Verstappen nyerte az F1 első sprintjét
Formula–1 2021: Brit Nagydíj – Sprintkvalifikációs futam

Már a rajtnál eldőlt a lényeg a Formula–1 első, kísérleti sprintkvalifikációs futamán: tökéletes indulással Max Verstappen legyőzte Lewis Hamiltont, és elvette tőle a vasárnapi pole-t. A másik Red Bull-lal azonban Sergio Pérez a történelmi összecsapás nagy vesztese lett.

si202107170236_hires_jpeg_24bit_rgb_news.jpg

Először rendezték a Formula–1-es világbajnokság történelmében sprintversenyt, mely jelen esetben – ellentétben például az F2-vel vagy F3-mal – elsősorban a vasárnapi nagydíj rajtsorrendjéről döntött. A pénteki időmérő edzés eredményének értelmében az élről induló Lewis Hamilton beragadt a rajtnál, ennek köszönhetően Max Verstappen le tudta rajtolni őt. Később, a Wellington-egyenesbe gyorsítva a regnáló világbajnok még megpróbált visszatámadni, de a bajnokságban vezető Red Bull-os ellenfele kivédte.

A rendhagyó lebonyolítás első nagy vesztese Carlos Sainz Jr. (Ferrari) volt, aki George Russell-lel (Williams) összeérve lecsúszott a pályáról a Brooklandsben, így szinte a mezőny végére esett vissza vissza, az egy kanyarral korábban összeakadó Haas-pilóták elé. Nála rosszabbul már csak Sergio Pérez járt, a 7. körben ugyanis kicsúszott, a sóderágyon is átszánkázott a Maggotts-Becketts-Chapel kijáratánál, amivel a sor végén találta magát. Agyonkockázott gumijaival utána is csak két pozíciót tudott javítani, végül kiállt a sprintfutamból.

Az élen eközben a tizedekkel és a leggyorsabb körökkel pingpongozott egymás között Verstappen és Hamilton, de a hajráig stabilizálódott a 2-2,5 másodperc körüli különbség. Hamilton ugyan megfutotta a leggyorsabb kört az utolsó körben, a 17 körös sprintfutamot végül Verstappen nyerte, így amellett, hogy egyetlen ponttal növelte az előnyét az egyéni tabellán, megszerezte a pole-t a vasárnapi versenyre. Mögöttük Valtteri Bottast (Mercedes) intették le a harmadik helyen, Charles Leclerc (Ferrari) futott be negyedikként.

A két McLarennel Lando Norris és Daniel Ricciardo felkapaszkodott a harmadik sorban, míg Fernando Alonso négy, Sebastian Vettel pedig két pozíciót javított. A spanyol azonban számos esetben többszöri irányváltással védekezett, így elképzelhető, hogy vizsgálni fogják a kétszeres világbajnokot, hasonlóan a Sainz Jr.–Russell esethez. Russell az első tízben tudott maradni, kilencedik lett, megelőzve Esteban Ocont (Alpine). Sainz Jr. végül a 11. pozícióig zárkózott vissza.

Verstappen indulhat tehát az élről a Brit Nagydíjon: a versenyt vasárnap 16:00-tól rendezik, amit csakugyan az M4 Sporton közvetítenek élőben.

A sprintkvalifikációs futam végeredménye:

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr616630264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása