F1 - TODT SEGÍTENE, DE NEM TUD

jean-todt.jpg

Jean Todt, az FIA elnöke elismerte, szeretne segíteni a csapatok közötti egyenlőbb pénzelosztás elérésében, de az ő szervezetének ebben a témába nincs beleszólása.

Hosszú hónapok, lassan évek óta téma az egyenlőtlen pénzelosztás a királykategória csapatai között, hiszen a jelenlegi rendszer szerint az alapból is nagyobb költségvetéssel rendelkező élcsapatok sokkal több pénzt kapnak a Forma-1 Menedzsmenttől (FOM), mint a szerényebb költségvetésű kiscsapatok, akik így még nagyobb hátrányba kerülnek gyári riválisaikkal szemben. Éppen ezért a kisebb istállók már az EU-t is megkérték a sportszabályzat kivizsgálására a tavalyi esztendő során, az ő szempontjukból ugyanis igen igazságtalan az anyagiak elosztása. 

A Forma-1-et birtokló CVC és a Bernie Ecclestone által vezetett FOM a nagyobb istállóknak (Mercedes, Ferrari, Red Bull, Williams, McLaren) az alap jogdíjakon felül nagyjából 250 millió dollárt fizet még a történelmi múltjuk miatt, valamint az előkelő konstruktőri helyezéseik után minden szezonban. Ezáltal a kiscsapatok valóban háttérbe szorulnak, és ezt a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt is tudja, ő azonban elmondása szerint semmit sem tehet az ügy érdekében, ugyanis az FIA-nak nincs beleszólása a kereskedelmi dolgokba, az kizárólag Bernie Ecclestone, a FOM, a CVC és a csapatok hatásköre. 

Todt azt sem hiszi, hogy a csapatok meg tudnának egyezni egy igazságosabb elosztási rendszer bevezetésében, mivel ahogyan eddig is láthattuk, legtöbbször inkább önös érdekeik vezérlik őket, nem pedig a sportágé. A francia osztja a legtöbb szakértő véleményét, azaz azt, hogy egy különálló irányítótestületnek kéne hozni a szabályokat, sőt, Todt odáig ment, hogy ő szívesen vállalná e testület irányítói pozícióját. 

Fotó: Independent

Fábián Patrik

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr588302840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása