F1: Hamilton győzelmével legyűrte a Ferrari rekordját a Mercedes
Formula–1 2020: Emilia-Romagna Nagydíj – Futam

Lewis Hamilton vezetésével kettős sikerrel húzta be a Formula–1-es Emilia-Romagna Nagydíjat a Mercedes, amivel a brackley-i gárda begyűjtötte zsinórban hetedik konstruktőri világbajnoki címét.

m250677.jpg

2006 óta először rendeztek Formula–1-es versenyt Imolában. A 63 körös Emilia-Romagna Nagydíj rajtjánál Valtteri Bottas sikeresen megőrizte az első helyet, miközben Lewis Hamilton indulása nem volt annyira jó, de végül csak Max Verstappen tudta szétválasztani a Mercedeseket, míg Pierre Gasly a renault-s Daniel Ricciardót kapta meg maga elé. Hátrébb Sebastian Vettel forgatta meg Kevin Magnussen Haas-Ferrariját a Tosában.

Szokás szerint az élen ellógott a Bottas, Verstappen, Hamilton trió, Gasly (újabb) erős pontszerzéséről szőtt reményei azonban már a 9. körben szertefoszlottak. A francia Alpha Tauriján már a rajtrácson is matattak, de a faenzai gárda nem tudta orvosolni a műszaki problémát, így az ötödik helyről volt kénytelen kiállni.

A középmezőnyben meglehetősen korán elkezdődtek a kerékcserék, Charles Leclerc már a 14. körben lecseréltette megfáradt Pirellijeit. Ezzel szemben Verstappen a 19. körben, Bottas eggyel később jött cserélni. A 30. körben Esteban Ocon kuplungproblémákkal húzódott félre, ami miatt virtuális biztonsági autós fázist rendeltek el, ezt kihasználva pedig Lewis Hamilton megejtette kerékcseréréjét és az első helyre tért vissza a brit.

Amíg Hamilton elvette a sérült padlólemezzel küszködő Bottastól az első helyet, Verstappen folyamatosan a finn nyakán autózott. Bottas háromszor is rontott a Rivazzában, harmadik hibája már pozícióba került: a 43. körben elment a holland mellette, átvette a második pozíciót. De nem örülhetett sokáig a pozíciónak Verstappen: az 51. körben durrdefektet kapott a Villeneuve-kanyar előtt, a kavicságyba csúszott a Red Bull-lal; emiatt a biztonsági autó is pályára gurult.

Miközben többen is kijöttek egy újabb boxkiállására, köztük a harmadik helyre előrelépő Sergio Pérez is, az SC-fázist meghosszabbította, hogy két körrel később George Russell vágta falnak a Williamst. Vélhetően túl hamar lépett a gázra, miközben a gumijait melegítette, ezzel egy pontszerzési lehetőséget dobott el magától.

Öt kör volt még hátra, amikor újraindították a versenyt, a két Mercedes nyomban faképnél hagyta az üldözőbolyt. Hátrébb Danyiil Kvjat jött óriásit, az orosz a negyedik helyre zárkózott fel az Alpha Taurival azt követően, hogy a Piratella külső (!) ívén Leclerc-t is körbeautózta, mialatt Alexander Albon önhibából forgott meg a Red Bull-lal, miután Pérez körbeautózta őt a hatodik helyért – nem sokon múlt, hogy Carlos Sainz telibe találja a thai-brit pilótát a McLarennel, épphogy ugyan, de elkerülte.

ce4d-99af-5aa7-4b218e3b4fa7_4c4dc170af97978f6c68efddbddfe35853843286.jpg

Az elejében a leintésig már nem változott a sorrend: Hamilton megszerezte pályafutása 93. győzelmét Imolába, Valtteri Bottasszal pedig meglett a kettős győzelem is, amivel a Mercedes hetedik világbajnoki címét is bebiztosította. A brackley-i gárda újabb diadalával rekordot is döntött, korábban ugyanis nem volt arra példa, hogy egy csapat egymás után hét F1-es szezonban legyen konstruktőri világbajnok – az eddigi leghosszabb sorozat a Ferrarié volt, amely 1999 és 2004 között, összesen hatszor bizonyult legyőzhetetlennek.

Nem csak a Mercedesnél, de a Renault-nál is volt miért örülni, Daniel Ricciardo ugyanis másodjára is dobogóra állt, nem kis meglepetésre, amit az ausztrál széles vigyorral és shoeyval nyugtázott. Kvjatnak idei legjobb eredményét jelenti a negyedik hely, mögött Leclerc, Pérez, Sainz, Lando Norris és az Alfa Romeo versenyzői, Kimi Räikkönen és Antonio Giovinazzi a pontszerzők.

Hamilton előnye 85 pontra nőtt Bottasszal szemben az összetettben, így ő is karnyújtásnyira van a hetedik vb-címtől, míg Verstappen már 120 egységnyi lemaradással következik a 3. helyen. Folytatás két hét múlva a Török Nagydíjjal, 2011 óta először látogat el az isztambuli pályára a mezőny.

Az Emilia-Romagna Nagydíj végeredménye: 

Fotó: LAT Images / Mercedes Media Database, XPB / James Moy Photography (Renault F1 Team Media)

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4616268508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása