Meghalt a versenyző, aki álnéven, Ayrton Senna csapattársaként indult az F1-ben

Rövid betegség után, 62 esztendős korában elhunyt Johnny Dumfries, aki egyetlen F1-es szezonját is a legendás Ayrton Senna oldalán húzta le. Ott volt az első Magyar Nagydíj indulói között is.

fortepan_125420.jpg

Nem mindennapi történet fűződik John Colum Crichton-Stuart nevéhez. 1958-ban ugyanis Skócia egyik legrégebbi arisztokrata családjába, az angol királynő rokonaként született, de korábbi skót király és brit miniszterelnök is volt a felmenői. Származását titkolva azonban Johnny Dumfries álnevet használt versenyzői pályafutása során, amiért tanulmányait is képes volt feláldozni.

Bute hetedik márkijaként a Williamsnél teherautó-sofőri állást vállalva teremtette elő az ehhez szükséges anyagi feltételeket, majd 1984-ben fölényesen nyerte meg a brit Formula–3-as sorozatot, miközben ezüstérmes lett az európai F3-as bajnokságban. Egy évvel később az FIA nemzetközi Formula 3000-as kategóriájában versenyzett, és habár kiábrándító szezont zárt, 1986-ban bemutatkozott a Formula–1-ben, ahol Ayrton Senna csapattársa volt a Lotusnál.

fortepan_125429.jpg

Egyetlen F1-es szezonja során kétszer szerzett pontot, egyszer méghozzá az első Magyar Nagydíjon: ötödik lett a Hungaroringen – ezen kívül még egyszer, az adelaide-i szezonzárón végzett a pontszerzők között. Ezt követően a hosszútávú versenyzésben próbált szerencsét, 1988-ban megnyerte a Le Mans-i 24 órást, Jan Lammersszel és Andy Wallace-szel vitte sikerre a Silk Cut Jaguar XJR-9LM-jét. 

1991 végén vonult vissza a versenyzéstől, két évvel rá, édesapja halála után örökölte meg Bute őrgrófi titulusát, így családja üzleti vállalkozásából vette ki részét.

A BBC beszámolója szerint rövid betegséget követően, 62 éves korában hunyt el kedden. A család közleménye szerint – második feleségét 1999-ben vette feleségül, négy gyermeke van – „nagyon hiányozni fog pótolhatatlan szelleme és energiája, valamint az a hatalmas melegség és szeretet, amivel családját is magáévá tette”.

Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr1416474296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.03.23. 16:39:23

Nem is rémlik a F1-es múltja.

csakeztengedte 2021.03.23. 23:05:19

10 mp rákeresni egy fotóra, ami róla készült, hamár megemlékezés. És akkor nem egy autó seggét és egy bukósisakot látnánk. Az Index is sokszor ilyen impotens.

Kováts Olivér/KO · http://brakingnewsmotorsport.blog.hu 2021.03.23. 23:40:36

@csakeztengedte: Csakhogy a szerzői jog ennél összetettebb dolog, "10 mp róla keresni egy fotót"... Működését tekintve pedig nem érdemes egy relatíve kicsi hírblogot az Indexszel összehasonlítani, ami Magyarország legolvasottabb portálja napjainkban, pláne nem anyagi lehetőségek tekintetében.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása