F1 - ELHUNYT A WILLIAMS CSAPAT VALAHA VOLT LEGELSŐ VERSENYZŐJE, PATRICK NÈVE!
R.I.P. Patrick Nève (1949-2017)

patrick_neve_spain_1977_by_f1_history-d6t1eq6.jpg

John Surtees után egy újabb korábbi Forma-1-es pilóta távozott el az égi versenypályákra: hétfőn meghalt Patrick Nève, a Williams istálló történetének legelső versenyzője; 67 évet élt.

Az 1949. október 13-án, Belgiumban született Patrick Nève az 1970-es években tűnt fel a formulaautózás berkeiben, és a kor szakértői közül sokan a legendás Jacky Ickx méltó utódjának tartották. Jim Russell versenyzőiskolájában tanult, és nagy reményeket fűztek hozzá. 1970 és 1973 között igaz, csak 12 futamon állt rajthoz a Formula Ford 1600-as bajnokságban, egy évvel később pedig megkapta a gyári Lola egyik ülését annak a Peter Macintosh-nak a segítségével, aki Bernie Ecclestone jobbkeze volt a Forma-1-es Konstruktőrök Egyesületének. Nève a Lola színeiben pedig be is tudta biztosítani a bajnoki címet. A sikerét követően, 1975-ben pedig már a brit Forma-3-as bajnokság mezőnyében bizonyíthatott.

1976-ban pedig már a Forma-1-ben állhatott rajthoz a Belga Nagydíjon, ám a RAM Racing Brabham csapat gyengécske autójával nem tudott sok mindent kezdeni. Emellett a sérült Chris Amont helyettesíthette a Francia Nagydíjon az Ensign alakulatánál.

1977-ben a Williams (akkori nevén: Williams Grand Prix Engineering) történetének legelső versenyzőjévé vált, de a tehetségét ennél a csapatnál sem kamatoztathatta - a legjobb eredményeként egy 7. helyet könyvelhetett el Olaszországból.

Nève a Forma-1 mellett indult a Forma-2-es Európa-bajnokságon is néhány futamon, majd a hosszútávú autózás és az Európai Túraautó-bajnokságban próbált szerencsét, mielőtt 1984-ben visszavonult.

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5312338335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása