F1 - ROSBERG SIMA GYŐZELMET ARATOTT BAKUBAN VETTEL ÉS PEREZ ELŐTT!

nico_rosberg_european_f1_grand_prix_qualifying_genlri5c8fyl.jpg

Nico Rosberg könnyed rajt-cél győzelmet aratott az Európai Nagydíjon a Mercedesszel, miközben csapattársa, a problémákkal küszködő és a formáján kívül lévő Lewis Hamilton csak az ötödik lett, így a német előnye most 24 pont a bajnoki összetettben. Még a ferraris Sebastian Vettel és a parádésan szereplő force indiás Sergio Perez állhattak fel a pódiumra!

Az idei nyolcadik futam, a Forma-1 történetének első bakui futama magyar idő szerint 14:00-kor került megrendezésre. A pole-ból idén harmadjára Nico Rosberg indulhatott a Mercedesszel, megelőzve Daniel Ricciardót és Sebastian Vettelt.

13483288_1093781430668345_3300305787181074725_o.jpg

A piros lámpák elalvását követően maradt a sorrend az első négy helyen, utána Sergio Perez fordult ötöddiként a Force Indiával, miután lerajtolta az 1-as kanyarban kicsit hibázó Felipe Massát, és a Toro Rosso orosz pilótáját, Daniil Kvyatot. A hátsó szekcióban némi tülekedés is történt, többek között Esteban Gutiérrez koccant neki a Haas-Ferrarival Nico Hülkenbergnek, aki emiatt egy pillanatra keresztbe állt.

Miközben Nico Rosberg szép lassan kezdett meglógni üldözőitől, addig a legjobb 10 vége felé eléggé komoly csatázás alakult a Bottas - Verstappen - Hamilton trió mögött. Végül ebből a viadalból a holland Red Bull-pilóta jött ki vesztesként, ugyanis azután, hogy megtámadta Bottast az 1-es kanyarba lefele, túlcsúszott a balosban, így nemhogy Bottast nem tudta megelőzni, hanem még a szemfüles Hamiltont is megkapta maga elé.

cluunx_weaenvqr.jpg

Egy körrel később előrébb is történt egy helycsere, Sebastian Vettel annak ellenére át tudta venni a második helyet Daniel Ricciardótól, hogy Ferrarijára ráakadt egy nagyméretű kék zacskó. Nem sokkal később Ricciardo mögé megjött Raikkonen és Perez is, ám támadási pozícióba már nem kerültek az ausztrállal szemben, ugyanis is ő kihajtott a bokszba az első bokszkiállására, egészen korán, a hetedik körben.

Erre reagálva a Ferrari is ki akarta hozni Vettelt a 9. körben, félve attól, hogy a kiállások után Ricciardo megint eléjük kerül, azonban a német megkérdőjelezte a csapat által diktált stratégiát, így a németet kint hagyták a pályán, s Raikkonent hívták be első kiállására.

f987764a1f6396c4c673cd5f1c08a43a-4.jpg

Raikkonen ekkortájt elkövetett egy bakit, miközben Ricciardót üldözte: a Red Bull szélárnyékába belekapaszkodva a finn nem számított arra, hogy az ausztrál kijön a depóba, így túl későn húzódott jobbra, aminek következtében mind a négy kerékkel átvágta a fehér vonalat.

Közben Hamilton is próbálta menteni a menthetőt, a kiállására várva még megpróbált néhány pozíciót nyerni - ez Bottasszal szemben sikerült, azonban Perez esetében már nem járt sikerrel. Majd a 16. körben abszolvált gumifrissítése után Verstappen és Massa közé tért vissza.

A Ferrari stratégiájával szembemenő Vettel végül a 21. körben jött ki a lágy gumikért, s Raikkonen mögé tért vissza a harmadik helyre. Az egy körrel később depózó Rosberg simán visszatért az élre.

A 28. körben a Ferrari kérésére Raikkonen átadta a második Vettelnek, ugyanis a két pilóta más taktikán volt. Azonban az olaszoknak így sem volt esélyük a győzelem közelébe férkőzni, ugyanis Rosberg remekül tartotta kézben a versenyt.

Ez nem mondható el Lewis Hamiltonról, akinek a verseny 35. körében eléggé komolyan meggyűlt a gondja az ERS-beállításokkal, ami miatt körönként nagyjából 1,5-2 másodperc veszített. A címvédő kétségbeesetten próbálta megoldani a problémát a különféle kormánykapcsolók csavargatásával, kapcsolgatásával, melyhez próbált a csapattól segítséget kérni, ám a szigorú rádiós korlátozások miatt választ nem kaphatott. A futam után Hamilton emiatt joggal kritizálta az erre vonatkozó szabályokat.

Amikor már csak nyolc kör volt hátra a versenyből, a Bakui Nagydíj nagykövete, Fernando Alonso is kiállni kényszerült váltóhiba okán, negyedikként feliratkozva a kiesők listájára; Daniil Kvyat, Carlos Sainz Jr. és Pascal Wehrlein után.

1_13414169_1044049589007492_2024016_n.jpg

Pályafutása során 19. alkalommal, idén pedig ötödjére szelte az első helyen a célvonalat a Mercedes németje, Nico Rosberg, aki így az 5. helyen záró csapattársával, Lewis Hamiltonnal szemben 24 pontra növelte az előnyét a világbajnoki pontversenyben.

A második helyen végül Sebastian Vettel ért célba, aki jól döntött akkor, amikor ellentmondott a Ferrari stratégáinak, ugyanis így a futam végére frissebb gumik jutottak neki.

Idén második alkalommal pedig felállt a dobogóra a bravúrosan teljesítő Sergio Perez, aki még az utolsó körben a Force Indiával levadászta a ferraris Kimi Raikkonent, habár az előzés nélkül is meglett volna a harmadik hely számára, ugyanis a 2007-es világbajnoknak még ott volt az 5 másodperces büntetése. A végén pedig Perez 2-3 másodperces hátrányból tört előre.

A negyedik Kimi Raikkonen lett tehát, megelőzve az ötödik Hamiltont, utánuk a hatodik helyen Bottas zárt. A legjobb 10-be még Ricciardo, Verstappen, Hülkenberg és Massa férkőzött be.

Folytatás két hét múlva a Red Bull Ringen.

A futam végeredménye:

clultrgwgaawlct.jpg

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr958822908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása