F1: Saját versenycsapatot indít Hamilton

A hatszoros és címvédő Formula–1-es világbajnok azonban nem vesz részt az Extreme–E-ben induló csapat irányításában, leginkább csak a nevét adja hozzá.

m239526.jpg

Újabb nagy név csatlakozik a Formula–E-t is megalapító Alejandro Agag kezdeményezéséhez: mint az kedden kiderült, X44 néven saját csapata lesz a hetedik F1-es világbajnoki címére hajtó Lewis Hamiltonnak a jövőre induló Extreme–E-ben. Az elektromos tereprali-sorozat – formulaautós testvéréhez hasonlóan – a környezettudatosságra szeretné felhívni a figyelmet, üzenetét azzal nyomatékosítja, hogy olyan helyszínekből áll a bajnokság, melyek a klímaváltozás által érintettek.

Azt azonban leszögezték, hogy Hamilton nem fog versenyezni a sorozatban, sőt még annak mindennapi működésében sem vesz részt, sokkal inkább a nevét adja a projekthez. Ezzel a Mercedes versenyzője olyan, a motorsportban már jól ismert nevek közé iratkozott fel, mint a Chip Ganassi, az Andretti, az Abt, valamint a stuttgarti márkához csakugyan közel álló HWA, de már a spanyol QEV Technologies és a brit Veloce Racing indulása is biztos.

m2496_x44-livery.jpg

A sorozatban induló, ODYSSEY 21-re keresztelt E-SUV-okat a Spark Racing Technology gyártja, melyek a Williams Advanced Engineering által gyártott akkumulátorral 4,5 másodperc alatt gyorsulnak majd 0-ról 100 kilométer/órára. Az elektromobilitás, a fenntarthatóság, valamint az egyenlőség mellett a szervezők fontos hangsúlyt helyeznek a karbonkibocsátás minimalizálására, továbbá az Extreme–E az első olyan sorozatnak vallja magát, amely az egyenlő nemi megoszlásra is ügyel. A versenyzőpárosoknak ugyanis egy női és egy férfi versenyzőből kell állniuk.

Ha már párosítások: a csapatok közül eddig egyedül a Chip Ganassi Racing jelentette be, hogy Sara Price és Kyle LeDuc kettősével vág neki a január második felében, Szenegálban induló, majd Szaúd-Arábiában, Nepálban, Grönlandon és Brazíliában folytatódó szezonnak. Ugyanakkor kialakult egy lista, melyen olyan versenyzők szerepelnek, akik hivatalosan jelezték már részvételi szándékukat. A 30-as keretben két magyar is található, a néhány évvel ezelőtti bukásáig a rali-Eb-n induló Bessenyey Zoltánnal és a ralikrossz-vb mezőnyét erősítő Szabó Krisztiánnal. Továbbá a hatszoros rali-világbajnok Sébastien Ogier, a frissen Formula–E-bajnokká koronázott Antonio Félix da Costa, a „villany-F1-ben” úgyszintén bajnok Lucas di Grassi, de például André Lotterer, Sam Bird, Timo Scheider, Bruno Senna és Billy Monger is jelentkezett.

Amikor bejelentették a sorozat létrehozását, úgy volt, hogy nagyon komoly titoktartási szerződésekkel a háttérben előre lefutják a bajnokságot, majd annak eseményeit egy dokumentumsorozatban élhetjük át. Ezzel szemben a Hamilton-féle csapat csatlakozására szóló sajtóközleményben már arról írnak, hogy környezetvédelmi okokból ugyan zártkörűek lesznek az események, de élő televíziós közvetítés, valamint a közösségi médiában megjelenő tartalmak segítségével folyamatosan követhetjük az eseményeket.

Fotó: LAT Images / Mercedes Media Database, Extreme E Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6816194978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása