Rali-vb: Ogier nyerte a lerövidített Mexikói Ralit
WRC 2020: Mexikói Rali (összefoglaló)

A hatszoros ralivilágbajok győzelmével a pontverseny élére tört, a koronavírus miatt utolsó nap nélkül rendezte mexikói fordulóját a WRC.

ap-23dhfebjw2111_news.jpg

Zsinórban másodjára fordul elő a ralivilágbajnokságban, hogy a tervezettnél csak rövidebb távot tudnak teljesíteni a versenyzők. Legutóbb a félig-meddig Norvégiában tartott Svéd Rali szakaszaiba kellett belenyúlni az enyhe tél következményei miatt, míg a Mexikói Rali sorsába a koronavírus szólt bele. A folyamatosan szigorodó utazási korlátozások miatt a szervezők úgy döntöttek, eltörlik az utolsó napot, hogy a csapatok és versenyzőik rendben vissza tudjanak térni Európába.

Miután azonban így is teljesítettek az indulók a táv 75%-át, teljes pontokat osztottak. A versenyt Sébastien Ogier húzta be a Toyotával, ám – érthető módon – nem volt felhőtlen a hatszoros világbajnok örömre. „Természetesen a győzelem az győzelem, de ez most teljesen más, mint a többi. Ilyen körülmények között nehéz ünnepelni” – idézi a Reuters a francia szavait. Ogier a szezonban korábban egy második és egy negyedik helyet szerzett, így első toyotás győzelmével átvette a vezetést a bajnokságban csapattársától, az ezúttal negyedikként végző Elfyn Evanstől, jelenleg nyolc pont a különbség kettejük között.

wrc_2020_rd_3_260.jpg

Ogier mögött a regnáló világbajnok, Ott Tänak ért célba a Hyundai-jal, az észt 27,8 másodpercet kapott a franciától, harmadikként pedig az M-Sport Fordjával Teemu Suninen zárt. Az élmezőnyt Kalle Rovanperä zárta, aki azt követően, hogy Svédországban első dobogóját szerezte, ötödik lett.

Az elmúlt nyolc év során már hatodjára tudott győzni Ogier Mexikóban, immár a negyedik különböző márkával, míg pályafutása során 48. raliját nyerte. A francia sikerének köszönhetően a gyártók versenyében 21 pontra nőtt a Toyota előnye a Hyundai-jal szemben.

 

Tänak második helyétől eltekintve a Hyundai számára katasztrofálisan zárult a hétvége, mivel előbb Dani Sordo alatt romlott az i20 WRC, a spanyol után pedig a belga Thierry Neuville is kiesett elektronikai meghibásodás miatt. Eközben az M-Sportnál kifejezetten forró pillanatokat is átéltek, Esapekka Lappi autója ugyanis már péntek délután lángra kapott, és tulajdonképpen porig égett. Szerencsére senki sem sérült meg az incidensben – Lappi és navigátora, Janne Ferm is jól van.

Várhatóan a WRC is hosszabb szünetre vonul a koronavírus miatt, jelen állás szerint a soron következő ralit Portugáliában, május 21-24. között rendezik. Eredetileg Chilébe és Argentínába is ellátogatott volna a mezőny, ám előbbi országban a politikai zavargások miatt törölték a versenyt, míg a dél- és latin-amerikai helyszínen a járvány miatt halasztották el a WRC-fordulót.

A Mexikói Rali végeredménye IDE kattintva tekinthető meg.

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool, Toyota Gazoo Racing

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9515525304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása