F1 - 2016-TÓL DRASZTIKUS VÁLTOZÁSOKON ESHET ÁT AZ IDŐMÉRŐ LEBONYOLÍTÁSA

cbzg0ylweaiqo2y.jpg

Ha minden igaz, akkor a kvalifikáció szisztéma már az idei szezonra drámaian átalakulhat.

A Forma-1 vezetői ma Genfben üléseztek, több téma is asztalra került, ám úgy néz ki, hogy mind közül a legnagyobb port az időmérő edzés rendszerének átalakulása kavarta fel. 

Az új időmérő már idén bevetésre kerülhet, mivel a csapatok már beleegyezésüket, és már csak a szinte formalitásnak számító zöld jelzés hiányzik a Motorsport Világtanács részéről, amely március 4-én érkezhet meg.

Így nézne ki az újfajta lebonyolítási rendszer:

  • A Q1 16 perces lesz, 7 perc elteltével a leglassabb versenyző kiesik, számára véget ért a kvalifikáció. Utána minden 90 másodpercben kiesik egy újabb pilóta, így lesz összesen 7 áldozata az első szakasznak, 15-en továbbjutottak.
  • A 15 perces Q2-ben 6 perc után kezdődik meg az eliminálódás, azaz 90 másodpercenként ugyanúgy kihullik 1-1 pilóta. Itt úgyszintén 7 versenyzőtől búcsúzunk, s ekkorra már csak 8 maradtak "játékban".
  • A Q3-ban 14 perc fog a pilóták rendelkezésére állni. 5 perc elteltével kiesik a leglassabb versenyző, majd 90 másodpercenként további 1 pilótával csökken a létszám, végül az utolsó 1,5 percre már csak két pilóta marad harcban a pole-ért, a gyorsabbik győz.

Mindemellett szóba került az úgynevezett "időballaszt" rendszerének a bevezetése, melynek az lenne a lényege, hogy a világbajnoki pontverseny alapján a versenyzők köridejéhez extra időt adhatnak hozzá. Például a bajnoki éllovas idejéhez 4 másodpercet adnának hozzá. Ez a szisztéma pedig kombinálható a kieséses rendszerrel. Ám úgy néz ki, hogy ez a hendikeprendszer nem fog megjelenni a Száguldó Cirkuszban, mivel nem volt nagy sikere az ülésen.

A karosszériára vonatkozó 2017-es szabályokat illetően továbbra sem sikerült dűlőre jutni, így a döntéshozatal határidejét április 30-ig elnapolták.

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr68414588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása