F1: Ennyire őszinte még nem volt Lando Norris, mint most

A McLaren versenyzője bevallotta, első szezonja folyamán mentális problémákkal küszködött, és szerinte ez egy olyan kérdés, amivel többet kellene foglalkozni a Formula–1-ben.

2020portuguesegrandprixsaturday_gp2012_154017ak9i4558.jpg

Második évét futja a Formula–1-ben a McLaren pilótája, Lando Norris. A 21. születésnapját a napokban ünneplő brit elsősorban humorával, egyedi stílusával vált közkedveltté a szurkolók körében, a McLaren weboldalán megjelent csütörtök blogbejegyzése alapján azonban úgy tűnik, a látszat néha valóban csal.

A nemzetközi férfinap alkalmából közölt írásában Norris őszintén vallott. Feltette a kérdést:

Előfordult már veled, hogy valamilyen mentális okból kifolyólag szenvedtél, de elfedted a világ elől, bátor arcot öltve? Mert velem igen, tudom, milyen.

„Úgy tűnhettem az első Formula–1-es szezonomban, mint egy új srác a lakótelepen, aki tele van magabiztossággal és lelkesedéssel, de nem igazán erről volt szó. Felvettem egy álarcot, próbáltam elfedni a rengeteg szorongást és szenvedésemet” – folytatta a brit, majd hozzátette, 2019-ben folyamatosan azzal küzdött, hogy elkezdte magát megkérdőjelezni, habár az volt az álma, hogy F1-es versenyző lehessen, épp emiatt, és elkezdte magát a csapattársához, Carlos Sainzhoz és más versenyzőkhöz hasonlítani.

2020turkishgrandprixsunday_gp2014_102641_n3i9273.jpg

„Képtelen vagy kiverni a fejedből ezeket a gondolatokat. Nehéz megbirkózni ezzel, és biztos vagyok benne, hogy más versenyzőnek is küzdött hasonlóval a múltban. A sportban azonban senki nem akar előnyt adni az ellenfelének azzal, hogy bármilyen gyengeséget kimutatja. Ezért nem beszélünk annyit a mentális egészségről, mint kellene – és valóban kellene” – mutatott rá.

Norris arról is írt, fontos, hogy a versenyzőt körülvegye egy támogató közeg, amellyel meg tudja beszélni a problémáit – legyen az a családja, a menedzsere, az edzője, vagy éppen a mérnöke. Elárulta azt is, hogy 2019 végéig több éven át együtt dolgozott egy mentál coach-csal. „Idén azonban már elég magabiztosnak éreztem magamat ahhoz, hogy nagyobb felelősséget vállaljak a saját mentális egészségemért. Ez is része a fejlődési folyamatnak. Eljutottam egy olyan szintre, aminél úgy éreztem, készen állok arra, hogy többet gondoljak magamra, ha a mentális kihívások leküzdésének módjairól van szó” – tette hozzá.

A 2019/2020-as holtszezon idejére esett a koronavírus-járvány első hulláma, vele együtt a különböző korlátozó intézkedések is. Norris elmondta, hogy beszélgetésekkel vészelte át mindezt. „Segített abban, hogy sokkal jobban érezzem magam ebben a szezonban. Magabiztosabb, pozitívabb vagyok. Ez valóban rávilágít arra, hogy mennyire hatékony, ha beszélhetünk valakivel, továbbá annak fontosságára, hogy olyan emberek legyenek a közelünkben, akikben megbízhatunk és akikre számíthatunk.”

2020emiliaromagnagrandprixsaturdaygp2013_112407ak9i6915.jpg

Mindannyiunkat érintő kérdésként hivatkozott a mentális egészségre Norris, de úgy látja „az emberek nem érzik úgy, hogy tudnának beszélni róla”. Arra biztatja követőit – a McLaren és a Mind együttműködésének keretében –, hogy legyenek nyitottabbak, ha problémáik feltárásáról van szó, és ha bármi problémájuk van, beszélgessenek valakivel, akire számíthatnak.

Norris a szezonnyitó Osztrák Nagydíjon pályafutása első dobogóját szerezte, három versennyel az idény vége előtt a nyolcadik helyen áll a pontversenyben, szinte egálban csapattársával.

Fotó: McLaren Racing Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4916292196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása