F1 - ELŐZETES: 2015 OSZTRÁK NAGYDÍJ

493600613_mk_9271_9309078e50eab52380f462821cd3030e.jpg

A királykategória csapatai és pilótái a hétvégén az idei szezon 8. versenyén, az Osztrák Nagydíjon vesznek részt. 

A pálya és a tudnivalók

spielberg.png

A Forma-1 mezőnyének következő állomása az ausztriai Spielberg lesz. A ma már Red Bull Ring-nek nevezett pálya tavaly tért vissza a versenynaptárba, de korábban már A1 Ring (1997-2003), valamint Österreichring (1969-1987) néven is futott. Az évek alatt azonban nem csak a neve, de a vonalvezetése is megváltozott. Hosszú, nagyon tempós kanyarjai miatt a száguldó cirkusz egyik leggyorsabb pályájává vált a '80-as évekre, ezért '87-ben veszélyessége miatt búcsút is intett neki a mezőny. Azonban 8 évvel később átépítették a pályát, és 1997-ben már az új aszfaltcsíkon hasíthattak az autók. 2003-ban aztán megint szünet következett, mígnem a Red Bull tulajdonosa, Dietrich Mateschitz 2011-ben úgy döntött, felújítja a pályát, ezzel lehetőséget biztosítva a Forma-1 újbóli visszatérésére (ekkor a vonalvezetésen már nem változtattak).

Jelenlegi formájában a pálya 9 kanyart tartalmaz (7 jobb, valamint 2 bal forduló), és összesen 4,326 km hosszú.

Akárcsak az előző, kanadai helyszínen, a 2. szektor végét és az utolsó két kanyart leszámítva itt is a motorerő számít, amelyek ezúttal nem csak az egyenesek, hanem a hegyekben való magas elhelyezkedés miatt is nagy terhelést fognak kapni.

A Red Bull Ring fő csapásvonalai:

  • 1-2-3. kanyar, Castrol Edge, Remus, Schlossgold: Mindhárom forduló hosszabb egyenesek után következik, így ezek a legfőbb helyszínek az előzések végrehajtására (főként a Remus). Lassú kanyarokról révén szó önmagukban nem lenne nehéz bevenni őket, mivel azonban kemény féktáv előzi meg a lassításokat, könnyű elfékezni az autót a bejáratokon. Ez főleg a 3-as kanyarban lehet probléma, ahol nincs aszfaltozott bukótér, szóval aki ott hibázik, az valószínűleg onnantól a boxból nézi végig az adott edzést/futamot.
  • 8. kanyar, Jochen Rindt: Tavaly rengeteg versenyző csúszott le a pályáról ennél a gyors jobbosnál, melyet a Forma-1 egyetlen posztumusz világbajnokáról neveztek el. Itt nagyon nehéz megtalálni a megfelelő tempót, és az ehhez társított ívet. Nem kevésszer láttunk példát arra is, hogy aki itt kiszélesítette a kanyart, annak elvették a köridejét.

n7t4725.jpg

Az FIA idén is két DRS zónát jelölt ki a pályán, külön mérési pontokkal:

Mérési pont Aktiválási pont
Első DRS-zóna 360 méterrel a 2-es kanyar előtt 80 méterrel a 2-es kanyar után
Második DRS-zóna 10 méterrel a 8-as kanyar előtt 110 méterrel a 9-es kanyar után


Egy-két módosítást végeztek a szervezők a Red Bull Ringen. Új műfüvet fektettek le a rázókő mögött a 8-as kanyar kijáratán. Továbbá meghosszabbították a rázókövet a 2-es, a 3-as, az 5-ös, a 6-os, a 7-es és a 8-as kanyarok kijáratán. 

A versenybírók munkáját pedig Danny Sullivan fogja segíteni a hétvégén. A brit versenyzett a Forma-1-ben is, ám az 1985-ben aratott Indy500-as sikere és a Cart bajnoki cím nagyobb eredménynek bizonyult autóversenyzői karrierje folyamán.

A csütörtöki sajtótájékoztató résztvevői (magyar idő szerint 15 órától): Fernando Alonso (McLaren), Nico Hulkenberg (Force India), Daniel Ricciardo (Red Bull), Nico Rosberg (Mercedes), Carlos Sainz (Toro Rosso), Sebastian Vettel (Ferrari).

A pénteki sajtótájékoztató résztvevői (magyari idő szerint 16 órától): Mattia Binotto (Ferrari), James Key (Toro Rosso), Tom McCullough (Force India), Paul Monaghan (Red Bull), Pat Symonds (Williams), Rob White (Renault).

Egy kör a spielbergi pályán:

2014. Ausztria - időmérő (2.videó)

Felipe Massa 1. rajtkockát érő köre.

Posted by Legújabb F1 videók on 2014. június 21.

Esélylatolgató

f1-2015-hamilton-montreal-770x470.jpg

Az, hogy hogyan alakul majd az erősorrend a hétvégén, nagyban függ az időjárástól is. Egyelőre felhős, hűvösebb időt jósolnak, de könnyen lehet, hogy a tavalyihoz hasonló, napos, meleg időt látjuk majd megvalósulni. Ha utóbbi történik, reménykedhetnek a Ferrari drukkerek, hiszen köztudott, hogy az olaszok autója a melegben sokkal jobban használja a gumikat, mint riválisaik. Persze ha tényleg napsütéses idő lesz, akkor is rendkívül nehéz lesz megfogni a Mercedest, mert a magas elhelyezkedési szint miatt a motorok nagy terhelést kapnak, ezért itt még jobban kijöhet a német erőforrások fölénye. Éppen ezért bizakodó a Williams is, no meg azért, mert a grove-iak sok újítással készülnek aerodinamikailag is, így a hűvösebb időben mindenképp lehet esélyük a Ferrari legyőzésére. 

A Williams mellett a McLaren és a Honda is átfogó fejlesztésekkel várja a nagydíjat. A japánok ígéretük szerint sokat javítottak mind az erőforrásuk teljesítményén, mind a megbízhatóságán. Sőt, a McLaren autója sokadik próbálkozásuk után végre átment rövidebb orrmegoldásukkal a törésteszten, így azt is itt készülnek bevetni., Emellett számos aerodinamikai újítással készül a brit egylet, melyektől azt várják, hogy végre rendszeres pontszerzők lehetnek a következő futamokon. 

Nagy esély van tehát egy újabb Mercedes belháborúra, melyet tavaly ezen a helyszínen Nico Rosberg tudott megnyerni. Hiába nyert a német nemrég zsinórban két futamot is, egyelőre Hamilton sokkal magabiztosabban kezdte az évet, és most is nehéz lesz legyőzni, főleg, hogy a világbajnoki címvédő egy kényelmes kanadai győzelem után érkezik meg Stájerországba. 

Az Osztrák Nagydíj győztesei az elmúlt öt évben: *

2014 Nico Rosberg Mercedes
2003 Michael Schumacher Ferrari
2002 Michael Schumacher Ferrari
2001 David Coulthard Mclaren-Mercedes
2000 Mika Hakkinen Mclaren-Mercedes

 

* 2004 és 2013 között nem rendeztek Osztrák Nagydíjat.

Program:

2015. június 19., péntek
10.00 - 11.30 Első szabadedzés (TV: Sky Sports F1)
14.00 - 15.30 Második szabadedzés (TV: Sky Sports F1)

2015. június 20., szombat
11.00 - 12.00 Harmadik szabadedzés (TV: Sky Sports F1)
14.00 - 15.00 Időmérő edzés (TV: Duna)

2015. június 21., vasárnap
14.00 -       Futam (TV: Duna)

Ismétlések időpontjai: 
- Második szabadedzés: péntek, 22.50 (Duna)
- Időmérő edzés: szombat, 23.40 (M2 Petőfi)
- Futam: vasárnap, 23.50 (M2 Petőfi)

A kommentátorállásban Szujó Zoltán és Wéber Gábor lesznek.

Ezúton minden kedves Olvasónknak jó szurkolást és kellemes szórakozást kíván a Braking News F1 csapata!

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon a képre kattintva!facebook_bnf1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr527551764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása