MOTOGP - FÖLÉNYES MARQUEZ-POLE, YAMAHA-SZENVEDÉS AZ AUSZTRÁL IDŐMÉRŐN!

marc_marquez_motogp_australia_free_practice_ychxlfjzknnx.jpg

Az immár háromszoros világbajnok Marc Marquez elképesztő időt motorozva szerezte meg az első rajtkockát Phillip Islanden! Mindeközben a Yamaha gyári pilótái, Jorge Lorenzo és Valentino Rossi csak a 12., valamint 15. helyen zárták a kvalifikációt.

Ahogyan azt már említettük korábban, szünet nélkül folytatódik a gyorsasági motoros világbajnokság szezonja: éppen csak leintették a futamot múlt héten Motegiben, a csapatok és a pilóták máris továbbállhattak, és ezt követően érkeztek meg az idei 16. versenyhelyszínre, Phillip Islandre.

Enyhén szólva eseménydús szabadedzéseken van túl a MotoGP mezőnye: konkrétan egy száraz pályás menetelést sem láthattunk.

Ennek megfelelően az első szabadedzésen is szakadt az eső, a tréning győztese pedig az LCR-Honda brit versenyzője, Cal Crutchlow lett 1:40.957-tel, megelőzve Danilo Petruccit és Jack Millert. Az idei év bajnoka, Marquez negyedikként zárt. Eleinte Rossi lett volna a második, ám a versenyirányítás az FP1-es idejeinek többségét elvette a Doktortól, ugyanis a megengedettnél több kört teljesített a Michelin esős szuperlágy gumijait - ennek köszönhetően pedig csak a 20. lett. 

A második szabadedzésre már-már katasztrofális időjárási körülmények alakultak ki, melynek révén a 45 perces esemény csak 40 perces csúszás kíséretében tudott elrajtolni. Ám ennek ellenére nem produkált túl nagy aktivitást a mezőny. Mindössze hatan (Barbera, Jones, Rabat, Petucci, Aleix Espargaró, Rossi) tudtak mért kört teljesíteni az első 10-15 percben, melynek a végén a versenyirányítás biztonsági okokra hivatkozva piros zászlóval leintették az edzést.

A fabatkát sem érő pénteki nap után a versenyigazgatás úgy döntött, hogy a szombati harmadik edzés időtartamát 45 percről 60-ra növeli meg, a nap programjának a kezdését pedig a tervezettnél egy órával korábbra időzítette, helyi idő szerint 9:55-re, magyar idő szerint 0:55-re.

Végül szombaton sor került a harmadik szabadedzésre is, amely félig-meddig száraz és nedves körülmények között került megrendezésre. A leggyorsabb a repsolos Marc Marquez lett 1:33.155-tel. Mögötte a Marc VDS Honda hazai pályán versenyző pilótája, Jack Miller zárt másodikként, megelőzve a suzukis Aleix Espargarót. A két yamahás, Rossi és Lorenzo csak a 12. és a 21. pozícióban végeztek, így pedig nem kerültek be az automatikus Q2-es résztvevők közé, ahogyan a suzukis Maverick Vinales és az LCR-Hondánál versenyző Cal Crutchlow sem.

Az időmérőt megelőző, negyedik és egyben utolsó szabadedzés a tervezettnél félórával később vehette csak kezdetét a heves esőzések miatt. A tréninget a Pedrosát helyettesítő Nicky Hayden nyerte meg 1:36.810-es mért idővel, mellyel 3-4 másodpercet vert a mögötte záró csapattársra, Marc Marquezre, valamint a suzukis Aleix Espargaró.

Nem sokkal később pedig következett a Q1, amely kivételesen úszkált a nagy nevekben: Valentino Rossi, Jorge Lorenzo, Maverick Vinales, Cal Crutchlow...

Végül az első szakaszon Crutchlow és Lorenzo jutottak túl, mögöttük Vinales és a balesetező Smith zártak. Rossi pedig csak a 15. lett - ilyen rossz időmérőt utoljára 2011-ben Aragóniában zárt... 

Utána jött az előkelőbb rajtpozíciókról döntő második szakasz, amely száraz pályán került megrendezésre. Marc Marquez a Repsol Hondával pedig rommá verte a mezőnyt: a háromszoros világbajnok 1:30.189-es körével közel nyolc tizedet adott a második helyen végző Cal Crutchlow-ra. Az első sort a Tech3 Yamaha spanyolja, Pol Espargaró tette teljessé - ő volt az utolsó, aki 1 másodpercen belül zárt a domináns Marquezhez viszonyítva. A második sorba az Aleix Espargaró - Miller - Petrucci, a harmadikba a Hayden - Bradl - Dovizioso, a negyedikbe a Barbera - Redding - Lorenzo trió kvalifikált.

Az Ausztrál Nagydíj magyar idő szerint vasárnap reggel 7 órakor rajtol majd el. A futamot élőben közvetíti a DIGI Sport 2.

Az időmérő edzés végeredménye:

motogp_quali.jpg

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6711828695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása