F3: Pourchaire tündöklése és Viscaal irdatlan balszerencséje a Hungaroringen
Formula–3 2020: Hungaroring – Főfutam, Sprintfutam

Az ART Grand Prix 16 éves újonca a Hungaroringen újabb futamot nyert a Formula–3-ban, míg a második verseny legnagyobb vesztese az eleinte legnagyobb győztesnek tűnő Bent Viscaal lett.

unnamed_29.jpg

Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy unalmasan alakultak a Formula–3 hungaroringi versenyei, a főfutam esetében már az időjárásnak nagyon fontos szerep jutott, mivel a korábbi esőzéseknek köszönhetően nedves pályán rajtoltak a „kicsik” szombaton, így nem is sikerült abszolválnia a mezőnynek problémamentesen az 1-es kanyart.

Hiába nyújtott remek teljesítményt az eső áztatta kvalifikáción az ART Grand Prix-vel, nem sokáig tartott Alexander Smolyar pole pozíciós diadalmenete, mert Logan Sargeant meg-, majd az orosz autójába csúszott, ami kisebb tömegkoccanásba fulladt. Egyedül Sargeant tudott továbbmenni, míg a premás amerikai pilóta csapattársa, Frederik Vesti, valamint a kiváló pozícióból rajtoló Calan Williams számára is véget ért a verseny. A törmelékek miatt máris jelenése volt a biztonsági autónak.

Pár körrel később ugyan folytatódott a versenyt, és remekül vezényelte le az újraindítást az élre kerülő Théo Pourchaire, pillanatokon belül jött az újabb megszakítás, miután Liam Lawson autója kigyulladt. Ezúttal a piros zászlók is előkerültek, az új-zélandi Red Bull-junior ugyanis teleolajozta a pályát a célegyenestől a 2-es kanyarig. A takarítás, ezzel együtt a megszakítás mintegy 25 percig tartott, majd a biztonsági autó mögött indították újra a futamot.

lawson_hungary_on_fire.jpg

Az újrarajtnál Oscar Piastri próbálkozott előzéssel, de Pourchaire nem hagyta magát, foggal-körömmel ragaszkodott az első helyhez. Innentől kezdve őrült tempót kezdett el diktálni az ifjú francia, egymás után szórta a leggyorsabb köröket. Végül majdnem 12 másodperces előnnyel szerezte meg (zsinórban) második F3-as sikért Pourchaire, ezzel ő lett az első duplázó ebben az évben. Mindeközben Piastrinak Sargeanttal szemben kellett védekeznie, de megtartotta a második helyet. Az amerikait utólag egy öt másodperces büntetéssel ostromolták, emiatt csak hatodikként rangsorolták.

001_theo_pourchaire_art_grand_prix_c_formula_motorsport_limited.JPG

Sargeant büntetése így Bent Viscaal első dobogóját eredményezte, amit a holland annak is köszönhet, hogy az utolsó körben roppant rámenős előzést mutatott be a 2-3-as kanyarnál csapattársa, Richard Verschoor ellen, így az MP Motorsport 3-4-12. hellyel zárta az első futamot. Még Sebastian Fernandez is Sargeant elé került, majd az első tíz helyezett sorrendje Alex Peronival (Campos), Dennis Haugerrel (Hitech GP), Clement Novalakkal (Carlin), valamint David Beckmann-nel egészült ki.

A szintén 22 körös sprintversenyen sem volt könnyebb dolga a Formula–3-asok, ugyanis miután még a felvezető kör alatt is esett, ugyanúgy vizes körülmények között rajtoltatták el őket. A fordított rajtrács pole-ból nagyon tisztán jött el Beckmann, a német mögé Hauger és Sargeant zárkóztak fel. A norvég nem sokat várt azzal, hogy elkezdje ostromolni a vezetésért a Trident versenyzőjét, ám az első két támadást még kivédte.

Harmadik próbálkozásra viszont sikerrel is járt, így a negyedik kört már Hauger kezdte az élen, míg Beckmann elkezdett szenvedni, egy kör alatt két másodpercet veszített. A különbség aztán egy csapásra tűnt el, Liam Lawson alatt ugyanis megint felmondta a szolgálatot a Hitech GP-s gép, és ugyan ezúttal nem kellett takarítani, a biztonsági autó pályára küldése elkerülhetetlennek bizonyult.

A Safety Car-fázist követően Viscaal kapcsolt irgalmatlan tempóra, Verschoor és Sargeant sem tudta feltartóztatni az élete formájában vezető hollandot. A szerencse azonban nem volt az ő oldalán, mivel két vitatható ítéletet is hoztak vele szemben a stewardok: egyrészt az Igor Fragával való koccanásáért, majd azért, mert a pályán kívül előzte meg Sargeantot, összesen 10 másodpercnyi időbüntetést kapott.

Viscaal ennek ellenére nyomta, mint az őrült, sem Beckmann, sem pedig Hauger nem tudta megállítani. Az élen 5-6 másodperces előnnyel haladva úgy tűnt, hogy újabb dobogót zsebelhet be, ám két körrel a vége előtt Federico Malvestiti falba csúszása keresztülhúzta a számításait, a biztonsági autó megjelenésével minden erőfeszítése kárba veszett.

Így hiába ért célba elsőként, egy dobogó vagy erős pontszerzés helyett csak a 17. helyen sorolták Viscaalt, míg a versenyt David Beckmann nyerte Piastri és Hauger előtt, a további pontszerzők sorrendje: Sargeant, Verschoor, Pourchaire, Smolyar, Fernandez, Enzo Fittipaldi (HWA) és Peroni.

A hétvége eredményei IDE kattintva tekinthetők meg.

lr_piastri_beckmann_and_hauger_c_formula_motorsport_limited.JPG

Stabil hétvégéjének köszönhetően a Mark Webber által mentorált Piastri jelentősebb, 26 pontos előnnyel vezeti a tabellát, a második és az ötödik hely között pedig szoros a csata, öt ponton belül van egymáshoz képest Sargeant, Pourchaire, Beckmann és Verschoor is. Ebből a szempontból pedig Vesti lett a hétvége nagy vesztese, a tömegkoccanás áldozatául esve nullázott a Hungaroringen, amivel hatodiknak esett vissza.

A Formula–1 és a Formula–2 menetrendjét követve az F3 is rövidebb szünetre vonul, augusztus első hétvégéjén, Silverstone-ban folytatódik majd a bajnokság.

Fotó: Prema Racing Media, Formula Motorsport Ltd., Red Bull Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7716039774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása