FORMULA E - D'AMBROSIO-É A POLE URUGUAYBAN!

formula-e-punta-del-este-eprix-2015-jerome-d-ambrosio-dragon-racing.jpg

Balesetek tucatját követően meglepetésgyőztes született a Formula E uruguayi fordulójának a kvalifikációján, a belga Dragon-pilóta, Jerome D'Ambrosio személyében, aki először indulhat az élről az elektromos szériában, miután a pontversenyt vezető Di Grassi, és az e.dams Renault-val versenyző Buemi is rontott a Superpole-ban futott gyors körén.

Eseménydús napon van túl a Formula E mezőnye, ugyanis nem egy pilótát tréfált meg az uruguayi pálya, ebből fakadóan sok volt a baleset is, mindezen izgalmat pedig nem más, mint egy meglepetés pole pozíciós tudott tetézni. Nézzük, hogy eddig mi történt ma Punta del Estében!

Első szabadedzés: A háromnegyed órás első tréningen, melyet magyar idő szerint 12:15 és 13:00 között rendeztek, Sebastien Buemi fölényesen győzedelmeskedett az e.dams Renault színeiben. A volt Forma-1-es svájci 1:15.179-es idejével több, mint 1,1 másodperccel kalapálta a második helyen záró, az utolsó percekben autóját összetörő virgines Sam Bird-öt, míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokán végző, a bajnoki összetettben vezető Lucas Di Grassi lemaradása már a 2 másodpercet is megközelítette.

formula-e-punta-del-este-eprix-2015-sebastien-buemi-renault-e-dams.jpg

A negyedik helyen a gyakorlás másik piros zászlóját okozó Jean-Éric Vergne volt, miután Virginje megállt a pályán a 45 perces időperiódus elején, azonban a francia mindennek ellenére negyedik lett; Frijns, Prost, Sarrazin, D'Ambrosio, Duval és Piquet Jr. előtt.

Az első szabadedzés végeredménye:

uru_fp1.png

Második szabadedzés: Az e.dams-ok a délutáni gyakorlás alkalmával is az élbolyban maradtak, noha a 30 perces gyakorlás leggyorsabb pilótája már a francia Nicolas Prost volt. Svájci csapattársa, Buemi ezúttal csak a harmadik helyen zárt, azonban ami miatt jobban izgulhatott a volt F1-es versenyző, az az autója, melyet a szabadedzés folyamán összetört, és sérült rajta az első és a hátsó felfüggesztés, valamint a sebességváltó, de szerencsére az e.dams-nál a kvalifikációig orvosolni tudták a problémákat.

formula-e-punta-del-este-eprix-2015-nicolas-prost-renault-e-dams.jpg

A két kék-sárga e.dams-autó között a második helyet pedig Lucas Di Grassi foglalhatta el, míg a legjobb hármas mögött Jerome D'Ambrosio, valamint a maláj futam meglepetésembere, Robin Frijns voltak a leggyorsabbak. A legjobb tízet Da Costa, Sarrazin, Duval, Bird és Turvey zárták.

A balesetezők listájára pedig még feliratkozott Daniel Abt is egy látványos bukást követően, melynek következményeként hátsó szárnya megsemmisült. A német pedig ugyan visszajutott a bokszba, a piros zászló mégis előkerült, romeltakarítás miatt.

A második szabadedzés végeredménye:

uru_fp2.png

Összefoglaló-videó a szabadedzésekről:

Időmérő edzés: 

A kvalifikáció a csoportmeccsekkel kezdődött Punta del Estében. Az "A" csoport tagjai Turvey, Piquet Jr., Berthon és Vergne voltak. Közülük a NEXTEV TCR-nál versenyző Oliver Turvey autózta a leggyorsabb köridőt, két tizedet verve csapattársa, a "tavalyi" bajnok Nelson Piquet Jr.-ra. Aki pedig csúnyán pórul járt, az Jean-Éric Vergne, mivel első körén hibázott, a második körében pedig feltartotta őt Nathanael Berthon, így a francia utolsó lett.

A második hat percben Prost, Di Grassi, Frijns, Bird és D'Ambrosio léphettek pályára. Frijns kivételével mindenki Turvey előtt tudott zárni a "B" csoportban, az élen pedig Di Grassi - D'Ambrosio sorrend alakult ki, 366 ezredmásodpercnyi különbséggel kettejük között. A harmadik helyre Bird zárkózott fel, míg Prost esetében az történt, hogy nekikoccant egy bójának a pálya első részében, így a körét javarészt rongálódott első szárnnyal teljesítette, ennek tudható be negyedik helye.

A harmadik csoportból a legelőkelőbb helyen Duval zárt, de a francia is csak a bajnoki éllovas, valamint a csapattársa mögé tudott felzárkózni, míg a negyedik csoportban is csak az e.dams-os Buemi tudott a trió elé keveredni, miután a svájci futott egy 1:15.0-ás időt. Egyébként az utolsó menetben történt egy baleset, az 1997-es Forma-1-es világbajnok, Jacques Villeneuve által.

A csoportos időmérő edzés végeredménye:

uru_qg.png

A csoportok időmérőjéből az öt leggyorsabb, jelen esetben Buemi, Di Grassi, D'Ambrosio, Duval és Bird jutottak tovább a Superpole-ba. Mindegyikőjüknek 1-1 köre volt arra, hogy a lehető legelőkelőbb pozícióból indulhassanak.

formula-e-punta-del-este-eprix-2015-jerome-d-ambrosio-dragon-racing_1_1.jpg

Ezen feladat abszolválása a legjobban óriási meglepetésre a dragonos Jerome D'Ambrosionak sikerült, aki élete első pole-ját szerezte meg a Formula E-ben, négy tizeddel megelőzve francia csapattársát, Loic Duvalt, tehát a Dragon Racing kibérelte magának a legelső sort Uruguayban. A TOP 3-at a virgines Sam Bird tette teljessé, miután Lucas Di Grassi is többször belehibázott a körébe, miközben Buemi el is fékezte magát, így a két favoritnak csak a 4., valamint az 5. hely jutott.

A Superpole végeredménye:

uru_sp.png

A Formula E 2015-16-os szezonjának harmadik versenyét Uruguayban magyar idő szerint 20:00-kor fogják megrendezni, melyet a DIGI Sport 3 élőben fog közvetíteni, 22:55-től pedig megtekinthető majd az ismétlés a DIGI Sport 2-n. Akiknek a háztartásában pedig nem érhető el a sportcsatorna, azoknak a streamet ajánljuk.

Fotó: motorsport.com

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr358184826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása