (még 12 van hátra):

1.) Daniel Abt (Audi Sport ABT Schaeffler) - 36 pont
2.) Sam Bird (DS Virgin Racing) - 33 pont
3.) Jean-Éric Vergne (Techeetah) - 31 pont
4.) Edoardo Mortara (Venturi) - 21 pont
5.) Felix Rosenqvist (Mahindra Racing) - 18 pont
6.) Nick Heidfeld (Mahindra Racing) - 15 pont
7.) Mitch Evans (Panasonic Jaguar Racing) - 12 pont
8.) Nelson Piquet Jr. (Panasonic Jaguar Racing) - 12 pont
9.) Antonio Félix Da Costa (MS&AD Andretti) - 8 pont
10.) Oliver Turvey (NIO) - 6 pont
11.) Alex Lynn (DS Virgin Racing) - 5 pont
12.) Maro Engel (Venturi) - 4 pont
13.) Nicolas Prost (Renault e.dams) - 4 pont
14.) Luca Filippi (NIO) - 1 pont
15.) Sebastien Buemi (Renault e.dams) - 0 pont
16.) André Lotterer (Techeetah) - 0 pont
17.) Lucas di Grassi (Audi Sport Abt Schaeffler) - 0 pont
18.) Kamui Kobayashi (MS&AD Andretti) - 0 pont
19.) Jerome d'Ambrosio (Dragon Racing) - 0 pont
20.) Neel Jani (Dragon Racing) - 0 pont

A konstruktőri bajnokság állása, két futam után (még 12 van hátra):

1.) DS Virgin Racing - 38 pont
2.) Audi Sport Abt Schaeffler - 36 pont
3.) Mahindra Racing - 33 pont
4.) Techeetah - 31 pont
5.) Venturi - 25 pont
6.) Panasonic Jaguar Racing - 24 pont
7.) MS&AD Andretti - 8 pont
8.) NIO - 7 pont
9.) Renault e.dams - 4 pont
10.) Dragon Racing - 0 pont

 

Fotó: Formula-E Media (Sam Bloxham / LAT) | Táblázat: Formula-E / Twitter

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6813412581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása