F1 - BOTTAS: A WILLIAMS LEGNAGYOBB BAJA, HOGY NEM KÉPES ELŐRÉBB LÉPNI A FEJLESZTÉSEKKEL SEM

A Williams csapata továbbra sem találja azt a formát, ami lehetővé tenné számukra, hogy a Mercedes - Ferrari - Red Bull trióval harcoljanak a dobogós pozíciókért. 

A Williams csapat a Mercedeshez hasonlóan ügyesen használta ki 2013 végén a korszakváltást és a 2014-es szezonra építettek egy olyan autót, amivel folyamatosan harcolni tudtak a dobogókért. Ebben persze az akkor toronymagasan domináló Mercedes-erőforrás is a hasznukra volt, de ha csak az autót nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy bizony a szezon végére a második erővé léptek elő, még ha a bajnokságban harmadikok is lettek.

A 2015-ös szezonban a Williams helyét a Ferrari vette át, az olaszok gyorsan átléptek a brit alakulaton és váltak a Mercedes első számú kihívóivá. A Williams számára ugyan becsúszott egy-két dobogó, de érezhetően visszaestek egy évvel korábbi önmagukhoz képest. Ekkor a harmadik erőt képviselték a rajtrácson. Ígéretük szerint drasztikus módon megváltoztatják a kocsit a téli szünetben. Hogy Pat Symonds idézzem: „Ekkora koncepcióváltást én még nem láttam karrierem során”

Mi lett ebből 2016-ra? Sajnos semmi sem. A csapat még tovább csúszott az erősorrendben és nem felfelé, hanem egyre lejjebb. Az idei autó fejlődött a tavalyihoz képest, viszont a többiek még tovább fejlődtek. Eljutottunk oda, hogy az idei FW38-as versenygép esőben pocsék teljesítményt nyújt, ráadásul azokon a pályákon, ahol egy kicsit jobban számít az aerodinamika, ott ismét visszaesnek.

De ami a legnagyobb meglepetés, hogy immáron azokon a pályákon sem találják a ritmust, ahol eddig jók voltak. A 2014-es szezonban Ausztriában az első sorból rajtolt a két pilóta, idén pedig ott kullogtak a mezőnyben, esélyük sem volt egy jobb helyezésre.

Valtteri Bottas 2013 óta tagja a csapatnak, így ha van, aki tudja, hogy mi nem működik jól, az ő. A finn versenyző elmondta, hogy a csapat legnagyobb baja az, hogy nem képesek a fejlesztéseket 100%-osan kihasználni. Ráadásul azok a hét folyamán tesztelt fejlesztések sem működnek megfelelően.

"Három első szárnyat futtatunk egész szezonban. Van egy, amit már a szezon elejétől használunk, viszont a legújabbakat nem olyan rég. Az a baj, hogy kicsi köztük a különbség. Nem hoznak akkora előrelépést a fejlesztések, mint amire számítottunk."

Hogy mire számíthatunk ebben az évben a Williams-től, az egy jó kérdés, de tény, hogy a Mercedes - Ferrari -Red Bull trió bőven a britek előtt van, ráadásul nem lehetünk benne biztosak, hogy a Force India nem ugrotta máris át őket.

Nem is olyan régen felmerült szerkesztőségünkben az a gondolat, hogy a koncepcióváltás, amiről a télen beszéltek, talán nem is az idei szezonra vonatkozott, hanem a jövő évire. Kíváncsian várhatjuk tehát, hogy mi várható a brit csapattól a következő időszakban.

Lombárszki Csaba

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr738886818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása