Formula–E: Vandoorne ezúttal uralta a káoszt
Formula–E 2020/2021: Róma ePrix – 2. futam

Keserédesen sikerült a vasárnapi verseny a Mercedesnek, mivel Stoffel Vandoorne-nal nyertek a németek, azonban Nyck de Vries kiesése szombati formájukra emlékeztethette az alakulatot. A befutó után változott a dobogósok névsora, hármas baleset után intették le a futamot.

1-eps704_115425_onz3304.jpg

Négy verseny, négy különböző győztes – egy olyan arány, ami továbbra is garantálja a Formula–E változatosságát és kiszámíthatatlanságát. Nyck de Vries, Sam Bird és Jean-Éric Vergne után ugyanis Stoffel Vandoorne is feliratkozott a 2021-es győztesek listájára, miután onnantól fogva uralta a versenyt jó tempójának és a Mercedes stratégiájának köszönhetően, hogy átvette a vezetést. A stuttgartiak így első csapatként dupláztak a szezonban, az elektromos szériában összesen pedig már három győzelemnél járnak.

A 45 körös + 1 perces futam, akárcsak szombaton, néhány vizes folt miatt, a biztonsági autó mögül rajtolt el. Viszont amint meglengették a zöld zászlókat, csupán néhány kanyaron át vezette a versenyt Nick Cassidy: az új-zélandi megforgatta a Virgint az első komolyabb féktávon, így előbb a mellőle induló, szintén debütáns Norman Nato, majd Pascal Wehrlein állt az élre, mielőtt a porschés németet kicselezték Vandoorne-ék.

Cassidy vesszőfutása néhány szép előzést követően végül a falban végződött, miután Oliver Rowland kilökte a pályáról. Ennél az esetnél viszont még elegendőnek bizonyult a dupla sárga zászló, mert az újonc még kitolatott a falból, a verseny végén állt ki végleg. Nagyobb csattanást eredményezett azonban Sébastien Buemi és Lucas di Grassi találkozója: az eddigi felvételek alapján úgy tűnik, hogy a nissanos az egyenes közepén tette falba egykori riválisát, akinek Audija ripityára tört.

Ekkor körökön át teljes pályás sárga zászló és 50 km/órás sebességkorlátozás volt érvényben, ennek dacára a folytatásban a mezőnynek kényesen kellett ügyelnie a törmelékek kerülgetésére. Percekkel a leintés előtt azonban újra pályára lépett a biztonsági autó René Rast balesete miatt: a háromszoros DTM-bajnok egyszer már eltalálta korábban a falat, mielőtt az utolsó kanyarban teljesen irányíthatatlanná vált volna az e-tron FE07-et, amiből két törött példány is vár az Audi szerelőire.

Vandoorne egészen addig lassította a mezőnyt, amíg már csak egy kör maradt hátra a versenyből, ám az utolsó kört sem úsztuk meg komolyabb baleset nélkül, ami De Vries, Sam Bird és Robin Frijns vesztét okozta. Ismét érvénybe léptek a sárga zászlók, ez azonban Vandoorne-t már nem akadályozta meg.

A dobogóra Sims és Wehrlein állhattak fel, miután a versenyen végig pazarul szereplő Norman Natót kizárták energia-túlhasználás miatt. A határon táncolt Edoardo Mortara is ebből a szempontból, a Venturi másik pilótája viszont még meg tudta menteni a negyedik helyet, mögötte Maximilian Güntherrel, Mitch Evansszel, Antonio Félix da Costával, a még vizsgálat alatt álló Buemivel, Tom Blomqvisttal és Nico Müllerrel teljes a pontszerzők névsora.

1-eps704_111727sb3_8444.jpg

A szombaton győzedelmeskedő Vergne épphogy lemaradt a pontszerzésről a hátsó traktusból indulva, míg a tabella élén változatlanul Bird áll, mögé csapattársa, Evans zárkózott fel. Négy pont a különbség a két jaguaros között, őket 9 pontos hátránnyal Frijns követi, míg a negyedik pozícióban hármas holtverseny alakult ki De Vries, Vandoorne és Wehrlein között.

A Formula–E hetedik szezonja két hét múlva folytatódik Valenciában, ahol először fog versenyezni a mezőny épített versenypályán.

A második futam végeredménye:

formula_e_2020-2021_roma_2_futam.jpg

Fotó: Andy Hone, Sam Bagnall / FIA Formula E Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4916497484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása