INDYCAR - ALONSO SIMÁN BEJUTOTT A FAST NINE-BA, BOURDAIS ÓRIÁSIT BUKOTT
IndyCar 2017, Indianapolis 500: Időmérő edzés - 1. nap

datnwxzxoaachww.jpg

A spanyolok kétszeres Forma-1-világbajnoka, Fernando Alonso az Indianapolis 500 első időmérős napján sem vallott szégyent: vasárnap este lehetősége nyílik arra, hogy megküzdjön a pole pozícióért! Viszont a tegnap estét beárnyékolja a Dale Coyne Racing franciájának, Sebastien Bourdais-nak a borzalmas balesete: a jó Isten azonban szerencsére odafigyelt a Champ Car négyszeres bajnokára.

A hét folyamán megkezdődtek az Indianapolis 500-as hetek az IndyCar-ban, mégpedig a szabadedzésekkel. Szombat este pedig az első időmérős nap keretein belül eldőlt, hogy kik küzdhetnek meg vasárnap este a rajtrács első kilenc kockájáért, és mely pilóták azok, akiknek a 10-33. rajtpozíciókért kell megvívniuk.

A szombati időmérő edzés folyamán minden egyes versenyzőnek négy mért időt kellett teljesítenie, és ezek összege alapján alakult ki a sorrend.

jgs_7314-1.jpg

Leggyorsabbnak az Ed Carpenter Racing csapatfőnök-versenyzője, Ed Carpenter bizonyult 2:36.2036-tal, de az istálló másik pilótája, JR Hildebrand sem vallott szégyent a negyedik helyével. Kettejük között az andrettis Takuma Sato zárt 2:36.2621-gyel, valamint a Chip Ganassi Racing Team háromszoros bajnoka, Scott Dixon, aki 2:36.2953 alatt tette meg a 10 mérföldet.

Jól szerepelt a tavalyi, 100. Indianapolis 500-as győztese, Alexander Rossi is, aki az Andretti-Herta autójával az ötödik helyen jutott tovább a Fast Nine szakaszba. Nem kis meglepetésre azonban csak egy versenyző tudta magát beverekedni a TOP-9-be a Team Penske részéről, a hatodik pozícióban végző Will Power személyében.

2014 IndyCar-bajnoka mögött pedig Fernando Alonso, a Forma-1 kétszeres, spanyol világbajnoka zárt, a #29-es rajtszámú McLaren-Honda-Andrettivel 2:36.4985-ös összesített időt ment, így neki is lehetősége nyílik arra, hogy az amerikai open-wheel világában újoncként harcba szállhasson a 101. Indianapolis 500 pole pozíciós indulási lehetőségéért.

A legjobb 9 sorrendje a Chip Ganassi Racing Team braziljával, Tony Kanaannel, valamint az Andretti Autosport színeiben versenyző Marco Andrettivel lett teljes.

Ed Jones, a Dale Coyne Racing britje újoncként éppen csak lemaradt a Fast Nine-ról, a 10. pozícióban - az ideje 2:36.7147 volt. Ellenben, rutinosabb csapattársa, a Champ Car-bajnokságot négy alkalommal megnyerő Sebastien Bourdais sokkal rosszabbul járt, ugyanis a kvalifikációs menetének a harmadik körében egészen brutális, 372 kilométer/órás tempónál egy akkorát bukott, hogy olyat még az Indianapolis Motor Speedway-en is ritkán látni.

Bourdais-t a nagyon csúnyán összetört Honda-motoros autóból az IndyCar orvosi csapata segítette ki, és azonnal a pályához közel található kórházba szállította. Szerencsére, mint kiderült, az eszméletét nem veszítette el a francia, ám sajnos az általa jelzett csípő- és lábtáji fájdalmakkal nem a levegő beszélt. Ugyanis nemsokára megerősítették, hogy a St. Petersburg-i szezonnyitón az utolsó rajtkockából indulva diadalmaskodó Bourdais medencéje többszörösen is eltört, de a jobb oldali csípője is ilyesféleképpen sérült - még a tegnap este folyamán meg is műtötték.

Ezzel jó eséllyel véget ért Sebastien Bourdais számára az idei Indy 500-as kaland, bár csapata, a Dale Coyne Racing nem akarja teljesen leírni a francia felépülési esélyeit, aki az életét tulajdonképpen a SAFER-falnak, és a hihetetlen precizitással megépített Dallara-karosszériának köszönheti. Egy dolog azonban biztos: a mai nap folyamán nem fog pályára gördülni a #18-as rajtszámú Dallara-Honda.

FRISSÍTÉS: HIVATALOS: Bourdais kihagyja az idei szezon hátralevő részét!

bourdais-fire.jpg

Nem olyan régen a Dale Coyne Racing megerősítette, hogy az Indianapolis Motor Speedway-en elszenvedett tegnapi bukásával, és az azzal járó medence- és csípőtöréssel véget ért az idei szezon az IndyCar-ban a francia Sebastian Bourdais, a négyszeres Champ Car-bajnok és korábbi Forma-1-es pilóta számára.

Mint ismeretes, tegnap Bourdais 370 kilométer/óra fölötti sebességnél, 113 G-erővel ütközött neki a SAFER-falnak a 2-es kanyarban a harmadik kvalifikációs körén

A mezőny legkisebb költségvetésével rendelkező istálló még nem nevezte meg Bourdais helyettesét. A motorsport.com beszámolója szerint ott lehet az esélyesek között Justin Wilson öccse, Stefan Wilson, aki eredetileg rajthoz állt volna az idei Indianapolis 500-on az Andretti Autosport színeiben, ám végül a brit Fernando Alonso és a McLaren kedvéért félreállt. Rajta kívül még felmerült Tristan Vautier, James Davison és Bruno Junqueira neve is.

FRISSÍTÉS 2: Megvan Bourdais helyettese az Indy 500-ra

Nem sokkal azután, hogy a Dale Coyne Racing bejelentette, hogy az idei év hátralevő részét már kihagyja a francia Sebastien Bourdais, bejelentette, hogy a jövő heti Indianapolis 500-ason James Davison lesz a helyettese.

150522icsdavison-offical-photo_rel_4405-600x420.jpg
A 30 éves ausztrál eddig négy futamon indult az amerikai open-wheel-szériában: a Dale Coyne Racing színeiben a 2013-as mid-ohiói és sonomai, valamint a 2015-ös Indy 500-on vett részt, a KV Racing csapatával pedig a 2014-es Indy 500-on. Legjobb eredményét első futamán érte el, egy 15. hely formájában.

Visszakanyarodva az első kvalifikációs nap sorrendjére, Jones mögött Charlie Kimball lett a 11. a #83-as rajtszámú Chip Ganassi Racing Team-es autóval, megelőzve brit csapattársát, a korábbi Forma-1-es Max Chiltont. Ryan Hunter-Reay, a legendás futam három évvel ezelőtti győztese csak a 13. pozícióban végzett a #28-as rajtszámot viselő Andretti-Hondával, a Team Penske #3-as számú pilótája, Helio Castroneves előtt.

A Schmidt Peterson Motorsports ezúttal nem volt annyira erős, mint a szabadedzések folyamán: Aleshin a 15., Hinchcliffe a 19., Howard pedig a 22. lett. Graham Rahal a 16. lett a Rahal Letterman Lanigan Racing gépével, megelőzve a Team Penske két versenyzőjét is, Josef Newgardent, valamint a májusi hónapra az IndyCar-ba visszatérő Juan Pablo Montoyát. A tavalyi bajnok, Simon Pagenaud csupán a 20. legjobb időt tudta összerakni, Sage Karam-et megelőzve.

A hátsó harmadban Munoz, Servia, Harvey, Chaves, Daly, Saavedra, Pigot, Lazier, Mann és Bourdais zárt. Zack Veach az A.J. Foyt Enterprises #40-es rajtszámú gépével nem tudott részt venni az eseményen, ugyanis a szerelőcsapata még nem tudta megfelelő állapotba hozni az autót a pilóta pénteki edzésen történt balesete után.

Magyar idő szerint ma este 22 órától először eldől a 10-33. rajtpozíciók sorsa, után pedig az első kilenc helyé. Élőben fogja közvetíteni az eseményt a DIGI Sport 3.

Az első időmérős nap végeredménye:

indy_500_2017_elso_idomeros_nap_vegeredmeny.jpg

Fotó: McLaren-Honda-Andretti, IndyCar Media, USA Today (Greg Huey, AP), racingnation.com (Russ Luke Photo)

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7412529007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stenonis 2017.05.21. 22:33:57

Az a baj, hogy nagyon nem szépek ezek az autók...

mt-03 2017.05.21. 23:37:28

kemenyet csattant a srac. alonso mit is akar pontosan, nyerni? azert a tobbiek kicsit regebb ota nyomjak, igaz jo a jarganya nem ugy mint az f1ben...

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása