F1 - EZ VÁR A PILÓTÁKRA AZERBAJDZSÁNBAN

bss-baku-world-challenge-2014-baku-atmosphere.jpg

Hermann Tilke, az új Európai nagydíj helyszínének otthont adó azerbajdzsáni pálya előkészületeiről és érdekességeiről beszélt.

Utoljára 2012-ben rendeztek Európai nagydíjat a Forma-1-ben, akkor még a kikötő mellett felhúzott városi valenciai pályán. A spanyol helyszín azonban nem bírta anyagiakkal, ezért egy időre eltűnt az Európai nagydíjnak nevezett versenyhétvége, de idén visszatér, méghozzá Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban, egy városi aszfaltcsíkkal. A pályát, akárcsak valamennyi új versenypályát mostanság, Hermann Tilke tervezte, a német szakember pedig most azt is elárulta, milyen megpróbáltatásokkal szembesültek ők, mint tervezők, és azt is, miféle nehézségek várnak a pilótákra a júniusban megrendezendő futamon. 

Tilke szerint a környezet a pálya mellett gyönyörű lesz, hiszen keresztülmegy majd a történelmi városrészen is. Lesznek nagyon szűk szakaszok is, olyannyira, hogy Tilke szerint még Monacóban sincs ilyen, ráadásul voltak bizonyos részek, ahol kompromisszumos megoldásokat kellett alkalmazni, mert nem lehetett más irányba vezetni a pályát. Tilke például azt is elárulta, lesz egy szakasz, ahol macskaköveken kell majd átszáguldania a mezőnynek - természetesen nem szó szerint, hiszen azt nem bírnák a versenyautók és a pilóták. Némi homok és egy ideiglenes aszfaltréteg lefektetésére kerül majd sor a hétvége előtt, így a nagyjából 200 méteres szakasz nem okoz majd problémát, legalábbis a mezőnynek nem, Tilkééknek azonban állítása szerint meggyűlt vele a bajuk, de nem volt más lehetőség, muszáj volt valahogyan átvezetni a pályacsíkot azon a részen. 

Macskakő ide, szűk részek oda, a pálya minden bizonnyal a leggyorsabb utcai helyszín lesz a királykategóriában, ugyanis az előzetes számítások szerint a nagyjából 2 km hosszú célegyenesben az autók elérhetik akár a 340 km/órás sebességet is. 

Tilke elmondása szerint egyébként a munkálatok jól haladnak, és időben elkészül majd a tervezőbrigád a júniusi időpont előtt. 

Fotó: motorsport.com (A kép a Blancpain Sprint Series 2014-es bakui fordulóján készült.)

Fábián Patrik

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr438254400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.01.11. 07:12:13

Vajon mi járhatott Bernie fejében, amikor leszerződött?
A PÉNZ, PÉNZ és még több PÉNZ!

Ekkora baromságot, Monaconál keskenyebb pályaszakasz?
Arra is kíváncsi vagyok, hogy a friss, vékony aszfaltot mennyire szedik majd fel a gépek.

Mindezt csak azért, hogy egy diktátor erópainak mondhassa magát.
A díjat majd a baltás gyilkos adja át?

rnz 2016.01.11. 09:06:23

@Ylim: Mert talán a többi ország olyan tiszta? Bahreini, ahol vallási vezetőket végeznek ki? Vagy oroszország Putyinnal? Meg még sorolhatnánk.
A forma 1 mindig is a pénzről szólt (na jó, nem mindig, de már évtizedek óta), nem arról hogy ki a leghumanitáriánsabb.

Balt 2016.01.11. 11:39:52

@Ylim: Legjobb lenne, ha az AI és a Greenpace delegálná a FIA vezetőségét. Lol.

2016.01.11. 14:01:06

@rnz: Bahreinben igen komoly F1 pályát dobtak össze és az oroszoké is jól sikerült. Bakuban erről szó sincs. Itt már az sem számított, hogy értelmes körülmények között versenyt lehessen rendezni.

@Balt: Igen, és lábbalhajtós kiskocsikkal versenyezzenek a helyi játszótéren.

(Miért utálja a blogmotor az u betűt? Csak copy-paste-tel fogadja el.)

wrstjnethn 2016.01.11. 14:13:11

Sosem értettem, hogy tcatnyi erópai pálya mellett miért épp a valenciai az "Erópa nagydíj", de hogy Azerbajdzsán??? Ki a rosseb gondolja Azerbajdzsánt Erópának? Legyen Ön is milliomosban milliós kérdés lehetne az ország hovatartozása. Most komolyan, ez olyan, mintha Mexikóban lenne az "Észak-amerikai nagydíj"

wrstjnethn 2016.01.11. 14:16:22

@wrstjnethn: Nem én hagytam ki, a honlapon tényleg nem működnek a rövid Ú,ú betűk, ilyet még nem láttam. Ez valami trükkös cenzúra?

Braking News Motorsport 2016.01.11. 15:48:09

Kedves Olvasók!

Sajnálatos módon már mi is szembesültünk azon problémával, hogy nem működik az "u" betű a hozzászólásoknál, sőt, már jelezték is nekünk. Az igazság pedig az, hogy nem tudjuk a probléma okát. A kellemetlenségekért elnézést kérünk.

Balt 2016.01.11. 16:00:09

@BrakingNewsF1: Addig is javaslom az "u"-turn helyett az "y"-fordulót a pályaképbe. :)

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása