GP3 - HÁRMAS ART-GYŐZELEM MONZÁBAN
GP3 2017: Monza, Futam

_t9i9078_4277884.jpg

Mindössze egyetlen futamot bonyolítottak le a GP3 monzai hétvégéjén, azon is hármas ART-győzelem született a bajnoki éllovas, George Russell vezetésével.

Alaposan átalakította a szombaton lezúduló eső a Forma-1-es Olasz Nagydíj betétprogramjainak menetrendjét - ennek egyik, ha nem a legnagyobb elszenvedő alanya a GP3 volt. Ugyanis először eltörölték az időmérő edzést, így rajtsorrendet a szabadedzés végeredménye alapján hirdettek ki. Azonban a Forma-1-esek kvalifikációja olyan hosszúra nyúlt, hogy az első futamot át kellett halasztani szombat késő délutánról vasárnap délelőttre, a második versenyt pedig eltörölték. Tehát, csak egy futamot rendeztek meg az Autodromo Nazionale Monza pályán.

Azt az ART Grand Prix japán versenyzője, Nirei Fukuzumi kezdhette volna meg a pole-ból, de egy váratlan technikai meghibásodás miatt nem tudott rajthoz állni. Így a pole tulajdonképpen csapattársa, a bajnokságot vezető George Russell ölébe hullott. A brit pilóta jól rajtolt, így a Rettifilo-sikánban elsőként tudott elfordulni. Mögötte azonban a csapattársai, Antoine Hubert és Jack Aitken nagy csatát vívtak a második helyért, de végül a francia a Roggia-sikánban meg tudta védeni a pozícióját.

GP3 Series 2017. Autodromo Nazionale Monza. Start | Leonardo Pulcini & Alessio Lorandi Big Crash

Uploaded by CrashRacing2 on 2017-09-03.

Nem sokkal később viszont máris pályára gördülhetett a biztonsági autó, ugyanis a szóban forgó sikánnál történt egy nagyobb ütközés: a Jenzer Motorsport olasz pilótájára, Alessio Lorandira ráfutott hátulról tridentes honfitársa, Leonardo Pulcini, aki aztán a falba is beleállt. Utóbbi miatt az orvosi autónak is pályára kellett lépnie, de szerencsére nem volt nagyobb baj. A Safety Car-fázis azonban nyolc körön át tartott.

Az újraindítást követően Russell meg tudta tartani az első helyet, de féltáv körül egy kör erejéig Hubert le tudta taszítani az élről a Mercedes-juniort. Egy kör múlva azonban a brit pilóta visszaelőzte a franciát.

GP3 Series 2017. Autodromo Nazionale Monza. Juan Manuel Correa Crash

Uploaded by CrashRacing2 on 2017-09-03.

Hamarosan azonban újabb baleset történt: a Jenzer Motorsport friss igazolása, Juan Manuel Correa eltalálta hátulról csapattársát, az indiai Arjun Mainit, s kiesett a versenyből. Amint kivitték a pályáról Correa autóját, folytatódhatott a futam.

Ezzel párhuzamosan egy komolyabb kergetőzés vette kezdetét az ART versenyzői között: a célegyenesben hárman voltak egymás mellett, s végül Jack Aitken az élre tört, Russell pedig visszaesett a harmadik pozícióba. A brit valamivel később visszaverekedte magát Hubert elé, majd elindult Aitken nyomába. Végül a csatájuk akkor dőlt el, amikor fej-fej mellett voltak a Curva Grande kanyarban, majd egy kisebb kontakt után a Roggiából jobban gyorsított ki Russell, aki így visszavette a vezetést.

GP3 Series 2017. Autodromo Nazionale Monza. Niko Kari Crash

Uploaded by CrashRacing2 on 2017-09-03.

Russell elkezdett kisebb előnyre szert tenni, de a győzelme már a kockás zászló előtt bebiztosítódott, ugyanis az utolsó másodpercekben az Arden International finn versenyzője, Niko Kari a Lesmóból kifelé, a rázókövön eldobta az autóját a negyedik helyről, s nekiütközött a falnak. Emiatt pedig szükséges volt pályára küldeni a biztonsági autót.

Az ART Grand Prix brit pilótája behúzta a futamot Aitken és Hubert előtt, így a bajnokságban az előnye 43 pontosra nőtt előbbivel szemben. A TOP-3 mögött a Campos Racing argentinja, Marcos Siebert zárt negyedikként, pályafutása eddigi legjobb eredményét elérve, s megelőzve a Trident 17. helyről felzárkózó versenyzőjét, Ryan Tvetert.

_w6i4521_4277950.jpg

Giuliano Alesi, a Trident franciája a középmezőnyből előretörve a hatodik pozícióban ért célba. Tatiana Calderón a hetedik helyre hozta be a DAMS gépét, ezzel a GP3 történetének legeredményesebb női pilótájává vált. A kolumbiai hölgy mögött Julien Falchero, Kevin Joerg és Bruno Baptista tette teljessé az első tíz sorrendjét.

Az említetteken kívül még a Jenzer Motorsport harmadik pilótája, Arjun Maini esett ki, miután a verseny utolsó szakaszaiban elhagyta a hátsó vezetőszárnyát, amely a Correával való ütközésében sérült meg. A GP3-as debütáns Dan Ticktum 13. lett, miután kapott egy defektet annak köszönhetően, hogy ütközött a Trident franciájával, Dorian Boccolaccival, aki a 14. és egyben utolsó helyet szerezte meg.

Öt hét múlva, Jerezben folytatódik majd a bajnokság. A szurkolók és az ART Grand Prix versenyzője, Jack Aitken azt szeretnék, ha a spanyolországi helyszínen három futamot rendeznének meg, a monzai elmaradt második versenyt bepótolván - arról még nincsenek információink, hogy ez így is lesz-e.

A monzai verseny végeredménye:

gp3_2017_monza_futam.jpg

Fotó: GP3 Media

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6412803080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása