WTCC - VOLVO- ÉS LOPEZ-GYŐZELEM, FELEMÁS MICHELISZ-HÉTVÉGE KÍNÁBAN

page003.jpg

Eseményekben igencsak gazdag volt a kínai hétvége vasárnapi napja: meglett Thed Björk és a Volvo első győzelme a WTCC-ben, Michelisz dobogóra állt, Lopez immár hivatalosan is világbajnok, Bennani pedig megnyerte a WTCC Trophy értékelést.

Nyitófutam

A fordított rajtrácsos első versenyen a Campos-Chevrolet pilótája, John Filippi indulhatott az élről, ám a korzikai "jó szokásához" híven elszúrta az indulást. Ezt most talán annyira nem is bántuk, ugyanis így a mellőle induló Michelisz Norbi a Hondával hamar át tudta venni a vezetést, akinek az 1-es kanyarban már-már Tom Chiltonra kellett koncentrálnia, de a magyar pilóta mesterien megoldotta a feladatot.

Az első pár körben a Honda magyarja nagyjából egy 1,5 másodperces előnyre tett szert, azonban ennek nem örülhettünk sokáig, mert mögötte a húsdarálóban négyen is összeakadtak, melynek eredményeként John Filippi ottmaradt az 1-es kanyar külső íven, egy selejtes bal első felfüggesztéssel - emiatt pedig pályára kellett küldeni a biztonsági autót.

Ezután Norbi újból elkezdte az előnyépítgetést, miközben mögötte Chilton, Tarquini, Björk és Muller meccseltek a második helyért. Érdemi akcióra a 9. körben került sor, amikor Tarquini a visszafordítóban komolyabb elánnal forszírozta az előzést Chiltonnal szemben, aki lecsúszott az ívről - ám a manőver balesetbe torkollott, a viaskodó felek pedig kiestek.

Az eset után pedig Björk előtt tisztult meg az út, aki a minimumsúlyon lévő Volvóval begyújtotta a rakétákat is, Michelisz Norbi és a győzelem felé. A 13. körre a svéd utol is érte a magyart, és több alkalommal is megmérte. Egy körrel később az egyenes végén össze is értek, de az igazi küzdelem az utolsó körre maradt, amely végül drámai fordulatokat hozott. A hátsó egyenesben Björk a szélárnyékban autózva ugyanis nekikoccant Michelisz Hondájának, amely emiatt ledobta magáról a hátsó lökhárítót. Majd a volvós a visszafordítóban ki is terelte a pályáról a hondást. Ekkor azonban jött az újabb fordulat: kitört Björk bal hátsó kereke - úgyhogy az utolsó pár száz méteren is bizonytalan volt a győztes kiléte!

De végül Björk és a Volvo megcsinálta - a svéd márka pedig első győzelmét ünnepelhette a WTCC-ben! (Egyébként a 35 éves svéd egy megrovással megúszta a Norbi-kontaktot.) Michelisz Norbi pedig egy, az utolsó előtti kanyarban elbukott győzelem után ért be a második pozícióban, megelőzve Mullert és a Honda lökhárítóját "ajándékba megkapó" Catsburgot. Lopez pedig a húsdarálós jelenetek alatt ripityára bontott Citroënjét behozta ötödiknek.

Valente a hatodik lett, megelőzve a legjobb privát autósként a 7. pozícióban célba érő Coronelt. Ekblom a nyolcadik helyet kaparintotta meg a két gyári hondás, Huff és Monteiro előtt.

A zengősök, Ficza Feri és Nagy Dani a 14-15. helyen értek célba.

Főfutam

A főfutam a nyitóversenyhez képest egészen eseménytelenül zajlott, ugyanis a citroënes José Maria Lopez a rajt pillanatától kezdve dominálta a viadalt, melyet végül 11 másodperces előny birtokában nyert meg. Ez a siker idei 8. és pályafutása 29. győzelmét, valamint a harmadik világbajnoki címét jelentette.

Másodikként a francia Yvan Muller látta meg a kockás zászlót, miután a lámpák kialvása után könnyedén maga mögé tudta utasítani a gyengébben induló ladás Catsburgot. Mehdi Bennani a futam későbbi szakaszában szintén el tudott menni a holland mellett - így a marokkói állhatott fel a dobogó legalsó fokára, emellett pedig megnyerte a privát bajnoki címet 2016-ban.

Utánuk két Lada-pilóta jött Catsburggal és Tarquinivel, majd a két volvós, Ekblom és Björk. A TOP 10 a hondás Monteiróval, a citroënes Chiltonnal és a chevroletes Coronellel zárult.

Michelisz pedig csak a 11. lett egy rosszabb indulást követően, ráadásul kapott egy megrovást utólag, mert túl agresszíven védekezett Hugo Valentével szemben.

A Zengő Motorsport versenyzői, Ficza Ferenc és Nagy Dániel a 16., valamint 18. pozícióban látták meg a kockás zászlót.

(A hétvégi eredmények ezen a linken érhetőek el.) 

A WTCC-szezon pedig Katarban fog zárulni november 23-25. között, miután a thaiföldi hétvége elmaradása szinte hivatalos.

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4311745031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása