ÍGY ZAJLOTT A 2017-ES GOODWOOD-I FESZTIVÁL

img_7256.jpg

Fotós kollégánk beszámolója a 2017. évi Goodwood-i Sebességfesztiválról!

Az elmúlt hétvégén idén is megrendezésre került a már hagyományosan, minden év júniusában tartott Goodwood Festival of Speed. A dél-angliai Chichester városa mellett található parkban évről-évre a XX. és XXI. század autócsodáit vonultatják fel, versenyeztetik és mérik össze az autók képességeit a tulajdonosok és a látogatók legnagyobb örömére. Lord Charles Gordon-Lennox, March és Kinrara earl-je 1993-ban rendezte meg először birtokán a Festival of Speedet, ami talán a legérdekesebb, legjobb hangulatú autós parádé az egész világon. Az üvöltő motorok hangjának, szagának és látványának mámorító keveréke nem véletlen, hogy több, mint 400 ezer embert csalt ki a négynapos rendezvény során.

Nem is csoda, hisz a vendégek itt találkozhatnak kedvenc Forma 1-es versenyzőikkel, bármikor szembejöhet egy valamikori (Emerson Fittipaldi, Jackie Stewart, Damon Hill) vagy egy aktív (Valtteri Bottas, Robert Kubica) autó -vagy motorversenyző, netán egy híres színész vagy zenész (Rowan Atkinson, Nick Mason vagy épp Carl Cox).

A Festival of Speed méltóan ünnepelte az idén 70 éves Ferrarit és Bernie Ecclestone hihetetlen karrierjét.

Az elismert brit művész és filmes, Gerry Judah 1999 óta díszíti monumentális szobraival Goodwoodot. A főépület előtti gyepen felállított installációk a sebességnek, az autóversenyzésnek állítanak emléket és általában természetes közegükből kiragadva ábrázolja a vadászrepülőgépként a magasba törő, vagy éppen egy gigantikus Möbius-szalagon futó autókat. A témát általában az adott év jubileumaihoz igazítja. Ezúttal a 86 éves Bernard Charles Ecclestone-nak adott tiszteletet alkotásával, ez volt az első alkalom azonban, hogy nem egy autómárka, hanem egy személy előtt tisztelgett. A hatalmas átmérőjű szerkezet öt autójának mindegyike, amelyről Judah azt mondja, hogy egyenként is "több millió fontot" ér, Ecclestone karrierjének különböző pontjaihoz kapcsolódik. Minden autónak van egy kapcsolata Bernie Ecclestone pályafutásának más-más aspektusához, mint például a Connaught, amellyel az 1958-as szezonban két F1-es versenyen indult versenyzőként, vagy például a bajnokságot megnyerő Brabham, melynek tulajdonosa volt hosszú éveken keresztül. Az idei Central Feature-ben a többi autó Jochen Rindt Lotusa, Schumcher 2001-es Ferrarija és a tavalyi Mercedes F1 W07 - ezek Bernie Forma-1-es menedzsmentjének idejét tükrözik.

A Bernie Ecclestone tiszteletére vasárnap délután három órakor rendezett ünnepségen megjelent a Forma-1 színe-java. Lord March a jelenkor és a múlt meghatározó alakjait hívta el a birtokára. Megjelent a Ferrari ex-elnöke, Luca di Montezemolo, a McLaren legendás alakja, Ron Dennis, az FIA elnöke, Jean Todt, a száguldó cirkusz futamainak versenyigazgatója, Charlie Whiting, a Red Bull Racing tervezőzsenije Adrien Newey, a formulaautózás királykategóriájának új első embere, Chase Carey és számos korábbi világbajnok, többek között Niki Lauda, Emerson Fittipaldi és Mika Häkkinen.

A kivétel nélkül minden látogató számára nyitott paddockban a Brabham legendás Martini- és Parmalat-festésű versenyautói késztették nosztalgiára a látogatók jelentős részét. A híres „ventilátoros” Brabham BT46B-Alfa Romeo mellett a Gordon Murray által tervezett világbajnoki gépek is felvonultak, ugyanakkor korabeli ellenfeleiket is meg lehetett ott csodálni: Renault-k, Williamsek és Ferrarik tömkelege volt kiállítva.

A legendás Williams versenycsapat 40 éves fennállását olyan ritkaságokkal ünnepelte, mint Nelson Piquet 1987-es, Riccardo Patrese 1989-es, Nigel Mansell 1992-es vagy Jacques Villeneuve 1997-es világbajnoki gépe. A sasszemű nézők figyelmét valószínűleg az sem kerülte el, hogy Villeneuve autójának bal oldali hűtőjén még ott díszelgett Michael Schumacher jerezi sportszerűtlenségének bizonyítéka!

A Ferrari 70 éves születésnapja alkalmából nem kevesebb, mint 35 ikonikus és gyönyörű autóval lepte el Goodwoodot. Az 1947-ben született legelső Ferrari (125 S) mellett számos Le Mans-, Indy-, GT-, és természetesen Forma-1-es autó volt megtekinthető, többek között: Gilles Villeneuve 312 T5-öse (1980-ból), Nigel Mansell 641-ese (1990-ből) és Jean Alesi 412 T1B-je (1994-ből). Viszont nem hiányoztak Froilan Gonzalez, Alberto Ascari, Phil Hill, John Surtees, Clay Regazzoni, Niki Lauda, Michael Schumacher, Rubens Barrichello és Kimi Räikkonen autói sem. Egy nagyszerű filharmonikus zenekar játszotta el az olasz himnuszt vörös tűzijáték kíséretében a Goodwood House előtti ünnepélyen, amelyen valószínűleg minden Ferrari-rajongó szeme könnybe lábadt.

Az idén elhunyt John Surtees emléke előtt motorkerékpárjaival, valamint versenyautóival tisztelegtek a szervezők.

A  jelenkor Forma-1-es járgányai közül a Mercedes AMG F1-es csapat a három évvel korábban használt, első hibrid erőforrással rendelkező gépét hozta el, amellyel szombaton a Goodwood-ban újoncnak számító Valtteri Bottas kiválóan ráérzett a Sebességfesztivál jellegére, rongyosra szaggatva a Mercedes F1 W05 hátsó Pirelli-abroncsait. Vasárnap ugyanezzel az autóval a tavalyi világbajnok, Nico Rosberg tért vissza pályára, akit hatalmas tapsvihar fogadott. Marc Gené a Ferrari, Jolyon Palmer és a nagy visszatérő, Robert Kubica a Renault Forma-1-es autóival vonultak fel a pályán, míg Jenson Button 2012-es McLaren-Mercedesét  Nyck de Vries hajthatta meg.

Ezek mellett jelen volt a Formula-E-ben szereplő Mahindra Racing következő szezonos elektromos formulaautója, az M4Electro, Nick Heidfelddel, a korábbi Forma-1-es versenyzővel.

img_7279.jpg

img_7344.jpgImmár goodwoodi hagyomány, hogy a legendás Le Mans-i 24 órás verseny győztesei tiszteletüket teszik a Sebességfesztiválon. Ennek a hagyománynak eleget téve a Porsche elhozta az idén diadalmaskodó 919 Hybridet eredeti állapotában, harci sebekkel ellátva a trófeával egyetemben, viszont ezúttal a második és harmadik helyezett, a Jackie Chan DC Racing által futtatott, LMP2-es Jota-autókat is láthattuk, éppúgy, mint a GTE Pro-győztes Aston Martint.

Aki kilátogatott a hétvégén, az egész biztosan nem bánta meg és örök emlék marad számára, hiszen, amit ilyenkor Goodwood-ban lehet látni, az leírhatatlan. Amerre csak néz az ember, mindenütt valami érdekesség tűnik fel. Minden autósport rajongónak csak ajánlani tudom, hogy ha teheti, életében legalább egyszer látogasson el!

További képeket majd a Facebook-oldalunkon találhattok!

Fotó: Landek Norbert

Landek Norbert

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr8412644645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása