Máris botrányhős lett az F1 újoncából?

A Haasnál jövőre bemutatkozó Nikita Mazepin legutóbbi tettétől csapata mellett az F1 és az FIA is elhatárolódott. Nem is ez volt ráadásul az első botrány, ami az orosz újonccal összefüggésbe hozható.

4-458.jpg

Alig egy héttel azután, hogy bejelentették, jövőre debütál a Formula–1-ben Mick Schumacher csapattársaként, felborzolta a kedélyeket a közvéleményben Nikita Mazepin. Az orosz versenyző a lavinát egy Instagram-sztoriba feltöltött videójával indította el, melyben egy, vele egy autóban utazó hölgy melleit fogdosta, amit ő középső ujjának bemutatásával reagált le. Nem sokkal később törölte a videót az F2-ben idén az összetett 5. helyén záró, de ekkor már késő volt: a felvétel futótűzként terjedt el az interneten, mely cenzúrázott változatában itt tekinthető meg.

Nem is maradt következmények nélkül az eset, leendő csapata, a Haas közleményben határolódott el a Mazepin Instagram-videójában látottaktól, hozzátéve, hogy a továbbiakban csapaton belül foglalkoznak az üggyel. „Megbocsáthatatlannak tartja Nikita Mazepin egyik legutóbbi, a közösségi médiában közzétett videóban tanúsított viselkedését. Irtózatos a Haasra nézve már maga a tény, hogy egy ilyen felvétel megjelenhetett a közösségi médiában” – olvasható az amerikai istálló kommünikéjében.

Nem sokkal később Mazepin és az érintett hölgy is reagált a történtekre, a milliárdos Dmitrij Mazepin fia a Twitteren kért bocsánatot. „Szeretnék bocsánatot kérni a mostanában történtekért, mind az elfogadhatatlan viselkedésem, mind pedig annak a közösségi médiában való közzététele szempontjából. Sajnálom, a Haastól pedig külön szeretnék elnézést kérni az okozott kellemetlenségekért. Formula–1-es versenyzőként már magasabb színvonalat kell képviselnem, és belátom, hogy most magamat és sok más embert cserbenhagytam. Ígérem, tanulni fogok belőle” – írta közleményében a 21 éves pilóta.

A hölgy – akit illetlen helyeken fogdosott Mazepin – egy venezuelai modell, aki 20-as éveinek korai szakaszában jár. Andrea D’IVal saját Instagram-oldalán védelmébe vette Mazepint, azt állítva, hogy szó sincs zaklatásról, csupán egy belsős poénről, minekutána baráti viszonyban van az orosz ifjonccal.

„Sziasztok, srácok! Csak tudni szeretném veletek, hogy Nikitával már jó ideje barátunk vagyunk, és semmi komoly nincs a videóban. Bízunk egymásban, csupán viccelődtünk egymással, ami így elég bután jött ki. Pedig csak egy belsős poén volt. Nagyon sajnálom, ugyanakkor tanúsíthatom, hogy nagyon jó ember, aki soha nem csinálni olyat, amivel fájdalmat okozna nekem vagy megalázna” – szögezte le a modell.

5-101.jpg

Követve a Haas példáját a Formula–1 és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) közös közleményben határolódott el Mazepin viselkedésétől. „Határozottan támogatjuk a Haas válaszát, melyet Nikita Mazepin helytelen cselekedeteire adott. Mazepin nyilvánosan bocsánatot kért rossz magatartása miatt, a Haas a továbbiakban házon belül fogja kezelni az ügyet. Sportágunk etikai elvei, valamint sokszínű és inkluzív kultúrája kiemelkedően fontos az FIA és a Formula–1 számára.”

Habár a Haas a továbbiakban nem kívánta kommentálni Mazepin ügyét, az Abu-dzabi Nagydíj médianapján Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke mégis megszólalt. Az olasz csapatvezető a Motorsport.com-nak adott, szűkszavú interjújában elmondta, a csapatnál nagyon komolyan vesszük, ahogy az a közleményükben is látható. „Szeretném megerősíteni, hogy foglalkozunk fogunk az üggyel. Nem mélyedek bele a részletekbe, hogy mit és fogunk csinálni, de komolyan vesszük, és dolgozunk a megoldáson. Nincs több mondanivalónk” – tette hozzá.

Junior éveiben is állt körülötte a bál

Mazepin először 2016-ban került be a köztudatba, a Formula–3-as Európa-bajnokság magyarországi hétvégéjén megütötte Callum Ilottot, a Ferrari jelenlegi akadémistáját, miután a brit feltartotta őt egy szabadedzésen. Ilott meg is sérült a balesetben: monoklit kapott, állkapcsa felduzzadt – az akkor 17 éves versenyzőt emiatt eltiltották az első versenytől. Az általa enyhének talált ítéletet Ilott akkori főnöke, Frits van Amersfoort nevetségesnek titulálta a stewardok döntését.

A legutóbbi eset után a korábbi stiklijeit felgöngyölítő Reddit-bejegyzés tanúsága szerint Mazepin a Twitteren és a WhatsAppon keresztül kért meztelen képeket, cserébe ingyen paddock-belépőket ígérve. A közösségi médiában nem ezek voltak az egyetlen vitatható megnyilvánulásai: néhány héttel ezelőtt a koronavírus-járványra évfordulójára utalva arról írt, „1 év telt el azóta, hogy valaki Vuhanban megevett egy denevért. Boldog születésnapot, Covid!”.

Előfordult, hogy George Russell Instagram-videója alatt egy bizonyos titkot emlegetett, amit mások coming outnak hívnak. Hogy mire akart ezzel utalni Mazepin, valóságos rejtély, hiszen Russellnek párkapcsolatban él, mégpedig Seychelle de Vriesszel, aki a Mercedes Formula–E-csapatát erősítő Nyck de Vries testvére.

A belgiumi F2-es verseny leintése után Mazepin nem tudott belenyugodni abba, hogy elveszítette a győzelmet, ezért a második helyezését jelző táblát kis híján nekilökte autójával a futamgyőztes Yuki Tsunodának a parc fermében, ezt követően rajongói a közösségi médián kezdték el támadni Tsunodát. Ezeket a tartalmakat nagy elánnal lájkolgatta Mazepin, majd, amikor arra kérte egy felhasználó – akit rasszista üzenetekkel találtak meg –, hogy állítsa le őket, az orosz milliárdoscsemetét nem hatotta meg a kérés. „Ez a való világ” – tudta le ennyivel.

Fotó: LAT Images / Haas F1 Team Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9816328396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kukubenko 2020.12.12. 07:29:42

Hát a versenyzés, főleg az autóversenyzés nem a simulékony paprika jancsik sportjának kellene, hogy legyen.
Sajna tele van az F1 ilyen Hamilton, Bottas, Ricardo féle nyúlnyál figurákkal....

haXXor 2020.12.12. 08:26:44

@Kukubenko: Ricciardo sztem még az érdekesebb pilóták közé tartozik, de a többivel egyetértek (Hamiltont ilyen szempontból külön kiemelném).

Nekem ez a srác már most szimpatikus :D Kár, hogy egy ennyire gyenge autóval fog menni...

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása