F1: Blama a Mercedesnél, Pérezé a Szahíri Nagydíj!
Formula–1 2020: Szahíri Nagydíj – Futam

A Mercedes boxutcai drámája után igazi totógyilkos küzdelemmé vált a Szahíri Nagydíj, amin pályafutása első győzelmét szerezte a rajtbalesetbe belekeveredő és emiatt a mezőny végére visszaeső, 2021-re érvényes szerződéssel jelenleg nem rendelkező Sergio Pérez. Kettős Racing Point-dobogó, Ocon pedig először a legjobb három között!

gp2016_182938_ms20805-large.jpg 

Köszönhetően Valtteri Bottas beragadásának George Russell vette át a vezetést a Formula–1-es Szahíri Nagydíj elején, a finn vesszőfutása pedig az első kanyarkombináció után folytatódott, aminek következtében mögötte többen összetömörültek. A tumultus miatt pedig Charles Leclerc a 4-es kanyart elfékezve nekiment Sergio Péreznek, ezáltal Max Verstappen a falban kötött ki, mialatt a háttérben Kimi Räikkönen forgott meg az Alfa Romeóval.

A biztonsági autó azonnal a pályára hajtott, Leclerc és Verstappen számára véget ért a verseny, Pérez pedig egy boxkiállás után folytathatta azt. Így a két Mercedes mögé a 8. rajtkockából pazar rajtot fogó Carlos Sainz zárkózott fel a harmadik helyre, ahogyan a másik McLarennel Lando Norris is sokat nyert: a motorkomponens-cserék miatt az utolsó sorba visszasorolt brit a 19.-ről a 10. helyig jött előre.

Az újraindításnál Sainz megtámadta, az 1-es kanyarban körbe is autózta Bottast, a spanyol azonban utána hibázott, így a finn megtartotta a második helyet. A néhány körrel később az energiavisszanyerés miatt panaszkodó Sainztól ellépett Bottas, ezután 2-2,5 másodperc között stabilizálódott a különböség a Mercedes között.

A 29. körben Sainz kiment a boxba új gumikért, Russell viszont egészen a 45., Bottas pedig a 49. körig várt a cserével – a kiállások után is Russell maradt az élen, őt Bottas követte másodikként, Pérez pedig ekkorra már feljött harmadiknak. 

A különbség a két Mercedes között 8,5 másodperc körül volt az első kerékcserék után, majd a 62. körben Jack Aitken leszakadt és pályán maradt első szárnya miatt újra a pályára hajtott a biztonsági autó. A Mercedes ekkor kettős kerékcsere mellett döntött, de úgy tűnt, a két versenyautó gumijait összekeverték, Bottas cseréje a megszokottnál jóval hosszabb ideig tartott, Russellnek pedig még egyszer vissza kellett hajtania a boxba.

A Safety Car a 68. körben engedte tovább versenyezni a mezőnyt, ekkor az élen már Pérez száguldott, mögötte Ocon, Stroll, Bottas és Russell volt a sorrend. Az újraindítás után egy körrel Russell kihasználta Bottas hibáját és megelőzte a finnt, a 72. körre Ocont is utolérte, majd maga mögé utasította. A hajrában a Hamilton helyére beugró brit a győzelemért szállhatott volna harcba az élen álló Pérezzel, de bal hátsó defektet kapott, így újra kereket kellett cserélnie és majdnem a mezőny végére esett vissza.

Ezek után a leintésig érintetlen maradt a sorrend az élen, Pérez 190 F1-es futam után először győzött, ez pályafutása 10. dobogós helyezése, Ocon pedig a második hellyel karrierje eddigi legjobb Forma-1-es eredményét érte el. A dobogó legalsó fokára a másik Racing Point-os, Lance Stroll állhatott fel, míg a gumijaival küszködő Bottas végül csak nyolcadik lett, közvetlenül Russell előtt, akinek az első pontjai a versenyirányítás döntésén múlnak. A világbajnoki idény jövő hétvégén, Abu-Dzabiban zárul.

A Szahíri Nagydíj végeredménye:

Fotó: LAT Images / Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér, MTI

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4616320692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása