F1 - WILSON ÉS BIANCHI HALÁLA MIATT AZ FIA MIHAMARABB TESZTELNI AKARJA A ZÁRT PILÓTAFÜLKÉKET!

2015-closedcockpitf1-01.jpg

A Nemzetközi Automobil Szövetségnél (FIA) betelt a pohár, már a következő hónapban tesztelni akarja a zárt pilótafülkéket!

Az elmúlt években már számtalan alkalommal felmerült a zárt pilótafülke ötlete a formulaautós versenysorozatokban, a koncepció Jules Bianchi és Justin Wilson halálát követően ismét téma lett.

A motorsport.com jelentései szerint az FIA akár már szeptemberben tesztelheti a zárt pilótafülkét, amelynek egy sokadik változata később megjelenhet a Forma-1-ben, amely egy drasztikus változás lehet a sportág történetében.

Az először egy vadászgép stílusú koncepció látott napvilágot, Felipe Massa súlyos balesete és Henry Surtees halála után. Azonban az ötlet hamar a süllyesztőbe is került, mivel a polikarbonátból készült búra összetörhet, és a szétszóródó darabok a nézőkre és a pályamunkásokra nézve veszélyes lehet.

Azonban egy hatalmas hátránya lenne ennek a zárt fülkés koncepciónak, mellyel kapcsolatban az FIA is kifejtette aggodalmát. Mégpedig az a legnagyobb kontrája az ötletnek, hogy a versenyző akár a cockpitbe is ragadhat. Vannak olyan szituációk, ahol minden egyes perc számít a pilóta életét illetően. Ilyen helyzet pedig lehet volna az Alonso - Raikkonen baleset a Red Bull Ringen, amikor a ferraris finn csak percekkel később hagyhatta volna el a gépet, amely akár ki is gyulladhatott volna.

A másik megoldás egy autóra épített terelő elem lenne, amely megakadályozna, hogy egy bármilyen vagy egy kerék sérülést okozzon a pilótának. Mindemellett nagyon biztonságos, mivel a pilóta gond nélkül el tudná hagyni a járművet. Azonban aerodinamikai és esztétikai szempontból kicsit sem előnyös.

A Száguldó Cirkusz technikai vezetői pont az elmúlt héten, nem sokkal Justin Wilson végzetes balesete előtt beszélték meg a tesztelést, melyet jóváhagytak. Erre a következő hóban fog sor kerülni.

Illusztráció: Andries van Overbeeke, Piola Animation

Kováts Olivér 

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr417733448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása