DTM - MORTARA DOMINÁLT A SZEZONZÁRÓN, DE WITTMANN 2016 BAJNOKA!

1476641231.jpg

Noha a fő riválisa, Edoardo Mortara nyerte meg az Audival a Német Túraautó Bajnokság idei utolsó versenyét, 2016 bajnoka a német Marco Wittmann lett a BMW-vel, miután bejött negyediknek.

Vasárnap délután sor került a DTM fináléjára, amely a szezon zárása mellett a bajnoki cím sorsának az eldöntésére is hivatott volt. A bajnoki címre még két versenyző volt esélyes: Marco Wittmann, és a pontverseny mögötte 17 pontra lévő Edoardo Mortara.

A futamot megelőzően, kora délután az időmérő edzés került megrendezésre, amelyet a szombati naphoz hasonlóan a BMW pilótája, Antonio Félix Da Costa nyert meg, aki számára a mai volt az utolsó nap a Német Túraautó Bajnokságban. A portugál a kvalifikációt 1:32.525-ös idővel nyerte meg, mindössze 14 ezreddel megverve a Mercedes színeiben versenyző 2005-ös bajnokot, a brit Gary Paffettet. A harmadik - negyedik helyen két BMW-s Blomqvist és Martin zártak. A bajnoki aspiránsok pedig a harmadik sort bérelték ki, Wittmann - Mortara felállásban. A legjobb tízbe még Wickens, Glock, Vietoris és Green fért be.

Valamivel később pedig sor került a DTM idei utolsó futamának a rajtjára, melyet az első sorból indulva Da Costa és Paffett is jól kapott el, hogy a kettejük közti sorrend nem változott az első métereken. Eközben Wittmann egy szolid rajttal felugrott az ötödikről a negyedik helyre, míg Mortara a hatodik pozícióból visszacsúszott hetediknek.

Azonban nemsokára egymás mögé került a két bajnoki rivális, azt követően, hogy Mortara megelőzte a BMW-s Blomqvistot. Eközben az élen keményebb csata alakult ki Da Costa és Paffett között.

A Mercedes britje nagyon forszírozta az előzést a portugállal szemben - csatázásaik folyamán több kontakt történt, aztán a 4. körben a küzdelem balesetbe torkollott, ugyanis Paffett kipöccintette Da Costát, aki így a mezőny végére visszaesett. Ennek köszönhetően pedig Wittmann és Mortara feljöttek a 2. és a 3. pozícióba, Paffett mögé. Nemsokára pedig a versenybírák az incidensért kiintették Paffettet egy áthajtásos büntetésre, így a Wittmann - Mortara kettős átvette a vezetést.

1476631392.jpg

Egy körrel később Mortara el is ment Wittmann mellett, azonban a német annyira nem is keménykedett vele, hiszen tisztában volt azzal, hogy még akkor is bajnok lenne, ha csak az ötödik helyen intené le a kockás zászló. A következő 15 körben pedig az Audi olasz pilótája azon volt, meglógjon a többiektől. A 23. körben pedig a két rivális teljesítette a kötelező kerékcseréjét.

S amíg Mortara a kiállások után is megőrizte a vezetést, addig Wittmann bukott két pozíciót, Vietorisszal, Blomqvisttal és Di Restával szemben, akik korábban döntöttek a kerékcsere mellett. Az 5. pozíció is éppen csak, de jó volt a német számára. Nemsokára viszont Blomqvist hibázott, így Di Resta elé került - ezek után pedig a brit már Wittmann számára is utat adott, aki így feljött negyediknek.

1476631120_1.jpg

39 kör után, a szezonzáró győztese az audis Edoardo Mortara lett, három másodperccel megelőzve a 2. pozícióban záró mercedesest, Christian Vietorist - melléjük pedig még Paul Di Resta állhatott fel a pódiumra. Egy negyedik hellyel pedig Marco Wittmann megnyerte a 2016-os bajnoki címet - az idei szezon végén visszavonuló Timo Scheider óta ezzel ő lett az első pilóta, aki duplázni tudott a világbajnoki címeket illetően.

1476631459.jpgMögöttük, az 5-9. pozícióban Glock (BMW), Martin (BMW), Blomqvist (BMW), Green (Audi) és Wickens (Mercedes) ért célba.

A DTM-től visszavonulók közül Tomczyk a 10. lett, egy áthajtásos büntetés után Scheider a 18. helyen, a kereke elhagyása után Da Costa pedig kiesett.

A csapatbajnokságot az Audi Sport Team Abt Sportsline nyerte meg, a manufaktúrák kiírásában pedig úgyszintén az ingolstadti márka bizonyult a legjobbnak.

Egy bekezdés erejéig pedig térjünk ki a szezonzáró hétvégétől távol maradó Mattias Ekströmre is, ugyanis a svéd pedig a Ralikrossz Világbajnokságot nyerte meg 2016-ban az Esteringen, a szezonzárón! 

Ezennel pedig véget ért a DTM 2016-os szezonja! Őszintén reméljük, hogy a 2017-es is legalább ilyen izgalmas és fordulatos lesz!

A hockenheimi szezonzáró végeredménye:

cats2505.jpg

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9511814057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása