F1: Nem versenyezhet orosz színekben Mazepin

Újabb probléma merült fel Nyikita Mazepin kapcsán, erről viszont ő tehet a legkevésbé: Oroszország doppingbotránya a Haas újonca mellett minden orosz pilótára hatással lesz, aki FIA-szervezésű bajnokságban indul.

nikita_mazepin_hitech_grand_prix_c_formula_motorsport_limited_3.JPG

Gyakran vette szájára Nyikita Mazepin nevét az elmúlt hónapokban a sajtó, miután az F1-es debütálása előtt álló orosz múltjával, majd decemberi szexbotrányával kiváltotta a népharagot, a napokban pedig arra is fény derült, hogy tavaly nyáron áthajtott a piroson az Egyesült Királyságban.

A RaceFans arról ír, újabb gond lehet Mazepin bemutatkozása körül: a Nemzetközi Sportdöntőbíróság 2020 decemberében hagyta jóvá Oroszország nemzetközi sporteseményektől való eltiltását, így a Haas pilótája orosz színekben nem állhat rajthoz, helyette az Orosz Automobil Szövetséget (RAF) fogja képviselni.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség egy évvel korábban négy évre tiltotta el Oroszországot a doppingbotrány miatt; az enyhítéssel a szankció 2022. december 16-ig, így a tokiói nyári, illetve a 2022-es pekingi téli olimpián is érvényben lesz, azaz Mazepin első két F1-es szezonjában csak semleges zászló alatt versenyezhet, a nemzeti szimbólumokat sem használhatja.

A döntés értelmében az orosz himnuszt sem játszhatják le a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) eseményein, ez pedig az Orosz Nagydíjra is érvényes, mivel értelemszerűen a rajtrácsceremóniára is vonatkozik a tilalom. (Felmerült a napokban spekuláció szintjén a verseny – például Szocsi Nagydíjra történő – átnevezése is, azóta nincsenek erről további fejlemények.)

Az Orosz Automobil Szövetség szerint a döntés a Formula–1 mellett a Formula–E-t, az endurance-, a rali- és a ralikrossz-világbajnokságot, de még a gokart-vb-t is érintheti, a különböző juniorsorozatok, így például a Formula–2 érintettsége erősen kérdéses, márpedig Robert Svarcman személyében idén is biztosan lesz orosz pilóta az F2 mezőnyében.

Fotó: Formula Motorsport Ltd.

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9616417606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása