F1 - NICO ROSBERG A FORMA-1 VILÁGBAJNOKA 2016-BAN!

cyrxgkgwgaaibri.jpg

Hiába nyerte meg a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjat Lewis Hamilton, hiába próbálta magára húzni a komplett mezőnyt - ugyanis NICO ROSBERG LETT A VILÁGBAJNOK 2016-BAN!

Magyar idő szerint 14 órától vette kezdetét a Forma-1 idei szezonjának 21., egyben utolsó versenye, az Abu Dhabi Nagydíj. Az első sorból a Mercedes bajnokesélyes pilótái, Lewis Hamilton és Nico Rosberg vághattak neki a futamnak - mind a ketten remekül rajtoltak el a piros lámpák elalvását követően, mögéjük pedig a negyedik helyről rajtoló Kimi Räikkonen zárkózott fel Daniel Ricciardo megelőzésével. Nem volt teljesen sallangmentes az 55 körös futam indulása, ugyanis az 1-es kanyarban Max Verstappent érintőt vette Nico Hülkenberg Force Indiájának az oldaldobozán, amelynek következtében kiforgott, és csak a 22. pozícióban tudta folytatni a viadalt.

Lewis Hamilton pedig már a futam eleje óta azon ügyködött, hogy ráhúzza magára és legfőképpen Nico Rosbergre a mögöttük haladókat - sokszor a csapattól elvárt köridőnél 2 másodperccel volt lassabb annak érdekében, hogy Nico Rosberget feltartsa. A brit pilóta a legközelebb akkor volt a céljához, amikor a futam az utolsó körökbe lépett - ekkor a brit pilóta abban reménykedhetett, hogy Verstappen és Vettel is átlépi a német csapattársát. De végül csak annyira volt elegendő ez a trükközés, hogy Vettel levadássza Verstappent, valamint arra, hogy lássunk egy viszonylag szoros befutót.

f1_grand_prix_of_abu_dhabi_cdsek8jn47ix.jpg

Úgyhogy mindezen ügyködés hiábavalónak bizonyult Hamilton esetében, akárcsak az, hogy megnyerte az idei utolsó futamot, ugyanis Nico Rosberg egy második hellyel megszerezte pályafutása első Forma-1-es világbajnok címét - ezzel pedig meglett a sportág történetének második apa-fia világbajnokpárosa, valamint a 33. világbajnoka!

Rosberg mögött pedig a "Nap Versenyzője" címet és a leggyorsabb kört is bezsebelő Sebastian Vettel Monza óta először állhatott fel a dobogóra - a ferraris pilóta eredményességéhez hozzájárult a jó taktika is, ugyanis a középső etapjában addig tudta nyüstölni a lágy gumikat, amíg a hátralévő körökre már a gyorsabb, szuperlágy keverékű Pirelli is elegendőnek bizonyult. Ezzel a húzással pedig azt a Max Verstappent előzte meg, akit az egykiállásos stratégia, valamint a számos előzési manőver hozott fel a 22.-ről a 4. pozícióba. Mögöttük Ricciardo lett az ötödik, és Raikkonen a hatodik.

A Force India pedig kettős pontszerzéssel írt történelmet, ugyanis Hülkenberg hetedik, és Pérez nyolcadik helyével toronymagasan be tudta biztosítani a csapat a negyedik helyét a konstruktőri összetettben, amely abszolút rekordnak számít! A legjobb tíz sorrendjét pedig a pályafutása utolsó, 250. versenyét teljesítő Felipe Massa, valamint a McLaren-Honda spanyolja, Fernando Alonso tette teljessé.

A pontszerzőkön kívül pedig a Haasok, a Manorok, a Sauberek, valamint a Renault-nál versenyző Jolyon Palmer ért célba.

Nem tudta befejezni pályafutása utolsó, 305. futamát Jenson Button, ugyanis miután az egyik kerékvetőt a kelleténél agresszívebben támadta meg, kitört a jobb első felfüggesztés - így már 12 kör után ki kellett állnia a versenyből. 2009 világbajnokán kívül műszaki gondok miatt kiesett a williamses Valtteri Bottas, a másik Renault-pilóta: Kevin Magnussen, valamint a Toro Rosso versenyzői.

Ezennel pedig véget ért a Forma-1-es Világbajnokság 2016-os szezonja. A következő futamig, az előzetes naptártervezet szerint 2017. március 26-án esedékes Ausztrál Nagydíjig még 119 napot, azaz közel négy hónapot kell várnunk!

Az Abu Dhabi Nagydíj végeredménye:

cyry7d9xeaafvrz.jpg

Az egyéni pontverseny végeredménye 2016-ban:

  1. Nico Rosberg (Mercedes) - 385 pont
  2. Lewis Hamilton (Mercedes) - 380 pont
  3. Daniel Ricciardo (Red Bull) - 256 pont
  4. Sebastian Vettel (Ferrari) - 212 pont
  5. Max Verstappen (Red Bull) - 204 pont
  6. Kimi Räikkonen (Ferrari) - 186 pont
  7. Sergio Pérez (Force India) - 101 pont
  8. Valtteri Bottas (Williams) - 85 pont
  9. Nico Hülkenberg (Force India) - 72 pont
  10. Fernando Alonso (McLaren) - 54 pont
  11. Felipe Massa (Williams) - 53 pont
  12. Carlos Sainz Jr. (Toro Rosso) - 46 pont
  13. Romain Grosjean (Haas) - 29 pont
  14. Daniil Kvyat (Toro Rosso) - 25 pont
  15. Jenson Button (McLaren) - 21 pont
  16. Kevin Magnussen (Renault) - 7 pont
  17. Felipe Nasr (Sauber) - 2 pont
  18. Jolyon Palmer (Renault) - 1 pont
  19. Pascal Wehrlein (Manor) - 1 pont
  20. Stoffel Vandoorne (McLaren) - 1 pont
  21. Esteban Gutiérrez (Haas) - 0 pont
  22. Marcus Ericsson (Sauber) - 0 pont
  23. Esteban Ocon (Manor) - 0 pont
  24. Rio Haryanto (Manor) - 0 pont

A konstruktőri pontverseny végeredménye 2016-ban:

  1. Mercedes - 765 pont
  2. Red Bull - 468 pont
  3. Ferrari - 398 pont
  4. Force India - 173 pont
  5. Williams - 138 pont
  6. McLaren - 76 pont
  7. Toro Rosso - 63 pont
  8. Haas - 29 pont
  9. Renault - 8 pont
  10. Sauber - 2 pont
  11. Manor - 1 pont

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr1312003886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása