F1: Pálfordulás, Imolában sem lesznek nézők

Az olasz hatóságok döntésének értelmében zárt kapuk mögött rendezik meg a hétvégi Emilia-Romagna Nagydíjat.

2020-filming-imola-gallery-14-1440x945.jpg

A hétvégén 14 év kihagyás után tér vissza a Formula–1 Imolába, és eddig úgy tűnt, hogy korlátozott létszámban nézők is szemtanúi lehetnek a száguldó cirkusz visszatérésének. Szeptemberben 13 ezer jegy értékesítésére adtak engedélyt, emellett a VIP-létesítmények működtetésére rábólintottak a helyi támogatók és a helyi hatóság vendégei részére, akik támogatják a versenyt.

Csakhogy a koronavírus-járvány elsőnél jóval intenzívebb második hullámában egyre szigorúbb szabályokat kénytelenek hozni Európában is, a héten Olaszországban is újabb szigorításokat jelentettek be, ami a tömegrendezvényesekre, valamint az éttermek és a kávézók nyitvatartására is kihat többek között.

A frissen közölt intézkedések jegyében kérdőjelessé vált, hogy lehetnek-e nézők a hétvégi Emilia-Romagna Nagydíjon. Stefano Bonaccini, a régió kormányzója a miniszterelnökhöz és az egészségügyi miniszterhez fordult kivételezésért, de egyiküket sem sikerült meggyőznie. Ennek értelmében üres lelátok előtt versenyez a Formula–1 mezőnye, habár Imola részletes tervvel rendelkezett az esemény biztonságos lebonyolítására, különös tekintettel a távolságtartásra.

„A kormány kitiltotta a rajongóinkat, ez pedig óriási csalódottsággal tölt el minket” – nyilatkozta Ubert Selvatico Estense, a pálya főnöke a Motorsport.com-nak. – „Nagyon sajnálunk minden kellemetlenséget, amit ez a döntés jelent. Nem lesz egyszerű megmagyarázni a rajongóknak, hogy a kormány nagyon rövid idő alatt változtatta meg álláspontját, hiszen egy héttel ezelőtt megerősítették, hogy fogadhatunk nézőket.”

Estense hozzátette, rengeteg költött a pálya a felkészülésre, és biztosra veszi, hogy problémák lesznek abból, hogy mindössze négy nappal az esemény előtt döntöttek így. Szerinte a tiltás ellenére lesznek olyanok, akik megpróbálnak majd belépni a pályára, hiszen nem értik, miért zárták ki őket, ha egyszer megvették a jegyet. Ugyanakkor arról is biztosított mindenkit az igazgatót, hogy a belépők vételárát vissza fogják téríteni.

„Reménykedtünk benne, hogy üdvözölhetjük a rajongókat ezen a hétvégén, de teljes mértékben megértjük, tiszteletben tartjuk a hatóságok döntését. Reméljük, a szurkolók otthonról is élvezni fogják a versenyt” – idézi az F1 szóvivőjét a szakportál.

Nem az imolai pálya az első az elmúlt hetekben, melynek hasonlóan nehéz döntést kellett meghoznia. A két héttel rá következő Török Nagydíjat is végül nézők nélkül tartják meg, noha eleinte 100 ezer fő fogadására készültek, de a múlt hétvégi Portugál Nagydíjon is 50 ezer helyett csak 27,5 ezer rajongót engedtek be a pályára naponta.

Jön az új formátum

Ennek ellenére különleges lesz a hétvége a Formula–1 számára, hiszen Imolában mutatkozik be először a kétnapos versenyhétvége-formátum, amire elsősorban logisztikai okok miatt volt szükség, de nyilván érdekes lesz kísérleti szempontból is. Mindössze egyetlen 90 perces szabadedzést rendeznek a szombati időmérő edzést előtt. Addig is két versenyzői eligazítást tartanak: egyet még péntek délután, a másikat pedig a szabadedzést követően, arra az esetre, ha bármi módosításra szükség lenne a kvalifikáció előtt.

A minap pedig további szabálymódosításokat hozott nyilvánosságra a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), melyeket a Motorsport.com gyűjtött csokorba:

  • A szokásos kettő helyett csak egy napra fog vonatkozni a csapatoknak előírt kötelező pihenőidő, a szokásos kettő helyett, mégpedig a péntekről szombatra virradó éjszaka.
  • Azon a szabályon, miszerint az a versenyző, aki új karosszériát kap a harmadik szabadedzés után, köteles a boxutcából indulni a versenyen, is változtattak. Értelemszerűen az egyetlen szabadedzés lesz a mérvadó.
  • A felhasználható gumiszettek száma a megszokott 13-ról 10 szettre csökken, mindenkinek két-két garnitúra kemény és közepes, valamint hat garnitúra lágy gumiból kell gazdálkodnia. Három szettet pedig vissza kell adni a Pirellinek a szombat délelőtti szabadedzés után.

Az Emilia-Romagna Nagydíj programja:

  • október 31. (szombat), 10:00-11:30: Szabadedzés – ÉLŐ: M4 Sport
  • október 31. (szombat), 14:00-15:00: Időmérő edzés – ÉLŐ: M4 Sport
  • november 1. (vasárnap), 13:10-15:10: Futam (63 kör) – ÉLŐ: M4 Sport

Remek időjárás fogadja az F1-et

Az időjárás szempontjából mindenképpen kellemes lesz a csapatok számára a „koronanaptár” imolai kitérője. Az Időkép előrejelzése szerint mind szombaton, mind pedig vasárnap 17-22 °C között alakul majd a levegő hőmérséklete, az aszfalté pedig 30 °C körül. Mindemellett gyenge és mérsékelt szél, napos-felhős idő várható, csapadékre nem kell számítani.

Fotó: Alpha Tauri

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3416261588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása