F1: Lapos végjáték után megvan Hamilton 100. pole-ja
Formula–1 2021: Spanyol Nagydíj – Időmérő edzés

Ezúttal már senki sem szólt bele Lewis Hamilton jubileumi, 100. rajtelsőségébe, noha kihívói most is akadtak a Mercedes világbajnoki címvédőjének, aki az élről indul Spanyolországban. Max Verstappen alig néhány századdal kapott ki.

m266417.jpg

Nemcsak a mezőny volt sűrű a Formula–1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzésének első szakaszában – melynek kezdetére a tervezettnél tíz perccel tovább kellett várni, mivel a 9-es kanyarban a helyére kellett igazítani az egyik gumifalat egy, a Formula Renault Európa-kupa futamán történt baleset után –, hanem a forgalom is. Ezt Lando Norris tapasztalhatta meg igazán, aki pont ennek a dugónak a kellős közepén találta magát első gyors köre végén, így neccesnek tűnt a továbbjutása a McLarennel. Ezért újra próbálkoznia kellett Norrisnak, második körével viszont az első helyig meg sem állt, egyedüliként produkált 1:17-es időt, mögötte pedig Valtteri Bottas (Mercedes), Charles Leclerc (Ferrari), Max Verstappen (Red Bull) és Pierre Gasly volt az első öt sorrendje.

Ami a kiesőket illeti, borítékolható volt, hogy mindkét Haas kiesik, az viszont annál kevésbé, hogy Mick Schumacher megveri Nicholas Latifit (Williams) is csapattársa mellett – így az utolsó helyen záró Nyikita Mazepin majdnem nyolc tizedmásodperccel maradt el a hétszeres világbajnok fiától. Rajtuk kívül az AlphaTauri japán újonca, az autójára kiakadó Cunoda Juki, valamint a harmadik edzésen igen előkelő helyen végző Kimi Räikkönen esett ki az első tíz percet követően, miközben csapattársaik, Pierre Gasly és Antonio Giovinazzi továbbjutottak, igaz, utóbbi a surranópályán, hét ezredmásodperccel legyőzve Cunodát.

A Q2 elején azonnal elkezdtek záporozni az 1:17-es idők, sőt Verstappen 1:16.922-vel ugrott az élre az első körök után, ami közel fél másodperccel volt gyorsabb Bottas 1:17.4-es idejéhez képest, míg Lewis Hamilton lemaradása már hét tizedmásodperc volt a harmadik helyen – pedig a holland mellett a mercedesesek is lágy gumin futották köreiket. A hajrában mindketten 1:17.1-es idővel szépítettek, a Q3-ba pedig a Mercedesek és a Red Bullok mellett a Ferrarik, a McLarenek és az Alpine-ok jutottak tovább, ami Lance Stroll (Aston Martin), Gasly, Sebastian Vettel (Aston Martin), Giovinazzi és George Russell (Williams) kiesését jelentette.

Kisebb tűzijátékkal vette kezdetét a Q3, az első csörtéből ugyanis Hamilton került ki győztesen, de csak három századmásodperccel volt gyorsabb Verstappennél, mialatt Bottas is közel maradt kettejükhöz. Miközben Sergio Pérez a 12-es kanyar előtt megforgatta a Red Bullt, a középmezőny elejére Esteban Ocon ugrott az Alpine-nal, Alonso mellett a Ferrarikat és a McLareneket is maga mögé utasítva.

A hajrában viszont megismétlődött az, ami Portugáliában: az első három helyen senki sem tudott javítani, így még ha csak egy hajszállal is, de megszerezte 100. F1-es pole-ját Lewis Hamilton, mellőle Verstappen, mögüle Bottas várhatja a rajtot. Ocont végül Charles Leclerc letolta a negyedik helyről, míg Sergio Pérez a végén csak a nyolcadik helyet csípte el. A 66 körös Spanyol Nagydíj vasárnap 15:00-kor rajtol majd, amit élőben közvetít az M4 Sport.

Az időmérő edzés végeredménye:

Fotó: Jiri Krenek / LAT Images (Mercedes Media Database)

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7116526462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása