MOTOGP - JORGE LORENZOÉ A VALENCIAI GYŐZELEM ÉS A 2015-ÖS VILÁGBAJNOKI CÍM

motogp-valencia-gp-2015-jorge-lorenzo-yamaha-factory-racing.jpg

Hiába mutatott be zseniális felzárkózást a Yamahával Valentino Rossi, azonban a negyedik helyen megtorpant a "Doktor", miközben csapattársa, Jorge Lorenzo kiválóan kontroll alatt tartotta a futamot, a Repsolok támadásait is szépen visszaverte, így megnyerte az idei utolsó versenyt, és egyben a 2015-ös világbajnokságot, mindössze 5 ponttal!

Egy izgalmas szezonzárónak lehettünk szemtanúi a valenciai forróságnak. Az első sorból a Lorenzo - Marquez - Rossi trió indulhatott, míg a világbajnoki éllovas, Valentino Rossi csak az utolsó, 26. helyről.

A rajtnál az első hármasban nem történt helycsere, míg Rossi nagyon nagy villámrajtot vett, az első kanyarok után már a 16. helyen motorozott, míg az első kör végére már a 11. helyre zárkózott fel a Doktor. 

ctsp7u-wcay0ar7.jpg

Majd a második körben meglett a futam első kiesője, a ducatis olasz, Andrea Iannone személyében, aki nagyon csúnyát esett, de szerencsére karcolás nélkül megúszta. Azonban Iannone a negyedik helyről bukott szóval mindenki eggyel előrébb jött mögötte, így Rossi is, aki ekkor már a kilencedik volt!

A 12. körben továbbra is a Lorenzo - Marquez - Lorenzo trió alkotta a vezető hármast, miközben Valentino Rossi mindent megtéve felkapaszkodott a negyedik pozícióba, azonban ekkorra spanyol vetélytársai szinte már behozhatatlan, 12-15 másodperces előnyre tett szert, így már ekkortájt eldőlni látszott a dolog Lorenzo javára. Rossi így már csak három dologban reménykedhetett:

  1. A két Repsol Honda-pilóta megelőzi Jorge Lorenzót.
  2. Jorge Lorenzo hibázik és kiesik.
  3. A két repsolos kiüti egymást a versenyből.

Az utolsó körökre azonban a két repsolos már ott volt Lorenzo nyomában, azonban Marc Marquez nem akart / nem tudott előzni a yamahás honfitárssal szemben, azonban csapattársával, Pedrosával már nem bánt ennyire kesztyűs kézzel, ugyanis, amikor 5 körrel a leintés előtt a 26-os és a 93-as gép csatahelyzetbe keveredett, Marquez majdnem kiütötte Pedrosát. A kétszeres világbajnok viselkedését a nézők azóta is sorra megkérdőjelezik az online felületeken, de minden bizonnyal a teljes igazságot nem fogjuk megtudni.

cts45tewcaqs9w3.jpg

Végül pedig magabiztos versenyzéssel Jorge Lorenzo megnyerte a valenciai szezonzárót, míg mögötte a két repsolos futott be Marc Marquez - Dani Pedrosa sorrendben, ez pedig pályafutása harmadik MotoGP-címét jelentette a Yamaha spanyolja számára, összesen az ötödik világbajnoki címét, ha a kisebb kategóriákban szerzett elsőségeit is figyelembe vesszük. A negyedik helyre pedig hiába zárkózott fel Valentino Rossi a 26.-ról, a mai nap ez is kevésnek bizonyult, így 5 ponttal ugyan, de elbukta a világbajnokságot, holott a szezon nagy részében vezette a tabellát. Azonban a "Doktor" a mai parádés teljesítményével legalább beállított egy rekordot, mégpedig a MotoGP történetének legnagyobb felzárkózásainak listáján, ugyanis 22 nyert pozíciójával megdöntötte Max Biaggi rekordját, aki a 2004-es katari futamon 18 hellyel végzett előrébb, mint ahonnan rajtolt.

A pontszerzők névsora a következő versenyzőkkel vált teljessé: P. Espargaro, Smith, Dovizioso, A. Espargaro, Crutchlow, Petrucci, Vinales, Pirro, Hernandez, Bautista, Redding. A kétszeres világbajnok Nicky Hayden 2003 óta tartó pályafutását a 17. helyen zárta. A 30 körös futam során pedig négyen estek ki: Di Meglio, Laverty, Parkes és Iannone.

A 2016-os MotoGP-szezon március 20-án startol a Katarban rendezendő éjszakai versennyel, és az alábbi 22 indulóval:

RSZ.

VERSENYZŐ 

NEMZETISÉG

CSAPAT

MOTOR

4

ANDREA DOVIZIOSO

OLASZ

DUCATI RACING TEAM

DUCATI

6

STEFAN BRADL

NÉMET

APRILIA RACING TEAM GRESINI

APRILIA

8

HECTOR BARBERA

SPANYOL

AVINTIA RACING

DUCATI

9

DANILO PETRUCCI

OLASZ

OCTO PRAMAC RACING

DUCATI

15

ALEX DE ANGELIS

SAN MARINÓ-I

IODARACING PROJECT

ART

19

ALVARO BAUTISTA

SPANYOL

APRILIA RACING TEAM GRESINI

APRILIA

25

MAVERICK VINALES

SPANYOL

TEAM SUZUKI ECSTAR

SUZUKI

26

DANI PEDROSA

SPANYOL

REPSOL HONDA TEAM

HONDA

29

ANDREA IANNONE

OLASZ

DUCATI RACING TEAM

DUCATI

35

CAL CRUTCHLOW

BRIT

LCR HONDA

HONDA

38

BRADLEY SMITH

BRIT

MONSTER YAMAHA TECH 3

YAMAHA

41

ALEIX ESPARGARO

SPANYOL

TEAM SUZUKI ECSTAR

SUZUKI

43

JACK MILLER

AUSZTRÁL

MARC VDS RACING TEAM

HONDA

44

POL ESPARGARO

SPANYOL

MONSTER YAMAHA TECH 3

YAMAHA

45

SCOTT REDDING

BRIT

OCTO PRAMAC RACING

DUCATI

46

VALENTINO ROSSI

OLASZ

MOVISTAR YAMAHA MotoGP

YAMAHA

50

EUGENE LAVERTY

ÍR

ASPAR MotoGP TEAM

DUCATI

53

TITO RABAT

SPANYOL

ESTRELLA GALICIA 0,0 MARC VDS

HONDA

68

YONNY HERNANDEZ

KOLUMBIAI 

ASPAR MotoGP TEAM

DUCATI

76

LORIS BAZ

FRANCIA

AVINTIA RACING

DUCATI

93

MARC MARQUEZ

SPANYOL

REPSOL HONDA TEAM

HONDA

99

JORGE LORENZO

SPANYOL

MOVISTAR YAMAHA MotoGP

YAMAHA

 

Fotó: motorsport.com, Twitter

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr398059876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása