F1 - KI IS AZ A MAX VERSTAPPEN?

Bizonyára sok olvasónkban merült fel az a kérdés, hogy ki ez a villámgyors tinipilóta a Toro Rossónál, aki ma speciel a 12. helyen zárta élete első Forma-1-es kvalifikációját, annak ellenére, hogy hibázott is. Következő cikkünkben bemutatjuk a holland pilótát!

Max Emilian Verstappen 1997. szeptember 30-án jött világra. A holland fiú tipikus autóversenyző-családban nőtt fel. Édesapja, Jos Verstappen korábban úgyszintén Forma-1-es pilóta volt, több évet húzott le a királykategóriában, még Michael Schumacher csapattársa is volt anno a Benettonnál. Édesanyja, Sophie Kumpen régebben sikeres gokartversenyző volt. Nagyapja, Paul Kumpen egykor GT-pilótaként tevékenykedett. Nagybátyja, Anthony Kumpen pedig GT-versenyző volt, sőt a Le Mans-i 24 órás autóversenyen is vett már részt.

Max Verstappen pedig már gyerekkora óta gokartozott, 2014-ben pedig belépett a formaautók világába. A tavalyi évben három különböző versenysorozatban próbált szerencsét a holland pilóta. Indult a Florida Téli Sorozatban, ahol 12 versenyt rendeztek, ebből Max kettőt megnyert, emellett háromszor lett pole pozíciós, ugyanennyiszer futotta meg futamon a leggyorsabb kört, és összesen öt dobogós helyezés fűződik a nevéhez, így lett összetettben a második. Emellett indult az FIA Forma-3-as Európa-bajnokságban is, ahol a 33 futamból 10-et megnyert, ezen kívül hat alkalommal volt még második vagy harmadik. Sokáig esélyes volt a címre, ám a szezon vége felé többször érték őt szerencsétlenséget és többet is hibázott, így végül csak a harmadik helyen zárta a pontversenyt. A holland versenyző még a Masters of Formula-3-on is rajthoz állt, és meg is nyerte az összecsapást.

Verstappen tavaly augusztusban csatlakozott a Red Bull Junior Teamhez, amely a Red Bull Racing által felfedezett tehetséges ifjoncokat karolja fel. Pár nappal ezután bejelentették, hogy Max Verstappen az idei évben a Toro Rossónál fog versenyezni, ezzel pedig a holnapi Ausztrál Nagydíjon minden idők legfiatalabb pilótájaként fog debütálni, a maga 17 évével és 164 napjával, amivel jócskán megdönti Jaime Alguersuari rekordját, aki úgyszintén a faenza istállónál állította fel ezt a rekordot.

Ezen a hétvégén van a holland debütáló futama. A 17 éves tiniversenyző meggyőzően szerepelt a szabadedzéseken, és a kvalifikáción is csak egy hiba miatt lett a tizenkettedik, de ha holnap minden összejön neki, minden bizonnyal a pontszerzők listáján lesz a leintést követően.

Fotó: Motorsport.com

Kováts Olivér

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr977269553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása