WTCC - ELŐZETES: 2015 JAPÁN NAGYDÍJ

wtcc-suzuka-2014-norbert-michelisz-honda-civic-wtcc-zengo-motorsport.jpg

Végre valahára visszatért az elképesztően hosszú nyári szünetről a WTCC mezőnye, és a hétvégén a pilóták Motegiben mérik össze tudásukat.

A pálya és a tudnivalók

9-motegi-white-1024x798.jpg

 

Az 1997-ben megépített Twin Ring Motegi pályának két nyomvonala is van, egy 2,49 km-es oválpálya, valamint egy 4,801 km-es normál pálya. Előbbi egészen 2011-ig fogadta vendégül az IndyCar mezőnyét, még utóbbin a MotoGP-s versenyzők csapnak össze rendre, noha eredetileg a létesítményt a Honda emelte fel, tesztelési célokból. A vonalvezetés 14 kanyart tartalmaz, amelyből 8 jobbos és 6 balos.

A pályának egy igencsak különleges karakterisztikája van, ugyanis sok a hosszú egyenes, valamint kemény féktávokban sem szűkölködik a pálya, továbbá a trükkös kanyarok sem maradhattak ki.

A Motegire érvényes súlytáblázat:

Citroen C-Elyseé + 60 kg
Chevrolet Cruze + 10 kg
Honda Civic + 0 kg
Lada Vesta + 0 kg


A szezon utolsó harmadába érkezve érdemes egy picit átfésülni a bajnoki pontverseny állását. José Mária Lopez egyre közelebb kerül második WTCC-s bajnoki címéhez, miután nyolc futammal az idei idény vége előtt 55 ponttal vezet Yvan Muller előtt, ami szinte behozhatatlan, még a négyszeres világbajnoknak is. Azonban, ha a francia nem lesz résen, akkor még, ha némi szerencsével is, de beérheti őt honfi-, és csapattársa, Sebastien Loeb, aki a harmadik helyen tanyázik a pontversenyben, 92 ponttal lemaradva Lopeztől. A negyedik gyári citroenes, Ma Qing Hua ott van a negyedik pozícióban, ám a pozíciója egy percig sincs biztonságban, miután mindössze 5 pont a különbség közte és a legjobb hondásnak számító Michelisz Norbert között, akit a két JAS-pilóta követ. A futamhétvégét megelőző héten Michelisz Norbert blogjában ecsetelte, hogy nem fog megelégedni az ötödik hellyel, még akkor sem, ha mindeközben bezsebeli második privát bajnoki címét, amely felé jó úton halad.

Némi változás ismét érzékelhető a mezőnyben. Az első az Jaap van Lagen újbóli elküldése a Lada részéről, az istálló a holland helyére a hosszútávú futamokon már bizonyító Nicolas Lapierre került. A NIKA International pedig megerősítette, hogy kihagyják a japán fordulót, miután a Vila Real-i hétvége után még nem tudták helyrehozni a kék Honda Civicet.

Esélylatolgató

wtcc-suzuka-2014-norbert-michelisz-honda-civic-wtcc-zengo-motorsport_1.jpg

Miután a pálya szinte hemzseg a hosszú egyenesektől, van félnivalónk a Citroen újabb megalázó fölényével kapcsolatban, ugyanis a C-Elyseék még a maximális kompenzációs súllyal is toronymagasan verik a riválisokat motorerő szempontjából. Citroenen belül pedig ismételten José Mária Lopez győzelmére lehet számítani, aki tavaly épp Japánban nyerte meg a világbajnokságot, igaz akkor a felkelő Nap országa az utolsó előtti állomás volt a versenynaptárban, most pedig pont azzal kezdődik a bajnokság ázsiai szakasza.

A nyáron megnősült Michelisz Norbi a két évvel ezelőtti, valamint a tavalyi szép emlékekből táplálkozva egy jó hétvégét zárhat, ráadásul, ha a statisztikára alapozunk, akkor pláne van miért reménykednünk, ugyanis a magyar kiválóság és a Zengő Motorsport az új pályákon mindig szép eredményeket szokott elérni, ráadásul most minimumsúlyon fog menni a Civic, így még bizakodóbbak lehetünk.

Program

2015.09.11., péntek:

05:30 – Teszt [30 perc] (Live Timing, fiawtcc.com)

2015.09.12., szombat:

02:30 – Első szabadedzés [30 perc] (Eurosport Player, élő)
05:00 – Második szabadedzés [30 perc] (Eurosport Player, élő)
08:30 – Időmérő edzés [30 perc + 15 perc + Q3] (Eurosport és M4 Sport, élő)

2015.09.13., vasárnap:

07:00 – Első futam [13 kör] (Eurosport és M4 Sport, élő)
08:00 – Második futam [13 kör] (Eurosport és M4 Sport, élő)

Mindemellett a Braking News F1 is élőben fog tudósítani a két futamról, a megszokott, szöveges formában. Szurkoljunk együtt Michelisz Norbinak és a Zengő Motorsportnak!

Fotó: fiawtcc.com, motorsport.com

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr817775790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása