F1 - HAMILTON HAJSZÁLLAL SZEREZTE MEG A POLE POZÍCIÓT VETTEL ELŐTT AZ ESŐS KVALIFIKÁCIÓN!
F1 2015 Maláj Nagydíj, időmérő edzés

Lewis Hamilton a sepang-i időmérő edzésen megszerezte pályafutása 40. pole pozícióját, de épphogy megelőzte Sebastian Vettel Ferrariját! Nico Rosberg csak a harmadik helyen zárt.

Közép-európai idő szerint 10:00-kor vette kezdetét az időmérő edzés. Ahogyan azt a hétvége folyamán megszokhattuk, ismételten nagyon fülled időjárás fogadta a pilótákat 33 fokos levegő-, és 55 fokos aszfalthőmérséklettel.

Q1

A pilóták rögtön kihajtottak a pályára a 18 perces első szakasz kezdetén, azonban a Mercedes duója azonnal átvette a vezetést óriási fölénnyel a mezőnyt megalázva. Egyedül a Ferrari tudta aránylag tartani a tempót a Mercedesszel, de az olaszoknak is volt egy körülbelül 4-5 tizedmásodperces lemaradásuk. Mindeközben pedig az eső közeledtét a gyülekező felhők és a villámok egyértelműen jelezték. Katasztrofálisan alakult a kvalifikáció a McLaren-Honda és a Manor számára. A wokingi gárda pilótái, Jenson Button és Fernando Alonso a 17-18. helyen búcsúztak, míg a Manor versenyzői még ennél is rosszabbul jártak. Roberto Merhi nem tudott 107 %-on belüli időt autózni, míg Will Stevens az üzemanyag-rendszer meghibásodása miatt még a bokszot sem tudta elhagyni, de ennek ellenére valószínűleg az FIA ki fogja őket engedni holnap a rajtrácsra.

A Q1 búcsúzói tehát a sauberes Felipe Nasr, a McLaren-Honda párosa: Jenson Button és Fernando Alonso, és a Manor pilótái: Roberto Merhi és Will Stevens voltak.

Q2

A Q2-nek már az eleje kaotikusra sikeredett. A 15 perc kezdetén, mindenki egyszerre jött ki a bokszból, és a pilóták nem akarták elengedni egymást a felvezető és a gyors körön, hogy mindenki a saját maga legjobb köridejére koncentrálhasson, hogy még az eső előtt legyen egy jó mért ideje. Ennek vesztese lett a ferraris Kimi Raikkonen és a Toro Rosso-pilóta Carlos Sainz Jr., akik csak a 11. és a 15. rajtkockát szerezhették meg, a finn a Lewis Hamiltonnal és a Marcus Ericssonnal való hadakozásban bukta el a továbbjutás lehetőségét. Ráadásul a pilótáknak csak egy lehetőségük volt, mivel négy perc elteltével nagyon csúnyán eleredt az eső Sepangban, így a Q2-ből hátralévő 10 perc eseménytelenül zajlott le.

A Q2-ben búcsúzott Kimi Raikkonen a Ferrarival, Pastor Maldonado a Lotus Mercedesszel, a két Force India Mercedes Nico Hülkenberggel és Sergio Perezzel, illetve Carlos Sainz Jr. a Toro Rossóval.

Q3

Az utolsó szakasz a tervezettnél körülbelül fél órával később kezdődött el, mivel a trópusi monszuneső elúsztatta az aszfaltcsíkot. Amikor végre valahára kezdetét vehette a 12 perces záróetap, akkor a 10 pilóta azonnal nekilátott a körözésnek. Ahogy telt az idő, úgy javult a pálya is, így igazán a kvalifikáció vége sikerült igazán izgalmasra.

A véghajrában a Q3 eleje óta nagy fölénnyel uralkodó Lewis Hamilton szerezte meg pályafutása 40. első rajtkockáját, noha a britnek volt oka rágnia a körmét, hiszen az idei évre a Ferrarihoz igazoló Sebastian Vettel csupán 0,074 másodperccel autózott nála lassabb időt, sőt, ha a német nem hibázott volna a gyors körén, akkor minden valószínűséggel megszerezhette volna a pole pozíciót. Nico Rosberg a kvalifikáció esős részében nem találta formáját, ugyanis közel 0,5 másodperces lemaradással csak a harmadik rajtkockát szerezte meg, saját bevallása szerint a Mercedes németje ma nem elég gyors. Jól jött a káosz a Red Bull Renault duójának, ugyanis Daniel Ricciardo és Daniil Kvyat a 4-5. rajthelyre kvalifikálta magát. Azonban ma még parádésabb teljesítményt nyújtott a 17 éves Max Verstappen a Toro Rossóval, aki a hatodik pozícióban végzett. A Williams továbbra sem bizonyul erősnek a nedves körülmények között, ugyanis Felipe Massa csak hetedik, Valtteri Bottas csak kilencedik lett, közéjük beférkőzött a 8. helyre Romain Grosjean a Lotus Mercedesszel. A 10. helyen Marcus Ericsson zárt.

A futam holnap reggel 9 órakor veszi a kezdetét, de a felvezető műsor már 8:30-kor startol a Duna TV-n, és nem szabad megfeledkezni arról, hogy az órákat hajnali 2:00-ról 3:00-ra kell állítani!

Az időmérő edzés végeredménye:

Az első három helyezett nyilatkozata:

1.) LEWIS HAMILTON (MERCEDES): "Nem szerettem volna kockáztatni az első körömben, csak annyi volt a célom, hogy legyen egy normális időm. A másodikban hibát vétettem, de ez nem befolyásolta a mai teljesítményemet. Örülök, hogy mindketten itt vagyunk a legjobb háromban."

2.) SEBASTIAN VETTEL (FERRARI): "Ez egy igen érdekesre sikeredett kvalifikáció volt. Itt bármikor leeshet az eső, és ilyenkor soha nem tudhatod, hogy mi vár rád. Kiváló volt vezetni az autót, mind a száraz, mind pedig az esős körülmények között. A hosszú etapjaink nagyon jónak tűnnek, így holnap szép eredményeket érhetünk el. Az viszont biztos, hogy nehéz lesz megfogni a Mercedest, de pont az a célunk, hogy legyőzzük!"

3.) NICO ROSBERG (MERCEDES): "Ma nem voltam elég jó, és ez frusztrál, a harmadik hely nem jó. Ez van. Az időmérő elég érdekes volt, mert még sosem volt ekkora tapadás itt esőben. Sosem voltam ilyen esőben, elképesztő volt. Szokatlan – nagyon. Talán Sebastian elenged az első kanyarban, és akkor rátapadhatok Lewisra. A stratégia kulcsfontosságú lesz. Ma nem voltam elég gyors, de holnap a tiszta íven leszek, ez segíthet abban, hogy Sebastian elé keveredjek."

 

SZÖVEGES KÖZVETÍTÉSÜNK AZ IDŐMÉRŐ EDZÉSRŐL:

Fotó: Formula1.com

Kováts Olivér

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr687311784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása