F1 - ÓRIÁSI BAJBA KERÜLHET A FORMA-1!
Az Európai Unió alaposan górcső alá veheti a Forma-1 és az FIA pénzügyeit

2016_canadian_gp_race_021.jpg

Az Európai Parlament a minap megszavazta a Forma-1 irányító és pénzelosztó rendszere ellen indított vizsgálatot.

Anneliese Dodds, az Európai Parlament nagy-britanniai tagja az elmúlt évek során már nem egyszer felhívta a figyelmet arra, hogy a száguldó cirkusz a kereskedelmi bevételek csapatok közötti egyenlőtlen elosztásával sérti a versenyjogi regulákat. Az ügy pedig először két éve, azaz 2015-ben kapott egy komoly löketet azzal, amikor a Force India és a Sauber csapata is kérvényezte a Forma-1 pénzelosztási szisztémájának a felülvizsgálatát az Európai Uniónál. Dodds pedig nem olyan régen azonnali vizsgálatot kért.

Dodds kérését pedig a mai nap folyamán jóváhagyták a parlament tagjai, akik közül 467-en szavaztak igennel, 156-an nemmel, 86-an pedig tartózkodtak. Ez persze nem azt jelenti, hogy az unió azonnali hatállyal megkezdi a vizsgálódást, de arra jó esély van, hogy ezzel az elhatározással komoly nyomást helyeznek a versenyjogokkal foglalkozó bizottságra.

Az igazságtalan pénzelosztás és az egyéb adózási trükkök mellett Dodds kifogásolnivalót talált a Liberty Media hatalomátvételében, ugyanis az üzlettel a mindössze 1%-ra szert tevő Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) is jól járt, ugyanis azon 1% körülbelül 80 millió dollárnak felel meg. A képviselőhölgy ez is ellentmond a versenyjogi szabályoknak. Egyébként itt érdekességként érdemes megjegyezni, hogy pár hete a Liberty Media arról számolt be, hogy a hatósági szervek nem találtak szabálytalan tényező a tulajdonosváltási procedúrában.

Times jelentései szerint a Forma-1-et akár 168 millió dollárra is megbüntethetik, amennyiben vizsgálatot kezdeményeznek és annak folyamán bebizonyosodik az, hogy a sportág több területen is jogszerűtlen módon járt el.

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9012258720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása