INDYCAR - MONTOYÁT ELHAGYTA A FORTUNA, DIXON A BAJNOK!

 indycar-indycar-championship-contender-photoshoot-2015-championship-contender-scott-dixon.jpg

Nem várt izgalmakat hozott a szezonzáró IndyCar-futam Sonomában. A drámai futamot Scott Dixon nyerte meg, és mivel Montoya csak hatodik lett, az új-zélandi lett a bajnok, a pontazonosság ellenére.

Összesen hat pilóta volt esélyes a bajnoki címre a 85 körös futamot megelőzően: Montoya, Rahal, Dixon, Power, Castroneves és Newgarden.

A pole pozícióból induló Dixon jól kapta el a dupla pontos szezonzáró rajtját, megőrizte a vezetést Newgarden és Hunter-Reay előtt, miközben Montoya rögtön javított egy pozíciót jó indulásának köszönhetően. Azonban Graham Rahal számára már nem sikerült ennyire jól a start, pillanatok alatt visszacsúszott a 9. pozícióba.

A Power- és Newgarden-szurkolók a 15. körben egy pillanatra a szívükhöz kaphattak, amikor a depóban majdnem ütköztek mind a ketten a Team Penske depója felé tartó Simon Pagenauddal.

A 33. körtől az amúgy is roppant izgalmas verseny abszolút örültté vált. A lavinát Luca Filippi lelassulása és az amiatt létrejövő Pace Car-fázis indította el. 5 kör múlva, a 38.-ban volt újra szabad a verseny, az újraindítás pedig rögtön egy drámával indult.

Az ötös kanyarban a két penskés akadt össze! Will Power kipördült a pályáról, míg Juan Pablo Montoya első szárnya megsérült. Mindketten egyaránt sok időt vesztettek, visszaestek a mezőny végére. 

Az újabb drámára a 62. körig kellett válni, amikor is Josef Newgarden autója a bokszkiállás alatt lángra kapott a kifolyt üzemanyagtól. A szerelőknek oltaniuk is kellett, így a 67-es rajtszámú pilóta is rövid időn belül a hátsó traktusban találta magát, amit igencsak mérgesen vett tudomásul.

Nem sokkal később, a 65. körben James Jakes esett nagyot, a 28 éves brit balesete pedig ismét pályára csalogatta a biztonsági autót, amely öt kört töltött a mezőny előtt. Azonban az újabb újraindítást sem úsztuk meg incidens nélkül.

Carlos Munoz akadt össze James Hawksworth autójával, melynek következtében az ifjú kolumbiai fennakadt a rázókövön, így a Pace Car ismét a mezőny elé került, ezúttal három kör erejéig.

Azonban még ez az újraindítás is tartogatott izgalmakat magában. Már csak 10 kör maradt hátra, mikor Graham Rahal megforgott, miután Sebastien Bourdais megpöckölte őt. A volt Forma-1-es francia később bokszutca-áthajtásos büntetést kapott elkerülhető baleset okozásáért, így Montoya szépen lépkedett előre. Bourdais kipottyanásával már a hatodik helyen állt, ám a pontegyenlőség miatt ez éppen nem volt elég a bajnoki címhez, mivel a győzelmek számát illetően Dixon rendelkezett jobb adatokkal.

A hátralévő pár kör már viszonylag eseménytelenül telt el, így a 47 pontos hátrányát ledolgozó Scott Dixon könnyedén behozta a célba az autóját, és megnyerte a drámai szezonzárót Sonomában, és az új-zélandi immár négyszeres IndyCar-bajnok lett! Ryan Hunter-Reay a poconoi siker után egy második hellyel lett gazdagabb, a dobogót pedig Charlie Kimball tette teljessé.

A negyedik Tony Kanaan lett, az ötödik Ryan Briscoe, akit hiába próbált Montoya utolérni, de nem sikerült, így pedig csak 6. lett és elvesztette a már biztosnak tűnő bajnoki címét, hiába szereztek mindketten a 16 futam folyamán 556-556 pontot, Dixon három győzelmének köszönhetően lett bajnok. A pole-ból induló Power lett a hetedik, a TOP 10-et pedig Sato, Gonzalez és Aleshin zárta.

Dixon örömünnepe:

Az IndyCar 2016-os szezonja március 13-án indul, St. Petersburg városában.

Fotó: motorsport.com

Kováts Olivér 

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr147747172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása