F1: Teljes a kavarodás a Mercedesek mögött Barcelonában
Formula–1 2020: Spanyol Nagydíj – 1-2. szabadedzés

A brackley-i bajnokcsapat Fekete Nyilai a Spanyol Nagydíj hétvégéjén már pénteken jelentős előnyre tettek szerint, Lewis Hamiltonék mögött azonban totális kiszámíthatatlanság jellemzi a mezőnyt.

m239129.jpg

A két brit hétvége után Spanyolországban folytatja átalakult 2020-as szezonját a Formula–1. Amíg az előző hétvégéken általában a szombatot is meg kellett várni ahhoz, hogy láthassuk a Mercedes valós fölényét, addig a barcelonai pályán már a pénteki edzéseken tapasztaltatták erődemonstrációjukat a mezőny többi tagjával szemben – hacsak nem arról van szó, hogy az eddigieknél is jobban dominálhatnak.

Már az első szabadedzésen több mint 9 tizedmásodperc volt a Mercedes előnye, a W11-esek Valtteri Bottas, Lewis Hamilton sorrendben zártak az első két helyen, a harmadik helyen pedig a Red Bull-os Max Verstappen követte őket. A holland mögött a Ferrarik bukkantak fel némi meglepetésre, és habár az olasz gárda ennek az ellenkezőjét állította, úgy tűnik, hatásos volt Sebastian Vettelnél a karosszériacsere. Igaz, ezúttal is Leclerc volt a gyorsabb, de Vettel csupán 11 ezreddel maradt el a monacói idejétől.

Vettel formajavulásán túl csak a Haas hirtelen teljesítményugrása volt szembetűnőbb, az idei évben eddig rendre az alsó fertályban vergődő amerikai gárda mindkét autójával a legjobb tíz közé jutott: Romain Grosjean a hatodik, Kevin Magnussen a kilencedik időt autózta. A koronavírus-fertőzöttsége miatti kényszerszabadságáról visszatérő Sergio Pérez rögtön két tizedet vert csapattársára, Lance Strollra, de a kanadai is a TOP-10-ben végzett, csakúgy, mint a másik Red Bull-lal Alexander Albon. A thai-brit versenyző akár Verstappen környékén is zárhatott volna, de műszaki hiba okán be kellett érnie a nyolcadik hellyel.

Magyar kötődéshez is volt szerencsénk az első 90 percben, Roy Nissany ugyanis szabadedzésen is bemutatkozott a Williamsszel. A Budapesten élő izraeli üzletember Formula–2-ben versenyző fia, egyúttal az MNASZ-elnök Oláh Gyárfás pártfogoltja egyetlen kisebb megforgást leszámítva stabilan ment, és bár utolsó lett, de a köre csak három tizeddel volt lassabb az állandó pilóta Nicholas Latifiénél. Ezt az időt George Russell a kispadon töltötte.

Az első szabadedzés végeredménye:

Meglepőnek aligha mondható, hogy a második edzés is a Mercedes-hegemónia jegyében telt, ám ezúttal Lewis Hamilton autózta a legjobb időt. A világbajnoki címvédő ugyanakkor lassabb volt Bottas FP1-es legjobbjánál, a finn mégiscsak három tizedes lemaradással követte őt a második helyen. Verstappen ezúttal is harmadik lett, tetemes hátrányban, a hollandot pedig igazi meglepetéscunami követte a renault-s Daniel Ricciardo, illetve Grosjean révén – utóbbi napjába egy kisebb motorhiba rondított bele az utolsó percekben.

A Haas franciáját Leclerc, a Vettelhez hasonlóan új kasznit kapó Carlos Sainz Jr. (McLaren), Pérez, Esteban Ocon (Renault) és Pierre Gasly (Alpha Tauri) követte az első tízben, de Grosjeantól lefelé a különbségek egészen minimálisak voltak, így fordulhatott elő, hogy Vettel újra a TOP-10-en kívül, tizenkettedikként zárt. A német két és fél tizeddel volt lassabb Leclerc-nél, ellenben a mögötte végző Albonra nyolc tizedet vert Verstappen.

A harmadik szabadedzést szombaton délben tartják, amit szintén élőben közvetít az M4 Sport.

A második szabadedzés végeredménye:

Fotó: LAT Images / Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7916140004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása