F1: Egy igazán kritikus pont lesz Monacóban

Az eddiginél szigorúbb előírások lépnek életbe a pályahatárokra vonatkozóan a Monacói Nagydíjon – azoknak még egy tényezőre kell figyelniük, akik a szervizútra hajtanak.

monacosunday7-925267.jpg

Az elmúlt hétvégéken sarkalatos kérdéssé váltak a pályahatárok a Formula–1-ben. Jellegéből fakadóan a monacói pályán nyilván kevesebb a vitás pont, a stewardoknak ennek ellenére volt mit tisztázniuk a hétvége előtt. A szerdán kiadott versenyigazgatói direktíva alapján azt írja a RaceFans, hogy a 10-es kanyarnál fogják figyelni a versenyfelügyelők a pályaelhagyásokat. Magyarán: az alagút kijárata utáni sikánnál kell figyelniük a versenyzőknek.

Amennyiben ugyanis valaki levágás útján jogosulatlan előnyhöz jut, annak az idejét már a szabadedzésen is elveszik, ugyanezt a szankciót az időmérő edzésen, majd a versenyen is alkalmazni fogják. Ha a vasárnapi futamon valaki többször is beleesik a hibába, könnyen megütheti a bokáját, mivel már a második kihágás után utolsó figyelmeztetést jár, amit – az eddigi tapasztalatok alapján – időbüntetés követhet.

Természetesen azt is leszögezte a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), hogy az nem minősül pályaelhagyásnak, ha valakit leszorítanak a pályáról.

Legutóbb, 2019-ben nem részletezték ennyire a pályaelhagyás kérdését a szűk utcai pályán, két versenyzőt mégis büntettek a sikán levágása miatt: Lance Stroll és Kevin Magnussen idejéhez is öt másodpercet írtak hozzá, utóbbi ráadásul a Sergio Pérezzel folytatott csatája közben hagyta el a pályát.

A Nouvelle-sikánnál még valamire figyelni kell idén: amennyiben valaki olyan szinten elhagyja a pályát, hogy a szervizútra hajt, csak abban az esetben térhet vissza a pályára, ha arra engedélyt kap. Ezt a pályabírók adhatják meg, mégpedig – az F1-ben szokatlan módon –fényjelzéssel, ahogyan arra a korábbi monacói események alkalmával már példa volt.

Fotó: Zak Mauger / Motorsport Images (Pirelli F1 Media)

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr2516565940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása