F1: Fair play, de győzelem nélkül – Verstappen helyett Hamilton nyert
Formula–1 2021: Bahreini Nagydíj – Futam

Szinte már biztosnak tűnt Max Verstappen győzelme a Formula–1-es szezonnyitó Bahreini Nagydíjon, előzési kísérleténél azonban hibázott, így utolsó körökből azonban Lewis Hamilton jött ki győztesként.

m261088.jpg

Cikkünk folyamatosan frissül...

Két felvezető kör után rajtolhatott csak el a 2021-es Formula–1-es szezon, mivel Sergio Pérez autója megállt a felvezető körön. Végül eljutott a boxig a mexikói, de első Red Bull-os futamának csak a boxutcából vághatott neki. A másik Red Bull-lal viszont Max Verstappen megőrizte a vezetést a pole-ból indulva, mögötte Lewis Hamilton és Valtteri Bottas fordultak el. A két Mercedes közé azonban beékelődött Charles Leclerc, miután a 4-es kanyar kijáratánál megelőzte a finn pilótát.

Nem sokkal később pedig élesben is bemutatkozott az Aston Martin F1-es biztonsági autója, Nyikita Mazepin bemutatkozó versenye ugyanis három kanyarig tartott, ugyanis az orosz elveszítette az uralmát a Haas-Ferrari fölött.

Az újraindításnál sokáig kivárt Verstappen, de ez bizonyult a nyerő stratégiának, mert így nem hagyta Hamiltont és Leclerc-t helyzetbe kerülni – ugyanakkor a holland folyamatosan furcsa gázpedálérzetre és az autó hátuljára panaszkodott. Rövidesen egy virtuális biztonsági autós szakasz törte meg a mezőny lendületét, az újraindítás a hátsó traktusokban nem volt teljesen gördülékeny: Mick Schumacher is bemutatott egy piruettet a Haasszal, míg Pierre Gasly a mclarenes Daniel Ricciardóval koccanva törte le az AlphaTauri első szárnyát.

Verstappen és Hamilton között az élen két másodperc körül ingadozott a különbség, s amíg Fernando Alonso meglepően korán, a 12. körben megkezdte a kerékcseréket, az élmezőnyből elsőként Hamilton jött, a 14. körben, majd a világbajnoki címvédő egymás után szórta a lila szektorokat és a leggyorsabb köröket. A brit ennek köszönhetően átvette a vezetést, miután a 17.-ben Bottas, a 18. körben pedig a versenyt addig vezető holland is letudta a kiállását.

Csakhogy Verstappen a közepes gumikon egyhamar utolérte Hamiltont, a mercedeses azonban – nem kis meglepetésre – féltávnál másodjára is a boxba hajtott, újra kemény keverékű abroncsokat felrakatva. Három körrel később Bottast is kihívta a Mercedes, a finn azonban rajtavesztett második cseréjén, a jobb első kereket ugyanis nem tudták levenni, így mintegy 8 másodpercet bukott. 17 körrel a vége előtt friss gumikat kapott Verstappen is, így újra Hamilton került az élre, a hajrát bő 8 másodperces előnnyel várhatta.

Sebastian Vettel jóvoltából újra meglengették a sárga zászlókat a 45. körben: a négyszeres világbajnok megpöckölte és ezzel az apró mozdulattal meg is forgatta Esteban Ocont (és saját magát is), miután az Alpine franciája megelőzte őt a célegyenesben. Néhány másodpercnyi veszteséggel mindketten folytatták a versenyt.

Egyre csökkent a távolság eközben Hamilton és Verstappen között, ráadásul a hétszeres világbajnok egyszer le is sodródott a pályáról, így öt körrel a leintés előtt már DRS-távolságon belülre került a holland. Első kísérletekor körbe is autózta a 4-es kanyarnál, csakhogy a pályát elhagyva tette mindezt, ezért inkább lelassított, visszaengedve Hamiltont az élre. A verseny közben is vitatémát szolgáltatott már az ominózus kanyar, mivel a brit rendre széles fordult, és amikor a Red Bull ugyanerre biztatta Verstappent, a holland ellenszegült, mondván, az szabálytalan.

Habár elsőre technikai hibának tűnt a szituáció, a különbség ezután nem nőtt rohamosan, sőt az utolsó kör is úgy kezdődött meg, hogy Verstappen egy másodpercen belül autózott Hamiltonhoz képest. Újabb támadásra viszont már nem nyílt lehetősége, így győzelemmel kezdte az idényt a nyolcadik vb-címére hajtó Hamilton. Bottast a harmadik helyen intették le, a finn egyúttal a leggyorsabb körért járó bónuszpontra is lecsapott, miután az utolsó körökben megejtett egy újabb kerékcserét.

Dupla pontszerzéssel kezdte a szezont a McLaren és a Ferrari is: Lando Norris és Daniel Ricciardo a 4. és a 7., Charles Leclerc és Carlos Sainz pedig a 6. és a 8. helyen fejezték be az évadnyitót, míg Pérez a boxutcából indulva az 5. helyig tört előre első Red Bull-os futamán. Az utolsó pontokat az újonc Cunoda Juki (AlphaTauri) és Lance Stroll (Aston Martin) csípték el, Mick Schumacher első F1-es futamát a 16. helyen zárta.

Mazepinnel együtt végül négyen nem értek célba: visszatérő futamán Fernando Alonso (Alpine) a brake-by-wire miatt kényszerült kiállni, Gasly és Nicholas Latifi (Williams) pedig az utolsó körökben vették az irányt a garázs felé.

A 2021-es vb-szezon három hét múlva az imolai Emilia-romagnai Nagydíj folytatódik.

A Bahreini Nagydíj végeredménye:

Fotó: Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6016483004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása