Már az első napon bajba került a Szalay-Bunkoczi páros a Dakaron

Szép jubileum, nem éppen szép kezdéssel: az Opel Dakar Team párosa a Dakar-rali első napján jelentős hátrányba került műszaki hiba miatt, éjszaka jutott el a táborig.

05121002_goo9807_99999-99999-rgb.jpg

A szombati, 11 kilométeres prológgal, majd a vasárnapi 277 kilométeres első szakasszal elrajtolt 2021 első motorsport-eseménye, a Dakar-rali. A népszerű tereprali-versenyre egy év kihagyás után tért vissza Szalay Balázs és Bunkoczi László kettőse, ám már az első napon a kiesés veszélye fenyegette az Opel Dakar Team párosát. Opeljukban ugyanis tönkrement a kormányösszekötő, és ahogy a csapat közleménye fogalmaz, nagy küzdelmek árán, majdnem hatórás szerelés végén érte el a Dakar-tábort vasárnap éjszaka. Szalayék viszont továbbra is versenyben vannak, még ha ezért a csapatnak hajnali ötig is kellett dolgoznia.

„Köves, sziklás, puha homokos szakaszok váltogatták egymást ezen a 277 kilométeres szakaszon, amelyen a sziklák okozták a legfőbb bajt, legalább harminc jármű mellett mentünk el, és mindben szereltek valamit” – mondta Szalay.„Sajnos utóbb mindannyian visszaelőztek, mert a köves szakasz a mi autónknak sem tett jót, gyakorlatilag szétráztuk a futóművet. Tönkrement a kormányösszekötő, és nagyon sokáig tartott, mire megjavítottuk, főleg mert a kormányműbe menő csonkokat is ki kellett cserélni. Ránk esteledett, s nyilván ahol nappal sem volt könnyű megtalálni a helyes irányt – hiszen még a legjobbak is eltévedtek –, éjszaka pedig fokozódtak a nehézségek. Lestrapált állapotban volt a kocsi, de a fiúk reggelre versenyképes állapotba hozták.”

136049234_3848808995170861_4782281057432427572_o.jpg

A megpróbáltatásokkal tűzdelt első napról Bunkoczi László egyenesen azt mondta, a fiatalkorát, a 2004-es kezdeteket idézte az, mert többet mentek éjszaka, mint nappal – és ezt nem lehet megszokni, megszeretni pedig végképp nem. 

„Volt egy technikai hibánk, ami bárkivel előfordulhat, de mi majdnem hat órát szereltünk miatta, így belecsúsztunk az éjszakába. Száz kilométert jöttünk két és fél óra alatt, úgy, hogy olykor semmit sem láttunk, mert ment előttünk valaki. A 161. helyen rajtolunk, ilyen már nagyon régen történt velünk, de próbálunk felzárkózni és valahogyan célba érni, bár úgy látom, itt még az sem lesz könnyű” – fogalmazott a navigátor, majd rámutatott arra, hogy jubileumi a párosnak a 2021-es verseny, hiszen Szalay tizenötödik, Bunkoczi pedig tizedik alkalommal vesz részt a Dakaron, így a cél legalább az, hogy célba érjenek.

Ami az élmezőnyt illeti, az első nap után a tavaly (is) győzedelmeskedő Carlos Sainz vezet, továbbá a második helyen is egy minis áll, mindössze 8 másodperc Stéphane Peterhansel hátránya, míg a franciát a fordos Martin Prokop követi a harmadik helyen, de a cseh pilótával szemben már majdnem 3 perc az idősebb Sainz fórja. Két favorit eközben némi időveszteséget könyvelhetett el a nyitószakaszt követően: a Toyota Hiluxszal a prológot az élen záró Nasszer al-Attijah 12 perces hátrányával a 10. helyen rangsorolva jutott el a táborig, míg a bemutatkozó Bahrain Raid Xtreme színeiben a Dakarra visszatérő Sébastien Loeb három defekttel 24 perces lemaradást szedett össze, így a kilencszeres rali-világbajnok csak a 22. helyről várhatja a folytatást.

Hétfőn Bisha és Vadi ad-Davaszir között folytatódik a verseny, a második szakaszon 457 kilométer várja a versenyzőket, ebből 228 kilométer lesz a mért szakasz. A verseny 13 szakaszon és 7658 kilométeren át tart, az utolsó szakaszt január 15-én, pénteken teljesíti a mezőny, a befutó Dzsiddában lesz.

Fotó: Opel Dakar Team

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6816371078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Millerdraft 2021.01.04. 15:59:11

Vicc, hogy ezért az eredménytelen bohóckodásért mennyi szponzor pénzt elbasznak. Tavaly azért ment a sírás-rívás, hogy nem tudnak elindulni. Idén már az első napon kvalifikálták magukat az utolsó helyek valamelyikére és ez így megy évek-óta.
Mondjuk ennek az egész szarnak már az elnevezése is vicces....Dakar, mindig más helyszínen, egyetlen szempont, hogy Dakar még véletlenül se legyen benne.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása