GP3 - LECLERC ÉLLOVASKÉNT TÖLTHETI EL A NYÁRI SZÜNETET

corkzn1wiaab2dl.jpg

Ugyan Hockenheimben a drasztikus gumikopás miatt csak egy 5. és egy 3. helyet gyűjtött be, de Leclerc így is éllovasként vonulhat el nyári vakációjára. Az első futamot Antonio Fuoco nyerte, a sprintversenyt pedig Jake Hughes. 

A GP3 idei ötödik versenyhétvégéjét teljesítette a Hockenheimringen a 2016-os szezonban, ugyanúgy a Forma-1 betétprogramjaként, mint a GP2.

Szabadedzés: Aitken kezdett a legjobban

Az Arden brit versenyzője, Jack Aitken bizonyult a leggyorsabbnak a 45 perces szabadedzésen, amellyel indult a GP3-asok versenyhétvégéje pénteken kora este. A Renault Versenyzői Akadémia tagja egy 1:28.955-ös idővel tudta bebiztosítani az elsőséget, bő egy tizedet verve a másodikként záró ART-pilótára, a monacói Charles Leclerc-re. 

_sbb0364_3758220.jpg

Mögöttük a 3-4. helyen két tridentes iratkozott fel az eredményjelzőre, mégpedig Antonio Fuoco, valamint a meglehetősen előkelő pozícióban végző Giuliano Alesi, aki a korábbi Forma-1-es versenyző, Jean Alesi fia.

A DAMS két autója is a TOP 10-ben tudott zárni, mégpedig a Haas Forma-1-es csapatának fejlesztőpilótájáé, Santino Ferruccié, valamint Jake Hughes-é, akik az 5. és a 7. helyet kaparintották meg. Közéjük, a 6. helyre a Campos hollandja, Stejin Schothorst férkőzött be. A legjobb 10-be még Albon (ART Grand Prix), Dennis (Arden International) és De Vries (ART Grand Prix) fértek be. 

A szabadedzés végeredménye:

gp3_edzes.jpg

Időmérő edzés: Alboné a pole a Hockenheimringen

Az ART Grand Prix pilótája, Alexander Albon bizonyult a leggyorsabbnak a szombat délelőtti kvalifikáción - a thai csak alig 8 századot tudott verni csapattársára, Charles Leclerc-re az 1:28.431-es idejével.

_sbb0480_3758225.jpg

A monacóit csak pár ezredre követte az Arden International britje, Jake Dennis, aki 6 ezreddel férkőzött be a negyedikként végző Nyck De Vries elé. Mögé a Trident gépével a bajnokesélyes Antonio Fuoco kapaszkodott fel az ötödik pozícióba úgy, hogy a kockás zászló előtt nem sokkal még csak a 11. helyen állt. Ezzel az olasz megelőzte a Koiranen GP britjét, Matthew Parry-t és az ART negyedik pilótáját, Nirei Fukuzumit.

A 8-9. pozíciókban a Campos versenyzői, Alex Palou és Stejin Schothorst zártak, megelőzve a TOP 10 sorrendjét záró ardenes Jack Aitkent.

Azonban ezzel nem kaptuk meg a végső sorrendet, ugyanis az FIA ezen a hétvégén a GP3-ban is áldozatos büntetői munkát produkált. Ennek látta kárát többek között Charles Leclerc, amiért a 16-17-es kanyarokban feltartotta Giuliano Alesit. "Jutalma" egy 3 rajthelyes büntetés lett, ezzel visszacsúszva az 5. helyre.

Rajta kívül még a Campos orosz versenyzője, Konstantin Tereschenko kapott büntetést, aki a 7-es kanyarban tartotta fel a Jenzer Motorsport indiai újoncát, Arjun Mainit. Az orosz pilótát is 3 rajthellyel sorolták hátrébb, aki így az első futamra csak a 17. rajtkockát kapta meg.

Az időmérő edzés végeredménye:

gp3_kvali.jpg

Első futam: Fuoco nyerte a főfutamot Hockenheimben, második győzelmét aratta a GP3-ban

Szombaton kora este lebonyolították a GP3-asok főversenyét, amelyen a mezőnynek 24 kört kellett megtennie. A büntetések után az első két sorból Albon, Dennis, De Vries és Fuoco várhatták a rajtot.

_sbb1721_3761405.jpgAzonban ez a táv rövidesen 23 körösre rövidült, ugyanis a GP3 mezőnyének el kellett mennie egy újabb formációs körre, ugyanis drámai módon az amúgy második helyről induló Jake Dennis a rajtrácson maradt. A britnek még lett volna esélye rajtpozíciója visszavételére, de elővigyázatosságból inkább kijött a felvezető kör végén a depóba egy gyors ellenőrzésre, ezzel vállalva a bokszutcából való rajtolást.

Mindeközben a rajtrácsra felparkolt a 21 autó. A piros lámpák kialvását követően pedig higgadt startot produkáltak a versenyzők. Albon simán megőrizte vezető pozícióját, De Vries, Fuoco és Leclerc előtt. 

Azonban nemsokára, a 2. kör végén egy virtuális biztonsági autós fázis ingatta ki a mezőnyt a lendületéből, melyre a középmezőnyben történt roncsderbi miatt volt szükség. Előbb a 10-es kanyarban koccant a Schothorst - Boschung - Fukuzumi trió, majd a 11-es kanyar kijáratán a pályára kissé lecsúszó Boschungnak nekiment a saját csapattársa, Isaakyan. Közülük csak Boschung tudta folytatni a viadalt. A tömegkoccanásokban elvérzettek mellett Tereschenko baleset, Alesi pedig műszaki hiba miatt esett ki a futam első pár körében.

Négy kör után újra a zöld jelzés volt az érvényben, azonban Albon totálisan elaludta a VSC-fázis utáni újraindítást, így a szemfüles Fuoco került az élre, Albon pedig még veszített egy pár pozíciót, miközben még egy zuhanórepülési manővert is megejtett az 1-es kanyar mellett. 

Miután Leclerc a hajtűkanyar felé vezető hosszú egyenes elején legyűrte De Vries-t, Parry próbálta követni a monacói példáját, végül az előzési kísérletnek koccanás lett a vége, ugyanis az ART hollandja keményen kiterelte a britet, és még össze is koccantak. Így De Vries mellett még Albon is elment.

A következő körökben Leclerc megpróbált tapadni Fuocóra, ám nem járt sikerrel, rövidesen pedig még problémái is támadtak a gumikopással.

_sla1349_1.jpg

Eközben Antonio Fuoco könnyedén zsebelte be idei második győzelmét a Trident színeiben. Mögötte azonban még voltak küzdelmek, ugyanis a sokáig második helyen autózó Leclerc gumijai elfogytak, így a kockás zászlóig egészen az ötödik helyig esett vissza - De Vries, Parry és Albon is megelőzte.

A hatodik helyen egy meglehetősen sima versenyt futva Jake Aitken lett a hetedik, megelőzve az újra pontokat szerző indiai Arjun Mainit, valamint a második futamra a 8. helyével pole pozíciót szerző Jake Hughes-t. A pontszerző zónát a Haas F1-es alakulatának fejlesztőpilótája, Santino Ferrucci, valamint a pályafutása legelső pontját felmarkoló Tatiana Calderón (Arden International) zárták.

Ennek a végeredménynek köszönhetően Albon átvette a vezetést a pontversenyben, 6 pontos előnyre szert téve Leclerc előtt.

Az első futam végeredménye:

gp3_r1_1.jpg

Második futam: Hughes először nyert, Leclerc egy 3. hellyel újra a tabella élén

_sbb2246.JPGA szombati futam végeredményének és a fordított rajtrácsnak értelmében, az élről Jake Hughes kezdhette meg a második futamo, Arjun Maini és Jack Aitken előtt. A három bajnokaspiráns, Leclerc, Albon és Fuoco a 4., az 5. és a 8. helyről várhatták a piros lámpák kialvását.

A nyári szünet előtti utolsó futam rajtját Maini kapta le a legjobban, az indiai újonc tulajdonképpen állva hagyta Hughes-t, akit még Aitken is megtámadott.

Azonban egy körrel később Hughes visszavette a vezetést, miután Maini lelassított az érvénybe léptetett VSC-fázis miatt. Végül a britet nem büntették meg a VSC-jelzés alatti előzésért, ugyanis a hátsó hosszú egyenesben nem láthatta a LED-panelt.

A virtuális biztonsági autó persze nem ok nélkül lett alkalmazva, ugyanis a Stadion-szekcióban Janosz nekiment a falnak. A lengyel a hajtűben kapott egy ütést Ralph Boschungtől, melynek köszönhetően kapott egy defektet, továbbá begyűjtötte a svájci első szárnyát is. Boschung baleset okozásáért a belgiumi főfutamra kapott egy 3 rajthelyes büntetést.

Az újraindításnál a dühöngő Maini nagyon összezavarodott és be is ragadt, ennek köszönhetően veszítette egy néhány pozíciót, visszaesve a 6. helyre. Leclerc feljött másodiknak, miközben Ferrucci elment Aitkennek a 3. helyért, de a brit nemsokára visszavette a pozíciót.

Eközben Hughes az élen kényelemes előnyre tett szert, míg Leclerc megint az elkopó gumikkal küszködött. Emiatt a monacói mellett az utolsó előtti körben elment Jack Aitken a hajtűkanyarban, ezzel átvéve a 2. pozíciót.

_sbb2319.jpg

A sprintfutamot a DAMS britje, Jake Hughes nyerte meg, ezzel megszerezve pályafutása első győzelmét. Mögötte Aitken és Leclerc állhattak fel a dobogóra. Ferrucci pedig a negyedik helyével pályafutása legjobb eredményét érte el, megelőzve Mainit, Dennis-t, Parry-t és az utolsó pontot elcsípő De Vries-t.

A TOP 10 sorrendje Tatiana Calderónnal és Kevin Joerggel lett teljes.

Albon kiesése után pedig Leclerc visszavette a vezetést a pontversenyben. A folytatásra négy hét múlva kerül sor Belgiumban.

A második futam végeredménye:

gp3_r2.jpg

Az egyéni bajnokság állása 5 versenyhétvége után:

  1. Charles Leclerc - 126 pont
  2. Alexander Albon - 123 pont
  3. Antonio Fuoco - 115 pont
  4. Matthew Parry - 70 pont
  5. Nyck De Vries - 65 pont
  6. Jake Hughes - 52 pont
  7. Ralph Boschung - 48 pont
  8. Nirei Fukuzumi - 43 pont
  9. Jake Dennis - 39 pont
  10. Jack Aitken - 38 pont

A konstruktőri bajnokság állása 5 versenyhétvége után:

  1. ART Grand Prix - 349 pont
  2. Trident - 125 pont
  3. Koiranen GP - 123 pont
  4. DAMS - 83 pont
  5. Arden International - 78 pont
  6. Jenzer Motorsport - 50 pont
  7. Campos Racing - 19 pont

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr398925142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása