Magyar bravúr a WTCR roppant szoros cseh időmérőjén
WTCR 2021: Most – 1-2. szabadedzés, Időmérő edzés

Nem indult a legbiztatóbban magyar eredmények tekintetében a csehországi WTCR-hétvége, a pénteki nap végén a Zengő és Michelisz első sora tette fel az i-re a pontot.

02-norbert-michelisz-mikel-azcona-yann-ehrlacher-scaled.jpg

Régi vágású pályán, a csehországi Autodromo Moston tért vissza nyárinak annyira nem is mondható nyári szünetéről a túraautó-világkupa. Ahogyan korábban többször, úgy most is a motoros endurance-világbajnokság mezőnyével osztozik a pályán a WTCR, így a szombati nap a sorozat számára szünnapnak számít, mivel a FIM EWC 6 órás futamát rendezik meg.

Habár a súlykompenzációk alapján magyar szempontból sok jóra nem lehetett számítani előzetesen, Zengő-elsőséggel indult a hétvége, miután Mikel Azcona az élen zárta az első szabadedzést szabadkártyás márkatársa, a hazai közönség előtt versenyző Petr Fulín előtt, míg a magyarok közül Michelisz Norbert a 12., Tassi Attila 15., Boldizs Bence a 18. helyen kezdett.

8afcff41efddef771203debbef31f89f.jpg

A második gyakorlásra viszont fordult a kocka, és mutatott magából valamit a Hyundai is, így a második gyakorláson Michelisz volt a leggyorsabb, majdnem fél másodperccel megjavítva Azcona korábbi, TCR-es pályacsúcsot jelentő idejét. 1:39.178-as idejétől csak 23 ezreddel maradt el a Team Engstler Hyundaijával versenyző Jean-Karl Vernay, ahogyan egy tizeden belül zárt Santiago Urrutia (Lynk&Co) és Azcona is.

Annak ellenére, hogy a mezőny többsége számára ismeretlen volt eddig az új, csehországi helyszín, viszonylag gördülékenyen zajlottak a pénteki gyakorlások. Az első tréning végén Yvan Muller találta el keményen az egyik gumibálát, amivel a négyszeres világbajnok jókora kárt tett a Lynk & Có-ban, nem is kevés extra munkát adva a Cyan Racing szerelőgárdájának. A második edzésen a piros zászlók is előkerültek Tom Coronel megállása miatt – a holland egy műszaki meghibásodás miatt húzódott félre az Audival.

da60be2bc2b7cc51d227af7dffbe3cd0.jpg

A késő délutáni órákban rendezett időmérő edzés szoros volt az elejétől fogva, ennek ellenére Mikel Azcona és Michelisz Norbert is eljutott a fináléig. Sőt, kettejük között dőlt el az első rajtkocka sorsa, de végül a Q3-ban utolsóként pályára gördülő magyar 91 ezreddel alulmaradt az ifjú és ezen a hétvégén teleportálásra is vállalkozó spanyollal szemben. Azcona ráadásul további vk-pontokkal gazdagodott, mivel második lett a Q1-ben.

Mögöttük a regnáló bajnok, Yann Ehrlacher végzett a harmadik helyen, Azcona 1:38.757-es pole-idejétől alig több mint egy tizedmásodperccel maradt el a Lynk & Có-val, és mindössze három ezredszekundummal utasította maga mögé a Hondával váratlanul megtáltosodó Esteban Guerrierit. A Münnich Motorsport argentinját azonban megbüntették a kvalifikációt követően, ugyanis korábban az első gyors körén feltartotta Tom Coronelt. Az első versenyen így két pozícióval hátrébb kerül a rajtrácson, a kilencedik rajtkockát foglalhatja el.

Továbbjutott még Vernay is, de az ő ideje csak az ötödik helyre volt elég, így Berthon és a Lynk & Co pilótái, Thed Björk és Muller előtt végzett. Némi meglepetésre pedig a szabadkártyás Fulíné lett a fordított pole, így a cseh pilóta a hondás Néstor Girolami elől indulva vághat neki a vasárnapi első versenynek.

624e300e5485abb60e78a168a5eb4f0b.jpg

Az összetett jelenlegi második helyezettjén, a csupán tizenötödiknek kvalifikáló Urrutián kívül a legtöbb magyar érdekeltség is búcsúzott az első etap végén: Rob Huff a 13. helyen esett ki a Zengő Motorsport Cuprájával, Tassi a 17., Boldizs a 19. idővel zárt.

A szombati szünnap „ára”, hogy vasárnap részben összecsúszik az F1-gyel a WTCR programja, mivel az első futam 14:15-kor rajtol, a második pedig 17:10-kor. Mindkettőt élőben közvetíti az Eurosport 2 és a Sport 1.

Az időmérő edzés végeredménye:

wtcr_2021_cseh_idomero.jpg

Fotó: FIA WTCR Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr2616715480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása