F1 - MÉG BONYOLULTABBÁ VÁLNAK A GUMISZABÁLYOK

f1-belgian-gp-2015-valtteri-bottas-williams-fw37.jpg

Eddig sem volt egyszerűek a gumikkal kapcsolatos regulák, viszont most még bonyolultabbá váltak. A csapatoknak pedig már a jövő hét második felében meg kell határozniuk, hogy mely gumikeverékekre tartanak igényt a 2016-os szezonnyitón.

Mint ismeretes, jövőre jelentősen változni fognak a gumiszabályok, melyeket korábban már ismertettünk oldalunkon december 2-án és december 3-án(Akkori bejegyzéseink az előbbi linkekre kattintva érhetőek el!)

A minap az FIA újabb részleteket publikált, azonban ezek miatt még kacifántosabbá váltak az abroncsokra vonatkozó regulák. Mindennek a mozgatórugója az lesz, hogy az egy-egy pilóta számára minden versenyhétvégén rendelkezésre álló 13 gumiszettből 10-nek a keveréktípusáról a csapat dönthet, a gumigyártó helyett. Azonban az Európán kívüli versenyek esetében az igényeket 14 héttel korábban kell leadni, az európai futamok esetében 8 héttel az esemény előtt.

Azonban ennek már most van egy hátránya. Az ausztrál versenyhétvége határideje december 17-e, sőt, az első három hétvégét illetően a csapatok vakon, kvázi nulla tesztelés nélkül kell dönteniük a kért gumikeverékekről. Azonban a Pirelli csak egy héttel a nagydíj előtt fogja közölni, hogy mely három keverék lesz elérhető, sőt, azt azon három szettnek a keveréktípusát is ekkorra fogják meghatározni, melyekről a csapatok nem dönthetnek szabadon. Két eltérő garnitúrát fog tartalmazni a három szett, melyből a versenyen folyamán legalább egyet mindenki köteles felhasználni, a harmadik gumikvartett pedig a Q3-ra tartalékolt lesz, amely az adott víkenden rendelkezésre álló leglágyabb keverék lesz.

Egy másik módosításra is sor került, melynek alapja minden bizonnyal a Williams belgiumi bokszbakija lehetett, amikor a grove-i istálló 3 közepes és 1 lágy gumiabroncsot szerelt fel Valtteri Bottas autójára. Ha a jövő évtől hasonló incidensre kerül sor, akkor a hibát három körön belül javítani kell, egy újabb bokszkiállást beiktatva.

Fotó: motorsport.com

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr628150324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása