FE - A FEJE TETEJÉRE ÁLLT A MEZŐNY HONGKONGBAN, ROSENQVISTÉ A POLE
Formula-E 2017: Hongkong, 3. szabadedzés / 2. időmérő edzés

20171202131559als5247alastair_staley_lat.jpg

A Mahindra Racing versenyzője, Felix Rosenqvist szerezte meg a pole pozíciót a Hongkongi ePrix második versenyére. A svéd elsősége még annyira nem meglepő, de a mögötte kialakult sorrend annál inkább.

Harmadik szabadedzés:

A Hongkongi ePrix második napját a Renault e.dams svájci versenyzője, Sebastien Buemi kezdte a legjobban - a svájci bajnok 1:02.002-vel zárta az élen a harmadik szabadedzést. A #9-es számú pilóta mögött közel négy tizedmásodperccel elmaradva Alex Lynn lett a második a DS Virgin gépével, míg a regnáló bajnok, Lucas di Grassi a harmadik az Audival.

20171202131945j6i4827_sam_bloxham_lat.jpg

A csúszós pilóta továbbra is komoly kihívást jelentett a versenyzőknek. Igaz, Luca Filippi, az NIO frissen igazolt olasz versenyzője egy bravúros mentést bemutatva el tudta kerülni azt, hogy sérüljön az autója. Ugyanezt nem mondhatja el magáról Nico Prost, akinek a Renault e.dams gépét egy kicsit megpöckölte a belga Jerome d'Ambrosio a Dragon Racing autójával - az incidensről a videó itt található:

FIA Formula E on Twitter

The love-in between @nico_prost and @thereal_JDA continues � #HKEPrix https://t.co/biheA3pPra

Időmérő edzés: 

Nem sokkal az utolsó szabadedzés jött a kvalifikáció, amelynek a csoportbeosztásairól immár a bajnoki pontverseny állása döntött a bevezetett szabálymódosítások értelmében - csupán a csoportok pályára lépése az, amelyről sorsolással döntöttek.

Az első rajtkockát a tegnapi nap folyamán a rajtot elrontó, majd rendre szerencsétlen szituációkba keveredő Felix Rosenqvist kaparintotta meg: a Mahindra Racing svédje az első két szektorban egyértelműen a leggyorsabb volt, azonban a pálya utolsó szakaszán annyira túlkormányozott volt az autója, hogy kis híján eltalálta a falat - de mindennek ellenére nem talált legyőzőre az 1:02.836-os idejével.

dqggz_vx0aeuca5.jpg

Rosenqvist valóban kitűnő első szektort rakott össze, ugyanis a Jaguarral Mitch Evans a második és a harmadik szektorban hiába volt gyorsabb a mahindrásnál, 54 ezredmásodperccel lecsúszott arról, hogy megszerezze a brit sportautómárka első rajtelsőségét a Formula-E-ben, de ez is bravúros eredmény az új-zélandi versenyzőtől.

Az időmérő edzés egyik legnagyobb meglepetését kétség kívül az olasz Edoardo Mortara okozta azzal, hogy az előző szezon folyamán valósággal vergődő Venturival élete második Formula-E-versenye előtt továbbjutott a Super Pole-ba, ahol a harmadik helyre kvalifikálta magát, egyetlenegy ezreddel megelőzve azt a Sam Birdöt, aki a szombati megmérettetést elképesztő módon nyerte meg - azonban a brit DS Virgin-pilóta nem tarthatja meg a pozícióját, mert kapott egy 10 rajthelyes büntetést, amiért az első futamon veszélyesen vezetett, aka kis híján letarolta a fél bokszutcát az autócserék alkalmával.

Ezzel az Audi-Abt németje, Daniel Abt -, aki egy intenzívebb falpuszival elütötte a kormányművét - lép majd előre a negyedik pozícióba, míg a másik DS Virginnel Alex Lynn az ötödikbe. Az MS&AD Andretti portugálja, Antonio Félix da Costa indulhat majd a hatodik helyről, a tegnapi időmérő edzésen pole-t szerző Jean-Éric Vergne pedig a hetedik helyről a Techeetah autójával. Az NIO pilótái, Oliver Turvey és Luca Filippi a nyolcadik-kilencedik rajtkockákat kaparintották meg, megelőzve Nick Heidfeldet, aki a tegnapi viadalon tovább gyarapította dobogós helyezéseinek számát úgy, hogy még nem sikerült nyernie az elektromos formulaautós szériában. (Szombaton már jelentik is meg erről mémek, miszerint a Mahindra pilótája a Forma-1 után jelenleg a Formula-E-ben is csúcstartó ebből a szempontból.)

Az előző két idény bajnokai, Sebastien Buemi és Lucas di Grassi estek-keltek a kvalifikáción. Di Grassi csupán a 12. lett, miután a gyors körén megzavarta őt az, hogy pont a svájci találta el a falat a Renault e.dams gépével, aki emiatt az utolsó pozícióban végzett, a Dragon Racing versenyzői mögött.

A második hongkongi e-futamot magyar idő szerint 8 órától fogják megrendezni, és élőben sugározza az Eurosport 1.

FRISSÍTÉS: A Jaguar új-zélandi versenyzője, Mitch Evans nem tarthatja meg a második rajtpozícióját, ugyanis a gyors köre során átlépte a 200 kW-os teljesítménylimitet, amiért három pozíciós hátrasorolásban részesült, de miután Birdöt már megbüntették korábban, csak a negyedik pozícióba esik vissza, Mortara mögé, aki viszont előrelép a második rajtkockába, Rosenqvist mellé.

Az időmérő edzés végeredménye:

dqf-ibbvoaazrfr_1.jpg

Fotó: Formula-E Media (Alastair Staley, Sam Bloxham / LAT), Formula-E / Twitter | Táblázat: Formula-E / Twitter

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7513412525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása