F1 - A PIRELLI NEM AKAR SZABAD GUMIVÁLASZTÁST 2017 ELSŐ VERSENYEIN

pirelli_f1_2016_01.jpg

A Pirelli terve szerint a 2017-es szezon első néhány futamán minden csapat számára ugyan azt a gumit biztosítaná, azaz nincs lehetőség azok kiválasztására. Természetesen ez csak átmeneti lenne.

A mostani rendszerben a csapatok 14 héttel korábban adják le rendeléseiket a Pirellinek, hogy a tengerentúli futamok esetében versenyzőik hány szettet szeretnének a kiválasztható háromból az éppen aktuális versenyhétvégére. Az olasz gumigyártó cég legyártja azokat és hajóval szállítja a helyszínre.

Ez azt jelenti, hogy az idei Ausztrál Nagydíjra a rendeléseket már tavaly decemberben le kellett adni.

2017-ben jelentős szabályváltozások lesznek, amik nagy hatással vannak a gumikra is. Változni fognak, szélesebbek lesznek, azaz a Pirellinek is teljesen új abroncsokat kell legyártania. Az olasz gyártó azt reméli, hogy az FIA belegyezik az egységes keverékekbe a szezon első futamain, utána pedig visszatérnek a jól működő választásos rendszerhez.

"A terv az, hogy továbbra is megtartsuk ezeket a szabályokat" – mondta Mario Isola a Pirellitől.

"Természetesen tárgyalunk a csapatokkal, hogy ezt hogyan tudjuk kivitelezni a szezon elején, mert teljesen újfajta termékről, keverékekről beszélünk, amit elég nehéz kiválasztani és legyártani 14 héttel a futam előtt.

Erről nyilván beszélnünk kell. Szerintem ez egy jól működő szabály, nincs ok annak megváltoztatására, de találnunk kell egy megoldást legalább az első három, vagy négy futamra.

Azt sem tudom, hogy hogyan fog alakulni a jövő évi naptár, hiszen még nincs megerősítve, de az idei szezon alapján van két hetünk az utolsó téli tesztnap és a szezonnyitó hétvége között.

Két hét alatt - még ha repülővel is szállítjuk a gumikat – nincs idő a legyártásra és a szállításra. Lerövidítjük az időt, de ha Ausztráliában kezdünk, akkor három, négy hét kell."

Egyetértünk, hogy ezt a jól működő szabályt nem kell megbolygatni, viszont, ha nincs megoldás, akkor muszáj lesz elviselni ezt a döntést az első négy futamon. Akkor még úgyis az új szabályokban, esetleg a megváltozott erőviszonyokban gyönyörködhetünk. Hamar elmegy az a néhány verseny. Ahhoz, hogy jó futamot láthassunk, nem feltétlenül szükséges háromféle keverék.

Lombárszki Csaba

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr828876500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása