Újabb ex-F1-es nyert futamot az IndyCarban

A piros zászlóval kétszer is félbeszakított, ezzel megannyi fordulatot hozó detroiti első verseny végül a Formula–1-ből érkezett első tengerentúli sikerét szállította. A svéd sikeréhez többek között Will Power drámája is kellett.

181005-sauber-japan-02.jpg

Két hét telt el az Indy 500 és Helio Castroneves hihetetlen győzelme óta, máris folytatódott a tengerentúli sorozat 2021-es szezonja. Ezen a hétvégén Detroit utcáin versenyez az IndyCar mezőnye, ahol a hagyománynak megfelelően duplafutamos hétvégét tartanak – szombaton sor is került az első összecsapásra. Nagyjából a táv harmadáig eseménytelenül, főként taktikázással telt a verseny, a 24. körben azonban Felix Rosenqvist keményen a falba fúródott, aminek hátterében valószínűsíthetőleg az áll, hogy beragadt a gázpedál az Arrow McLaren SP Dallara-Hondájában a 6-os kanyar előtt.

A baleset után kórházba szállították a svéd versenyzőt, és miután megfigyelésre is benntartják, a csapat korábbi pilótájával helyettesíti őt a második futamon, így Patricio O’Ward átmenetileg visszakapja előző csapattársát, a bajnokságban eddigi pályafutása során egy dobogót szerző Oliver Askew-t. Hogy a jövő hétvégi, Road America-i fordulón versenyezhet-e már újra Rosenqvist, az csak később derül ki.

Rosenqvist incidense miatt mintegy 75 percen át állt a futam, ennyi időre volt szükség ugyanis a védőkorlát helyreállításához. Az újraindítást követően Will Power vezette a versenyt a 15. helyről magabiztosan felzárkózó Marcus Ericsson és Rinus VeeKay előtt, de öt körrel a vége előtt Romain Grosjean tarolta le a korlátot a 9-es kanyarnál, ami újabb fordulatot hozott a győzelem sorsának szempontjából is.

Az újabb kényszerszünetnek Power itta meg a levét: a 2014-es bajnok kemény kritikával is illette a sorozat vezetését, amiért addig nem nyúlhatták hozzá az autójához, amíg nem érkezett meg az utolsó autó is a bokszutcába. Ennyi idő ugyanis épp elegendő volt ahhoz, hogy megfőjön a penskés motorvezérlése, az autóját így, amikor kellett volna, nem tudták újraindítani.

Power drámai, idei első győzelmébe kerülő kiesésével Ericsson ugrott az élre, a leintésig meg is őrizte pozícióját. A Chip Ganassi Racinggel így első sikerét aratta a tengerentúlon a svéd, ráadásul teljes versenyzői karrierjét ideszámítva ez volt az első győzelme 2013 óta, amikor még a GP2-ben versenyzett (2014-től 2018-ig íródó F1-es karrierje során még csak dobogóra sem állt, a Caterham és a Sauber színeiben nem is volt rá igazán esélye).

Nem mellesleg Ericsson idén a negyedik versenyző, aki először nyer az IndyCarban, ráadásul az év hetedik futamán ő a hetedik különböző pilóta, aki a Victory Lane-en ünnepelhet – ezt a statisztikát olvasva sokaknak a 2012-es F1-es szezon ugorhat, akkor nyolcadik nekifutásra Fernando Alonsónak már sikerült dupláznia.

Visszatérve Detroitba: a hajrában Szató Takumát ketten is lenyomták, így habár a japán versenyző ezúttal sem volt félénk megmozdulásainál, végül csak negyedik lett. Ezzel a második helyen VeeKay futott be, a pole pozíciós O’Wardot harmadikként intették le. A regnáló bajnok, Scott Dixon csupán a 8. helyen végzett, így a mexikói át is ugrotta őt a pontversenyben, viszont Palou annak ellenére maradt a bajnokság élén, hogy mindössze 15. lett. A vasárnapi, második versenyt – egy újabb időmérő után – magyar idő szerint 18:50-től rendezik, amit az Aréna 4 közvetít élőben.

A verseny végeredménye IDE kattintva tekinthető meg.

Fotó: Sauber F1 Team

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7616592314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása