F1 - ELŐZETES: 2015 SPANYOL NAGYDÍJ

barcelona-test-2-017.jpg

Három hétnyi szünet után újra porondon a Száguldó Cirkusz!


circuit_catalunya_2007.pngA pálya és a tudnivalók

Kezdetét veszi a Forma-1-es versenykalendárium európai szakasza az idei ötödik állomáson, amelyet Barcelonában rendeznek meg. A mezőny 1991 óta évente látogat ide.

A pálya vonalvezetése 4655 méter hosszú, és 16 kanyar található benne, ebből 9 jobb- és 7 balkanyar.

A pálya nyomvonala sok mindent megkövetel a legjobb tempó érdekében, rengeteg főcsapás vonala van ennek a pályának, és most ezeket fogjuk összegyűjteni:

  • 1-es kanyar: A célegyenesvégi féktávnál nincs keményebb a barcelonai pályán. 330 km/óra feletti sebességről kell szinte egy pillanat alatt 200 km/órával visszavenni a tempót.
  • 3-as kanyar: A hármas kanyar az egyik legnehezebb kanyar a pályán. Elképesztő, hogy mennyire hosszan el van nyújtva. Ráadásul itt arra is kell figyelni, hogy legyen egy komolyabb bemeneti tempó, de mindeközben arra is, hogy ez a sebesség ne legyen túlságosan nagy, mert különben fenn áll az a veszély a versenyző a műfüvet "megnyalva" elveszti uralmát az autója felett, és nekicsapódik a pálya másik oldalán elhelyezett betonfalnak.
  • 9-es kanyar: A pálya másik kritikus pontja a 9-es kanyar, ez az a hely, ahol igen kevés a hibalehetőség. Ez egy borzasztóan tempós jobbos, itt a bejárati ívre kell figyelni, mert könnyen le lehet csúszni a pályáról.
  • 10-es kanyar: A 10-es kanyar hasonlóan kemény féktávval rendelkezik, mint az 1-es kanyar. Itt 300 km/óra feletti sebességről kell lelassítani 75 km/óra környékére.
  • 16-os kanyar: Ez a kanyar a célegyenesre való kigyorsítás miatt fontos, emiatt itt nem engedhető az alul- és a túlkormányzás, különben a pilótának nem lesz jó tempója a célegyenesben.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ismételten két DRS-zónát jelölt ki a barcelonai aszfaltcsíkon:

Mérési pont Aktiválási pont
Első DRS-zóna 86 méterrel a 9-es kanyar előtt 9-es kanyar után 40 méterrel
Második DRS-zóna biztonsági autós vonal 16-os kanyar után 157 méterrel

 

A pályán néhány változás történt. Fernando Alonso februári tesztbalesete miatt a 3-as kanyar kijáratán több, a CCTV-be, a zárt láncú hálózatba telepített kamerát helyeztek el, továbbá a 4-es kanyar külső oldalán lévő kapu nagyobbra lett véve a traktorok könnyebb közlekedésének érdekében.

Mindemellett a 9-es kanyar kijáratán korábban kezdődik a rázókő, és újak a rázókövek a 15-ös kanyar kijáratánál. A 16-os kanyar külső oldalán pedig két sornyi gumifallal toldották meg a gumikordont a nagyobb biztonság érdekében. 

A hétvégén az FIA munkáját az 1980-as ausztrál világbajnok, Alan Jones fogja segíteni, aki 12 alkalommal állhatott fel a dobogó tetejére és hatszor indulhatott az első rajtkockából.

A csütörtöki sajtótájékoztató résztvevői (magyar idő szerint 15 órától): Fernando Alonso (McLaren), Daniil Kvyat (Red Bull), Roberto Merhi (Marussia), Felipe Nasr (Sauber), Nico Rosberg (Mercedes), Carlos Sainz Jr. (Toro Rosso).

A pénteki sajtótájékoztató résztvevői (magyar idő szerint 16 órától): Nick Chester (Lotus), Giampaolo Dall'Ara (Sauber), Paddy Lowe (Mercedes), Paul Monagham (Red Bull), Jonathan Neale (McLaren), Rob Smedley (Williams).

Egy kör a barcelonai pályán:

 

Esélylatolgató

hami-.jpg

Az idei eddigi négy futam alapján azon következtetéseket vontuk le, hogy a Ferrari kezd ránőni a Mercedes nyakára. Ráadásul Barcelona alapjában véve egy forró helyszín, hétvégén is szép napos, meleg idő várható, így az olasz gárda esélye is nagyobbak arra, hogy megverhessék a Mercedest, de a németeket sem kell félteni. A harmadik erő továbbra is a Williams, mögötte az erőforrással küszködő Red Bull, a Lotus, a Force India és a Toro Rosso lehet pariban a további pontszerző helyekért. A McLaren tempója továbbra is kérdőjel, Bahreinben már csak egy pozíció hiányzott az idei első pont bezsebeléséhez, így a pontszerző zóna végének lassan számolnia kell a wokingiakkal.

A Spanyol Nagydíj győztesei az elmúlt öt évben (2010-től):

2014 - Lewis Hamilton (Mercedes)
2013 - Fernando Alonso (Ferrari)
2012 - Pastor Maldonado (Williams)
2011 - Sebastian Vettel (Red Bull)
2010 - Mark Webber (Red Bull)

Program

2015. május 10., péntek
10:00 - 11:30 Első szabadedzés (TV: Sky Sports F1)
14:00 - 15:30 Második szabadedzés (TV: Sky Sports F1)

2015. május 11., szombat
11:00 - 12:00 Harmadik szabadedzés (TV: Sky Sports F1)
14:00 - 15:00 Időmérő edzés (TV: Duna)

2015. május 12., vasárnap
14:00 -          Futam (TV: Duna)

Ismétlések időpontjai:
- Második szabadedzés: 23:10 Duna
- Időmérő edzés: 22:40 M2 Petőfi
- Futam: 23:40 M2 Petőfi

A kommentátorállásban Szujó Zoltán és Wéber Gábor lesz.

Ezúton minden kedves Olvasónknak jó szurkolást és kellemes szórakozást kíván a Braking News F1 csapata!

Fotó: F1 Fanatic, Wikipédia, McLaren.com

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon a képre kattintva!facebook_bnf1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr107435964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása