F1 – KÜLÖN BAJNOKSÁG A PRIVÁT ALAKULATOKNAK?

f1_grand_prix_of_germany_wq8l_80f1qcx.jpg

Az általában jól értesült Autosport úgy tudja, hogy létezik, vagyis inkább létezett egy olyan jellegű terv a Forma-1-ben, miszerint a világbajnokságon résztvevő 6 privát alakulatnak külön bajnokságot írnának ki. Azonban a hat érintett alakulatból kettő leszavazta az ötletet.

A brit szakportál számolt be a hírről, miszerint több független konstruktőr saját, privát bajnokság szerettek volna indítani a Forma-1-es világbajnokságon. Az ötlettel a Force India helyettes csapatfőnöke, Bob Fernley rukkolt elő.

Ebben a kiírásban a Force India mellett a Williams, a Toro Rosso, a Sauber, a Haas és a Manor lett volna érintett. A nagycsapatok, azaz a Mercedes, a Ferrari, a McLaren, a Renault és a Red Bull nem.

Az lett volna a lényege ennek a különálló értékelésnek, hogy a "függetlenek" a marketing, a vendéglátás és a pilóták szerződéseinek költségeit leszámítva évi 100 millió dollárból gazdálkodták volna ki az évet, és egy különálló pontversenyben versengtek volna egymással, amellett, hogy a konstruktőri bajnokságban is maradtak volna. Ezáltal pedig a kereskedelmi bevételek elosztását illetően is új kontraktust írtak volna alá a kereskedelmi jogok birtokosával, a Forma-1 Menedzsmenttel.

f1_grand_prix_of_germany_r2o_zrq3lcox.jpg

Azonban ez a terv (egyelőre biztosan) kudarcba fulladt, ugyanis a Williams és a Toro Rosso nem igazán támogatta a koncepciót. Utóbbi főnöke, Franz Tost úgy véli, hogy a Red Bull-nak nem érné meg a dolog, így a kisbikák részvétele kizárt lenne. A 60 éves osztrák vezető mindenki számára kötelezővé tenné a 100 milliós költségsapkát.

Mindeközben a Haas főnökét, Günther Steinert érdekelte volna az ötlet részletei is, de a teljes körű támogatás híján nem került sor komolyabb tárgyalásokra a témában.

A Manor tulajdonosa, Stephen Fitzpatrick szerint a koncepció megért volna egy alaposabb átvizsgálást, de úgy véli, hogy egyes csapatokat még a költséglimit sem állítana meg a korlátlan költekezésben.

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr448931756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása