Sajtó: Ennyit ad jövőre a kormány a magyar MotoGP-pályára

A jövő évre szóló költségvetési tervezetből kiderült, hogy 2021-ben két- és félszer annyit tervez költeni a magyar kormány autó- és motorsportra, mint az idén.

ap-215jcq6tn2111_hires_jpeg_24bit_rgb_news.jpg

A Népszava a magyar állam 2021-es költségvetési tervezetében kiszúrta, hogy jövőre összesen 36 milliárd forintot tervez fordítani a kormány a hazai autó- és motorsporttal kapcsolatos kiadásokra. „A Nemzeti Autó-motorsport fejlesztésének hangsúlyos részét képezi gyorsasági motoros-világbajnokság (MotoGP) Magyarországon történő megrendezésének elindítása” – olvasható a dokumentum Gazdaságvédelmi Alapról szóló részében.

Míg idén 14 milliárd forintot áldoztak erre, addig jövőre a Hungaroring Sport Zrt. kap 16 milliárd forintos támogatást, ebből az összegből kell rendezni

  • a Formula–1-es nagydíj rendezési jogdíját,
  • a Nagy Futamot,
  • valamint a túraautó-világkupa és a kamion Európa-bajnokság versenyeinek rendezésével járó költségeket.

A maradék 20,4 milliárd forintot pedig az új MotoGP-pályára fordítanak, amit Kelet-Magyarországba, azon belül is a Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc háromszögbe terveznek építeni. Múlt héten, az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtótájékoztatóján is elhangzott, 2023-ban már MotoGP-versenyt rendezne Magyarország, amit egy 2022-es próbaversenyt előzne meg.

Az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatban szereplő indoklás szerint „egy új építésű versenypálya azonnali kísérleti platformot kínál az új termékek, eljárások és ötletek sikerének igazolására is, így versenyistállók, motor- és gépjárműgyártók célzott tesztelési helyszíne lesz a pálya”.

Cikkében a politikai napilap megjegyzi, a következő években további több tízmilliárd forinttal tervezik támogatni a magyar technikai sportot, és amellett, hogy napirenden van a Hungaroring felújítása – Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondása szerint a mogyoródi pálya a jelen F1-es szerződés lejártára, vagyis 2027-re teljesen megújul –, a kormány célja, hogy újra saját Formula–1-es és MotoGP-versenyzője legyen Magyarországnak, mint annak idején, Baumgartner Zsolt és Talmácsi Gábor személyében.

Fotó: Gold & Goose / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr1015763656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása